RATT a anunţat că, începând cu data de 1 aprilie, studenţii de la Universitatea de Vest Timişoara nu vor mai beneficia de gratuitate totală pe mijloacele de transport în comun. Decizia de reziliere a contractului a fost luată de Universitatea de Vest Timişoara, au anunţat reprezentanţii Regiei. “Studenţii de la Universitatea de Vest beneficiază în continuare, conform protocolului dintre Consiliul Local Timişoara, Primăria Timişoara şi R.A.T.T., de o reducere de 50% pentru orice tip de abonament. Pentru întocmirea unui abonament studenţii trebuie să se prezinte la ghişeele R.A.T.T. cu buletinul în original, carnetul de student şi cardul studenţesc securizat”, au mai anunţat cei de la RATT.
Rectorul Universităţii de Vest vede puţin diferit lucrurile. El spune că RATT a decis să schimbe modul de acordare a respectivelor abonamente, fără să se consulte cu reprezentanţii UVT.
“Noi primim de la Ministerul Învăţământului 900.000 de lei pe an pentru subvenţionarea a 50% din abonamentele de transport în comun. Restul era suportat de primărie. Până acum procedura era ca la RATT fiecare student trebuia să întocmească un dosar, care se analiza şi se aproba. Noi aveam aproximativ 2000 de studenţi de la UVT, subvenţia se acorda la toţi studenţii, nu se punea problema unei selecţii. Subvenţia noastră era în jur de 700.000 de lei. Restul de 200.000 de lei erau acordaţi tot studenţilor, sub formă de bursă”, ne-a declarat Marilen Pirtea.
RATT a decis să schimbe procedura în aşa fel încât să nu mai fie nevoie de dosar, abonamentul urmând să fie obţinut doar pe baza unei solicitări, a mai spus şeful UVT.
“Fiecare student decide simplu: vreau şi gata. Fie că mergea cu tramvaiul că avea nevoie, fie că mergea o singură dată pe lună, el primea abonament gratis. S-au strâns 5000 de studenţi care solicită într-o singură lună. Noi am ajuns să plătim 200.000 de lei doar pe prima lună. Nu se poate proceda aşa. În concluzie, am solicitat reluarea procedurii depunerii de dosare de solicitări, de această dată la noi. Nu se pune problema unei selecţii, sunt sigur că tot 2000 de studenţi vor veni să solicite. Noi trebuie să vedem că într-adevăr există un interes din partea lor, că ei chiar folosesc RATT-ul. Poate unii au nevoie doar de o linie sau două, alţii poate merg o singură dată pe lună şi subvenţia se plăteşte integral”, a mai declarat Pirtea.
Rectorul universităţii dă asigurări că cei 900.000 de lei sunt în continuare disponibili, că nu au fost tăiaţi de la finanţare. “Cine doreşte va putea beneficia de abonamentele subvenţionate integral. Nu se pune problema unei selecţii, cine are nevoie şi doreşte acest abonament îl va solicita. Dar aceste dosare vor face o selecţie, cine chiar vrea va veni, nu aşa oricine”, a încheiat Pirtea.
În câteva săptămâni procedura se va reglementa şi subvenţionarea integrală ar urma să fie reluată. Desigur, dacă cei de la RATT nu vor avea obiecţiuni!
Citiți principiile noastre de moderare aici!