„Ultima dată când a plouat așa a fost prin 1995. Atunci apa a venit până acolo, la intrarea în curte. Nici măcar în 2005 n-am avut așa probleme cu apa. Noi în partea asta de localitate n-am fost atât de afectați. Acum a intrat deja în hol și ne este frică că va intra de tot în casă”, povestesc soții Mengher, unii dintre localnicii din Gătaia în casa cărora apa a făcut ravagii.
Zona afectată de ape este cea din partea dreaptă a localității, la câteva străzi de primărie. Apa a venit cu putere pe la marginea căii ferate, iar puhoiul și-a făcut loc pe sub linii acolo de unde a luat cu el tot balastul și pământul pe o porțiune de aproximativ 10 metri. Liniile au rămas suspendate în aer, iar pe sub ele apa a început să curgă ca pe sub un pod.
„Apa a venit cu puțin înainte de ora 13. În câteva ore a inundat tot. Toată strada, a ajuns în curte și de acolo imediat în casă. Stau singură, nu știu ce să mai fac”, povestește Agneta Hanț, o bătrână a cărei agoniseală de o viață a fost distrusă cât ai zice pește.
Apa a crescut atât de rapid încât autoritățile s-au văzut nevoite să spargă un drum pentru a face loc puhoiului care amenința să înghită mare parte din localitate.
„Asta-i o prostie ce-au făcut ei, cei care ne conduc. Nu i-a interesat de canalele de irigație, de șanțurile prin care trebuia să se scurgă apa. Au astupat tot iar acum nu a mai avut pe unde să meargă și a ajuns în localitate”, povestește un tânăr a cărui casă a fost afectată serios de inundație.
„Numai ce am renovat casa. Am pus parchet și acum s-a umflat în două, trei ore. A început să scadă, dar prea încet. La intrarea în curte nivelul îți depășește brâul. Dacă nu se trage mai repede ne distruge tot în casă”, mai adaugă acesta.
Cele mai afectate case sunt cele amplasate la marginea localității Gătaia, la ieșirea dinspre Șemlacu Mare, localitate izolată de apă. Aici mai multe case au fost inundate complet, iar o anexă a fost pur și simplu culcată la pământ de apă.
„Imediat a venit apa. Nici n-am apucat să iau nimic din casă. Soția a plecat deja la fată iar acum merg și eu”, povestește Ilie Boca, un bătrân care a reușit să ia din casă o farfurie cu sarmale și o bucată de pâine, înainte ca apa să pună stăpânire pe tot.
Spre după-amiază cerul s-a înseninat în localitatea timișeană, însă seara a adus cu ea nori negri. În jurul orei 20 ploaia a început să cadă din nou, iar codul roșu de inundații transmis de reprezentanții ISU Banat nu a făcut decât să le întârească localnicilor teama că istoria se va repeta și vor fi puși, din nou, în genunchi de ape.
Articole pe aceeași temă:
Inundatii in Timis: mai multe persoane evacuate, zeci de gospodarii si drumuri inundate
Apele au inceput iar sa intre in casele timisenilor. Inundatii la Rovinita Mare si Gherman
Cod portocaliu de inundatii pe mai multe rauri din Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!