Primarul Timișoarei se laudă pe Facebook cu calitatea aerului din oraș, într-o perioadă în care capitala Banatului are mari probleme cu salubrizarea stradală, cu gunoaiele de pe străzi și cu combaterea dăunătorilor. Străzile Timișoarei nu au mai fost măturate de cel puțin trei luni, de când nu mai are un contract serios pentru salubrizare stradală. PMT a încheiat un contract de urgență cu Horticultura, însă cei 20 de muncitori de la societatea de spații verzi care prestează acest serviciu mătură doar piețele Victoriei, Libertății și Unirii.
„Noi continuăm contractul și luna aceasta, până se clarifică cu licitația. Pe curățenie tot 20 de oameni avem, pe care îl folosim să golim toate coșurile pe care le avem de golit. Noi măturăm în jurul coșurilor, iar de măturat în oraș măturăm doar în piața mare – Piața Victoriei, în Piața Libertății și în Piața Unirii”, a recunoscut, pentru tion.ro, Andrei Drăgilă, directorul Horticultura.
Pentru că străzile orașului n-au mai fost măturate de cel puțin trei luni, pe unele artere de circulație s-a format o mizerie de nedescris, mai ales la marginea carosabilului, unde s-a format o combinație de frunze și noroi. Nu spunem că această mizerie ar avea legătură cu calitatea aerului, pentru că deocamdată nu există o legătură.
Primarul Nicolae Robu se laudă cu măsurătorile la nivel de particule în suspensie, adică particulele foarte mici de praf care nu se văd.
„Așa cum se întâmplă și când e vorba de volumul investițiilor străine, de volumul exporturilor, de PIB-ul pe cap de locuitor, de numărul turiștilor străini, de numărul angajaților din sectorul IT, de mari proiecte publice, etc., etc., așa se întâmplă și la capitolul poluarea aerului: Timișoara stă prost în presă, dar excelent după cifrele oficiale, obiective! Da, mult hulita Timișoara, orașul în care primarul din ultimii șase ani a refuzat orice investiție poluatoare, oricât de puțin ar fi poluat ea – inclusiv una de 15 milioane de euro –, pune presiune continuă pe poluatorii moșteniți și a modernizat radical infrastructura de mobilitate, este, la ora actuală, după măsurătorile permanente făcute de stațiile sistemului internațional de monitorizare a aerului, patronat de Organizația Mondială a Sănătății, pe primul loc la calitatea aerului între toate orașele de top ale României”, a scris edilul-șef pe Facebook.
Conform lui Robu, situația se prezintă în felul următor: orașul nr. 1 după populație, cu 2.104.967 locuitori, este București, un oraș cu aer poluat, cu un indice al poluării cu 120% mai mare decât pragul admis; orașul nr. 2 după populație, cu 371.889 locuitori, este Iași, un oraș cu aer poluat, cu un indice al poluării cu 130% mai mare decât pragul admis; orașul nr. 3 după populație, cu 331.004 locuitori, este Timișoara, oraș nepoluant.
Pe locul 4 după populație este Cluj, cu 323.108 locuitori, un oraș cu aer poluat, cu un indice al poluării cu 100% mai mare decât pragul admis, iar pe locul 5 după populație este Constanța, cu 315.394 locuitori, oraș cu aer poluat și cu un indice al poluării cu 30% mai mare decât pragul admis.
Un top de ochii lumii
Topul primarului Timișoarei este făcut pe baza informațiilor prezentate de breathelife2030.org, un site de campanie pentru aer curat lansat sub egida Programului Națiunilor Unite pentru Mediu. Acolo par să fie măsurate particulele în suspensie PM 2,5, cele care sunt, evident, mai mici decât PM 10, singurele care sunt măsurate de autorități și pentru care legea ne obligă să nu avem depășiri.
Sursele noastre de la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș spun că raportările pe Timișoara se fac pe PM 10, nu pe PM 2,5, conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. Stația de monitorizare a calității aerului din curtea Liceului Pedagogic este singura care măsoară gravimetric, adică și particulele în suspensie 2,5, însă nu există limitare pentru măsurători, cum există la PM 10, unde nu este permis să se înregistreze mai mult de 35 de depășiri pe an. Cu alte cuvinte, și dacă sunt sau nu sunt depășiri, ar trebui să existe un prag. Or, pentru PM 2,5 nu există o limită. Iar singura stație care măsoară și PM 2,5 nu face o delimitare clară între aceste particule și PM 10.
De exemplu, chiar joi, în 24 ianuarie, la ora 14, Timișoara a depășit la stația TM2 valoarea maximă admisă de legislație, stabilită la 50, însă rămâne în limita permisă. Practic, legislația ne permite să avem sub 35 de depășiri într-un an, iar în cazul în care le depășim ar urma să fim supravegheați. Informațiile sunt luate direct de la rețeaua națională de monitorizare a calității aerului, care spune că TM2 și TM5 arată o calitate medie a aerului.
Nu spunem că Timișoara este un oraș poluat, însă situația particulelor în suspensie prezentată de Robu nu este deloc relevantă în ceea ce privește legislația europeană. Așadar, PM 2,5 este mai mic, deci inclus în PM 10.
În primăvara lui 2011, Comisia Europeană declanșase procedura de infringement pentru cinci zone din România din cauza poluării atmosferice cauzate de pulberile în suspensie, printre care și Timișoara. Doi ani mai târziu, mai exact în 2013, Timișoara a ieșit de sub infringement pentru că autoritățile au reușit să ia toate măsurile recomandate, una din cele aplicate fiind spălarea mecanizată a carosabilului.
La finalul anului trecut, reprezentanții Gărzii de Mediu Timiș anunțau că, în lunile octombrie și noiembrie, Timișoara a avut depășiri repetate în ceea ce privește nivelul de praf PM10, fiind peste numărul admis de UE de cinci depășiri pe lună, atât la stația TM1, cât și la stația TM5.
Primarul Nicolae Robu le mai spune acum fanilor de pe Facebook că „problema calității aerului este una mai largă în România, până și orașe mai mici decât cele de mai sus, de exemplu Oradea, cu 221.861 locuitori, confruntându-se cu ea, având indicele poluării cu 40% peste pragul admis”.
„Evident că noi, timișorenii, suntem nemulțumiți cu ce avem – mai ales cei ce locuim aproape de Continental/Cauciucuri, de Dalli/Detergenți și de Azur/Vopsele – și vrem un aer mult mai curat! Și îl vom avea! Drumul bun pe care ne-am înscris de 6 ani va fi continuat! În 2019, aveți încredere, stimați timișoreni, vom ajunge să ne mândrim și la capitolul calitatea aerului și la capitolul curățenie, unde am avut probleme, odată cu schimbarea sistemului”, a conchis Robu mesajul postat pe rețeaua de socializare.
Timișoara are mai multe stații de măsurare a calității aerului, cea mai apropiată de zona centrală fiind în curtea Liceului Pedagogic, iar celelalte fiind în Aradului, Șagului și Buziașului. Acestea transmit măsurători periodice ale cantității de praf din atmosferă, datele fiind trimise direct reprezentanților Comisiei Europene.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2162008″]
[related-post post_id=”895470″]
[related-post post_id=”2138429″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!