Iniţiativa a fost pornită de la Timişoara, pe Facebook sub titlul “Îmbrăţişează un maghiar! / Ölelj meg egy románt!”.
„Cine din Timișoara ar fi de acord cu un flash mob (întâlnire spontană) în 10. 03. 2015, în fața Pieței Operei, cu tematica Îmbrățișărilor Româno-Maghiare? Ar fi frumos să ne întâlnim mai mulţi, eventual să aducem cu noi steaguri, aparate foto, să facem câteva poze!”, aşa a sunat anunţul de chemare la flashmob al iniţiatorul evenimentului – Edwin Sebastian Marc, cel care a fost şi promotorul acţiunilor pro-diaspora din urbea de pe Bega, din zilele alegerilor prezidenţiale.
Iniţiatorul acţiunii a vrut să dea un exemplu de normalitate şi îndeamnă, în continuare, cât mai mulţi români să-şi facă poze îmbrăţişând un maghiar şi viceversa, apoi să le posteze pe Facebook.
În Piața Operei, la ora 14 nu s-au prezentat decât trei persoane care au venit să se îmbrățișeze pentru a demonstra că Timișoara este un oraș unde numeroasele etnii care conviețuiesc aici se înțeleg de minune. Una dintre doamnele care a aflat de inițiativa lui Marc s-a declarat foarte încântată de idee și l-a îmbrățișat pe organizatorul acțiunii.
„Mi se pare o idee foarte bună și cred că în Timișoara este foarte bine venită. Noi nu avem nicio problemă cu nicio naționalitate. Eu așa simt”, a declarat aceasta.
Evenimentul a fost organizat chiar înainte de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În data de 15 martie se sărbătorește Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un eveniment important pentru cei din Ţinutul Secuiesc. În această zi şi în cele premergătoare au loc ample manifestații în Harghita şi Covasna, de multe ori pigmentate şi cu anumite acțiuni extremiste.
La 15 martie 1848, a izbucnit la Budapesta revoluţia maghiară împotriva dominaţiei habsburgice. Acesta a fost punctul de pornire al unor transformări burghezo-democratice care au dus la evoluţia societăţii maghiare.
Chiar dacă până la ora 15 flash mob-ul nu a avut succes, Marc a declarat că este mulțumit de faptul că inițiativa lui s-a bucurat de multă atenție pe Facebook și că timișorenii, atât români, cât și maghiari, au postat zeci de poze în care se îmbrățișează. Acesta a declarat că fotografiile vor fi transformate într-un filmuleț care va demonstra că etniile Timișoarei se înțeleg foarte bine.
Alte articole pe aceeași temă:
Flashmob la Timisoara – imbratisari romano-maghiare in Piata Operei
Citiți principiile noastre de moderare aici!