Dezbaterea de miercuri seara a avut loc în studioul B1 TV. Printre primele întrebări pe care moderatoarea Mădălina Pușcălău le-a adresat celor doi candidați a fost „cum arată România fiecăruia dintre candidaţi”.
„România lui Klaus Iohannis este o ţară a prosperităţii, a locului de muncă, unde fiecare are un venit decent, nu este nimeni obligat să stea cu mâna întinsă la stat. România lui Klaus Iohannis seamănă cu Sibiul lui Klaus Iohannis. România lui Klaus Iohannis este o ţară în care investitorii vin cu mare încredere”, a răspuns Klaus Iohannis.
La rândul său, Victor Ponta a făcut o comparație între situația țării la ora actuală, sub propria guvernare, și situația României din 2009.
„Eu vă dau cifre. Este vorba de o ţară în reconstrucţie după dezastrul lăsat de Anastase, Videanu, Blaga, Falcă. În 2009 deficitul bugetar era 8,6% din PIB. Acum România are excedent bugetar. Domnul Iohannis spunea că sunt un fraier care nu am cheltuit banii. Îl anunţ că acum, în Europa, suntem doi fraieri care nu au cheltuit banii: eu şi doamna Merkel”, a explicat premierul.
De asemenea, cei doi candidați au avut ocazia de a face o scurtă caracterizare a României în cazul în care contracandidatul va câștiga alegerile de duminică.
„Va fi România domnului Băsescu: cu aceiaşi oameni nu se va schimba nimic. Este o nebunie să crezi că faci ceva diferit cu aceiaşi oameni”, a spus Ponta
„În cazul în care contracandidatul meu va câştiga, a doua zi vor fi votate în Parlament legea amnistiei şi graţierii şi toţi parlamentarii corupţi vor fi albiţi”, a răspuns, la rândul său, Iohannis.
Mai apoi cei doi au intrat într-o polemică legată de urmărirea penală şi arestarea preventivă a parlamentarilor, candidatul ACL, propunând votarea în Parlament a încuviințării urmăririi penale şi a arestării preventive.
Următoarea temă dezbătută a fost problema justiției din România. Cei doi candidați au fost întrebați dacă sunt de acord cu legea amnistiei şi graţierii.
„Sunt total împotriva acestei legi, PNL-ul a fost de când am venit eu împotriva acestui act de care România nu are nevoie, dar de care PSD are mare nevoie. Ponta a fost împins în faţă de PSD ca să fie votată această lege”, a răspuns Iohannis.
„Răspunsurile sunt din ce în ce mai puţin serioase. Aţi spus că nu aţi votat, legea nu a fost încă votată. Ministrul Justiţiei, care este aici, cu mine, a dat aviz negativ şi eu vă spun, fără lozinci, că această lege nu se va vota”, a spus, la rândul său, și Ponta.
Atunci, Iohannis i-a propus premierului să convoace, joi, Parlamentul, astfel încât vineri să fie exclusă această lege.
„La ultima moţiune a venit cineva şi a spus acelaşi lucru. Ştiţi cine era? Sorin Roşca Stănescu. Vă rog frumos, lăsaţi demagogia lui Traian Băsescu”, i-a răspuns Ponta.
Cei doi au fost întrebați și cum vor garanta independența justiției.
„Cred în independenţa justiţiei. În acest domeniu, cea mai bună soluţie este ca noi, politicienii, să nu ne băgăm în justiţie”, a răspuns Iohannis.
„În primul rând, domnul Iohannis spunea într-un limbaj neaoş, care îmi place, că să nu ne mai băgăm nasul unde nu ne fierbe oala. O să mă comport ca preşedinte în privinţa justiţiei aşa cum m-am comportat ca prim-ministru. Eu am propus-o pe doamna Kovesi”, a răspuns și Victor Ponta.
În continuare Ponta și Iohannis au fost întrebați dacă vor modifica instituții precum ANI și DNA.
„Cred că DNA-ul face o treabă excepţională. Eu sper ca, pornind de aici, să ajungem la o curăţire a clasei politice. Eu voi merge pe linia actuală, ca preşedintele să lase DNA să îşi facă treaba. În ceea ce priveşte ANI, eu cred că este o instituţie benefică, ce trebuie să fie întărită. Eu voi propune partidelor să se reglementeze o legislaţie unitară în privinţa incompatibilităţilor, iar atunci treaba ANI va fi foarte bună”, a răspuns candidatul ACL.
„Pentru mine este mai uşoară întrebarea pentru că nu am avut probleme nici cu DNA-ul, nici cu ANI. Eu ca premier le-am asigurat toate condiţiile. Singurul caz în care justiţia este blocată este cazul senatorului Mora”, a spus și premierul.
Iohannis a profitat de dreptul său la replică pentru a atrage atenția asupra faptului că Viorel Hrebenciuc și Ilie Sârbu sunt urmăriți penal.
„Mă aşteptam să spuneţi lucrul acesta”, a răspuns Ponta, vorbind în continuare despre mai multe retrocedări din Sibiu, orașul unde Iohannis este primar.
O altă temă dezbătută în cadrul confruntării a fost Parlamentul și anume numărul de parlamentari care ar trebui să fie în Parlament.
„Putem să constatăm că avem un Parlament prea mare. După părerea mea, România are nevoie de un Parlament mai mic, trebuie schimbată legislaţia privind accesul în Parlament. După părerea mea, Parlamentul trebuie să fie bicameral”, a răspuns Klaus Iohannis.
„Eu, spre deosebire de lozinci, am făcut lucruri. Am depus, împreună cu Crin Antonescu, o iniţiativă a unui Parlament cu 300 de parlamentari. Domnul Blaga, Ungureanu au intrat de pe locurile 2-3. Dacă le spuneţi mâine că lucrul acesta nu este corect…”, a spus și Victor Ponta.
Cum dezbaterea a durat mai mult decât era programat, mai multe întrebări au fost eliminate, iar cei doi au avut ocazia să pună câte o întrebare contracandidatului. Klaus Iohannis a refuzată să pună vreo întrebare, în timp ce Ponta a avut o întrebare referitoare la România anului 2019: „V-a învăţat şi la şcoală… <Dacă pentru strămoșii noștri romani toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, românii ardeleni, toate drumurile duc la București.> Sunteţi de acord că pentru ardeleni toate drumurile duc la Bucureşti?”.
„Sunt de acord cu afirmaţia”, a răspuns Iohannis.
„Ştiţi cine a spus-o? Iuliu Hossu, cel care a citit declaraţia de unire”, a spus Ponta.
„Sunt foarte de acord, hai să renunţăm la încercările de dezbinare a românilor”, a continuat Iohannis.
La final, cei doi candidați au avut ocazia de a transmite un mesaj românilor.
„După 10 ani de dezbinare România are o şansă extraordinară să meargă în direcţia bună. Am dat înapoi pensiile, salariile, România are nevoie de linişte şi dialog. Ştiu ce am de făcut, am 42 de ani, de la 18 ani lucrez şi învăţ pentru ţară, mama mea şi bunica mea să poată trăi cât vrea Dumnezeu într-o ţară normală, copiii mei să aibă o şansă să-şi ducă viaţa mai departe în România. Am mare încredere în România, putem să închidem rănile care au fost deschise în aceşti 10 ani. Voi fi un preşedinte bun şi pentru domnul Iohannis şi pentru cei care au votat un alt contracandidat”, a transmis Victor Ponta.
„Din păcate, de data aceasta nu trebuie să alegem între două persoane, Klaus Iohannis şi Victor Ponta. Eu vă propun o schimbare a modului în care se face politică, domnul Ponta vă propune o continuare a modului de a face politică. Domnul Ponta vă propune o creştere a taxelor. Voi avea respect faţă de lege, faţă de cetăţeni, voi apăra dreptul românului la vot, indiferent dacă votează în Bucureşti, în Dorohoi sau în Londra. Domnul Ponta nu a reuşit să facă acest lucru. Dacă cineva nu şi-a făcut bine treaba ca prim-ministru, cum putem să ne gândim că îşi va face treaba bine ca preşedinte? Judecaţi bine, pentru că Victor Ponta este exponentul baronilor, nu daţi puterea unui partid de stânga nereformat”, a spus, spre final, Klaus Iohannis.
În încheiere, cei doi au avut drept la replică.
„Exact ca Traian Băsescu. L-aţi studiat bine pe Traian Băsescu. Domnule Iohannis, l-am văzut pe Traian Băsescu, acelaşi fariseism, aceeaşi idee că îi prostiţi pe români”, a spus Ponta.
„I-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a pus prim-ministru? Pe mine m-a refuzat”, a răspuns Iohannis.
Articole pe aceeași temă:
Victor Ponta si Klaus Iohannis au participat la prima lor confruntare in direct
Citiți principiile noastre de moderare aici!