Iancu Lenoida a declarat că a fost un interval „destul de mare” între decese și a precizat faptul că… „personalul din dispecerat nu are legătură unul cu altul – cel care a fost astăzi de serviciu nu mai știe ce a făcut ăla de ieri sau cel de mâine”…
„Mi-ar fi plăcut să ne fi putut da seama mai repede de situație. Cele trei decese au avut loc după cum urmează: două sâmbătă, în jurul orei 17 – 18 și unul luni dimineață. A fost un interval destul de mare între decese. La cele de sâmbătă seara nu am putut să ne dăm seama datorită simptomatologiei complet diferite. Primul caz era de insuficiență respiratorie, care a fost suspect de aspirație de lapte (copilul de 10 zile – n.r.), în timp ce al doilea era suspect de boală metabolică. Cu totul și cu totul altceva. Noi, sâmbătă seara, nu am putut să facem nicio legătură. Totuși, noi am fost primii care am descoperit legătura, dar numai moartea femeii de 28 de ani ne-a făcut să suspectăm, sigur, la un interval foarte scurt de UPU (Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara – n.r.), care aproape simultan cu noi și-a dat și ea seama și a făcut legătura. Fără moartea femeii nu am putut să facem legătura. În concediu fiind, mi s-a adus la cunoștință de moartea femeii și am legat-o imediat de domiciliu și de copil și am anunțat în secunda doi DSP, poliția fiind anunțată de DSP, mai departe a fost anunțat și ISU. Din păcate, nu puteam, până la moartea femeii să facem vreo legătură. Au fost foarte mulți medici, vreo 4-5 medici de consult, vreo doi medici de urgență, 7-8 asistenți, ambulanțieri pe Miorița 8, în camere, și nu ne-au sesizat absolut nicio problemă, decât simptome banale. Pacienții prezintă o starea generală foarte bună, când le faci analizele, acestea sunt foarte proaste. Nimeni nu ne-a spus de dezinfecție, nici vecinii nu au simțit absolut nimic. Nimeni nu a făcut legătura cu dezinsecția decât mai târziu. Mi-ar fi plăcut să evităm această tragedie, dar, din păcate, nu am avut de ce să o legăm. Personalul din dispecerat nu are legătură unul cu altul – cel care a fost astăzi de serviciu nu mai știe ce a făcut ăla de ieri sau cel de mâine. Ne pare rău, nu s-a putut mai repede. De unde să știm noi, care stăm 20 de minute un sfert de oră la un caz, că ele sunt legate între ele, mai ales că pe unul îl doare capul și unul varsă. Noi am intervenit la toate solicitările lor, pe toți intenționam să-i ducem al spital, dar ne-am lovit de refuzuri”, a spus Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanță Timiș.
Au fost 15 apeluri la ambulanță, pe durata a trei zile, opt fiind ale părinților copilului decedat.
La Spitalul Județean Timișoara mai sunt internați 9 pacienți.
„La acest moment, în spitalul județean, mai avem nouă pacienți internați. Sunt stabili, niciunul dintre ei nu s-a agravat în timpul nopții. Primul lucru care trebuie făcut într-o intoxicație este extragerea din mediu. Ne așteptăm ca din punct de vedere al concentrației sangvine a toxicului aceasta să scadă. Nu există, după știința mea, vreun antidot care poate fi administrat pacienților. Tratamentul este strict simptomatic. La momentul acesta, pacienții, în marea lor majoritate sunt asimptomatici. La UPU Județean, pe tot parcursul zilei de ieri au ajuns 38 de pacienți, dintre care nouă au rămas internați în spital. După ședința comitetului județean de la 14.30 (luni – n.r.) am declanșat planul alb de cod galben. Au fost create circuitele, am delimitat pacienții care vin în mod curent la urgențe de cei care au provenit din eveniment. Au fost evaluați, s-au recoltat probe pentru toxicologie și au fost decontaminați extern. Astăzi dimineață, având în vedere că nu au mai venit pacienți din acest eveniment noi am încetat acest plan alb”, a spus doctorul Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/nereguli-grave-descoperite-la-firma-de-dezinsectie-vizata-in-dosarul-miorita-8-lipsa-autorizatiilor-substanta-letala-cumparata-la-negru-si-niciun-control-in-4-ani/2358336
http://www.tion.ro/noi-balbe-ale-autoritatilor-gradinita-din-timisoara-evacuata-de-pompieri-la-24-de-ore-dupa-ce-bistim-dera-a-facut-deratizare-dezinsectie/2358316
http://www.tion.ro/radiografia-tragediei-de-pe-miorita-8-pe-ore-si-minute-cei-de-la-isu-banat-explica-cum-au-decurs-interventiile/2358240
http://www.tion.ro/30-de-persoane-in-continuare-internate-in-spitalele-din-timisoara-in-urma-tragediei-de-pe-mioritei-8/2358146
http://www.tion.ro/patronul-firmei-care-a-facut-deratizarea-pe-mioritei-8-si-in-alte-patru-locatii-a-fost-retinut-pentru-24-de-ore/2358168
http://www.tion.ro/doi-copii-si-mama-unuia-dintre-ei-morti-alti-doi-copii-si-trei-adulti-la-spital-toti-locuiesc-in-acelasi-bloc/2357654
Trimite articolul
XChiar daca avem oameni competenti cu bune intentii idiotenia acestei nati idistruge totul!!!!
Aveti calculatoare care inregistreaza apelurile. Cind ai mai multe apeluri in interval scurt de timp pt. aceeasi locatie (nu conteaza adresa din buletin, conteaza unde merge salvarea) ar trebui in mod automat sa-ti apara o alarma pe calculator.
E OK, ati facut treaba buna…au murit trei oameni dar macar ati reusit sa-i salvati pe cei perfect sanatosi din bloc! Felicitari! Chiar era culmea sa fie altfel!
Ambulanta si dispecerul de la 112 nu sunt in aceasi locatie!de multe ori dispecerul de la 112 da sfaturi aiurea pe langa bucuresti acel dispecer a indemnat pe cei ce sunau se la un accident sa intoarca pacientul pe o parte in cazurile de accident cand omul poate fi lovit la coloana vertebrala se imobilizeaza prima data gatul fata de trunchi!ar trebui un nr de telefon sa suni direct la ambulanta nu sa fie un nr unic care preia si sorteaza nu prea profesional!
Da, asa e, voi nu aveti cum, ca sunteti niste incompetenti toti. Si mai sunteti si raspanditi prin tara, cativa in fiecare oras si actionati fiecare cum va taie capul sau cum aveti chef. Nimeni nu verifica ce vorbiti si voi stiti asta, asa ca va bagati picioarele.
Asa ati cautat ca prostii un avion in Apuseni, asa nu v-ati prins unde e biata fata din Caracal, asa nu v-ati prins nici acum ca a venit ambulanta de 3 ori in acelasi loc.
Apelurile la 112 ar trebui sa ajunga intr-un call-center mare unde sa raspunda oameni pregatiti, care sa aiba proceduri clare si care sa faca inregistrari utile intr-o baza de date, sa poata sa localizeze apelul, oameni care sa fie verificati si evaluati. Trebuie sa stie exact ce sa intrebe sau ce recomandari sa faca victimei, in functie de situatie, astfel incat sa minimizeze riscul. Trebuie sa aiba un soft care sa notifice un supervizor daca au fost trei cazuri diferite la aceeasi adresa in decurs de 2-3 zile. Sunt chestii de baza si nici nu costa mult in ziua de azi. Oricum costa mult mai putini decat armata de imbecili nepregatiti care raspund azi la 112. Pe cuvant ca toata conducerea ISU si DSU ar trebui demisa si unii ar trebui chiar cercetati penal. Daca sunt doar prosti de dau in gropi, sa le dea cu suspendare, dar daca au facut-o din miserupism, atunci sa bage ani buni de puscarie.
ATI FACUT ANALIZE DE SANGE LA MAMA CAND A AJUNS PRIMA DATA LA SPITAL DE CE NU S A VAZUT ATUNCI SUBSTANTA DIN SANGE ce doamne iarta ma de investigatii medicale faceti de mantuiala daca nici o analiza de sange nu sunteti in stare , dupa simptomele alea chiar nu si a dat nimeni seama ce are ….hai ca va da si voua cu virgula incompetenta si nepasarea duc la moarte ore voua va pasa ma astia de la UPU ??????