Conform informaţiilor Mediafax, cei doi nu ar fi solicitat aparatului central al ANAF, în conformitate cu procedurile legale, desemnarea unui membru din cadrul Direcţiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.
„Există persoane care cred că sprijinul politic sau manipularea sindicatelor sunt lucruri mai importante decât procesul de reformă a ANAF. Măsura dispusă astăzi reprezintă un mesaj foarte clar că nu este deloc aşa”, a anunţat într-un comunicat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.
„Din acest motiv, având în vedere că scopul final al acestei măsuri îl reprezintă eliminarea examenelor aranjate şi permiterea accesului la promovări doar pe baza competenţelor profesionale, directorilor generali din teritoriu li s-a solicitat să asigure îndeplinirea formalităţilor procedurale”, a mai anunţat Diaconu.
Acesta ar trimis la începtul lunii o circulară prin care s-au dispus măsuri cu privire la concursurile de promovare în grad profesional. Astfel, examenul de promovare se va organiza centralizat, la nivelul regiunii şi se va constitui o singură comisie de concurs/examen şi o singură comisie de soluţionare a contestaţiilor, iar din componenţa fiecăreia va face parte şi un funcţionar public din cadrul Direcţiei Generală de Integritate (DGI).
Măsura desemnării în comisii a unui asemenea inspector a fost contestată atât de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, cât şi de reprezentanţii sindicatului Sedlex. Desemnarea unui inspector de la DGI nu se poate face decât la solicitarea direcţiilor regionale, spun cele două organizaţii.
La celelalte direcţii regionale măsura numirii unui inspector de Integritate a fost respectată.
Ioan Dragomir a fost numit şef la Direcţia Regională de Finanţe Timişoara pe 1 august 2014, după ce l-a înlocuit pe Ioan Heiuş, „trimis” pe un post de director în cadrul instituţiei. Ioan Dragomir, fost director al Finanţelor din Caraş-Severin şi ulterior director excutiv pe Inspecţie Fiscală, a fost avansat director general al instituţiei regionale. Ioan Dragomir a fost director al Finanţelor din Caraş-Severin şi ulterior director excutiv pe Inspecţie Fiscală.
Update. Sindicatele din Finanţe reacţionează după decizia şefului ANAF
Reprezentanţii sindicatului din Finanţe, SedLex, consideră decizia luată la nivel central de ANAF, referitor la modul de organizare a examenelor, ca fiind una abuzivă şi ilegală., plus că a fost luată chiar în timpul examenului. Decizia de a numi o persoană de la Direcţia de Integritate în comisii este considerată de sindicat ca fiind jignitoare, apărută chiar a doua zi după organizarea grevei spontane a finanţiştilor din teritoriu.
„Pentru examenele de promovare a funcționarilor publici din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice, preşedintele ANAF, domnul Gelu Ștefan Diaconu, a dispus, chiar în timpul organizării examenelor, înlocuirea locațiilor și a membrilor comisiei constituite cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și crearea unei comisii centralizate la nivel regional, încălcând flagrant prevederile HG nr. 611/2008 privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici.
Orice funcționar are obligația, conform prevederilor Statutului functionarilor publici, să refuze motivat orice dispoziție a superiorului ierarhic, care încalcă prevederile legale. Potrivit legii, examenul e organizat de direcția regională, nu de ANAF. Justificarea referitoare la scopul final al acestei măsuri, respectiv asigurarea unui examen transparent și bazat pe competențe prin prezenta unui reprezentant al Direcției de Integritate este cel puțin jignitoare, dat fiind faptul că modificarea comisiilor s-a facut printr-o simplă adresă emisă în data de 4 noiembrie 2015, imediat după ce în data de 3 noiembrie 2015 a avut loc un protest spontan. Prin urmare e nevoie de integritate doar după o acțiune de protest? De ce pentru examenul organizat înainte cu o săptămână când nepoata președintelui ANAF a concurat singură pe un post de conducere pe care l-a și ocupat nu a fost necesară prezența unui reprezentant al Direcției de Integritate?”, spun cei de la SedLex.
De asemenea, prin modificarea locației de desfășurare a concursurilor la nivel regional, preşedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, în mod abuziv, încearcă să umilească și să se deplaseze între 100-200 km pentru a participa la examen, pe propria cheltuială, concomitent cu destabilizarea funcționării instituțiilor în care își desfășoară activitatea, urmând ca pentru 2-4 zile un număr de 3200 de persoane să migreze între orașe, mai susţin cei de la SedLex. „Modul în care a acționat președintele ANAF, domnul Gelu Ștefan Diaconu, este o răzbunare prin care vrea să arate că nimeni nu are voie să miște în front și un abuz de putere pe care suntem obligați să-l aducem la cunoștința opiniei publice”, conform SedLex.
Modul în care se realizau concursurile pe funcţii este considerat ca fiind unul mafiot de către sindicalişti: „Timp de 25 de ani, sub pretextul reformei și bunelor intenții s-a creat un sistem mafiot, bazat pe teamă, ură, clientelism, iar președintele ANAF, domnul Gelu Ștefan Diaconu, prin cuvinte mari gen reformă, integritate, depolitizare, încearcă să vândă opiniei publice un abuz de putere ca fiind o măsură demnă de toată laudă. Poate ne dă rețeta prin care dintr-un salariu de bugetar a reușit să construiască unul dintre cele mai mari hoteluri din București, în acest sens așteptăm de asemenea cu interes controlul marilor averi demarat de ANAF unde dânsul este președinte”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!