Cea de-a doua licitaţie pentru reabilitarea centrului istoric, pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în Cetate şi alte lucrări care nu au fost cuprinse în contractul iniţial cu societatea Romprest, a fost organizată de primărie de-abia la începutul acestui an şi a fost şi contestată.
Vorbim despre un nou contract, care era estimat la 11,3 milioane lei fără TVA, deci peste 3 milioane de euro cu TVA. Contractul face referire la lucrări, proiectare şi asistenţă tehnică pentru punerea în valoare a vestigiilor – reabilitare, conservare, restaurare şi amenajări adiacente informaţional-culturale.
În cele din urmă, oficialii municipalităţii au anunţat, marţi, finalizarea licitaţiei.
„Am terminat licitaţia pentru centrul istoric. Contestaţiile au fost respinse, azi (n.r. – marţi) semnăm contractul pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada implementării proiectului. Câştigătoare este asocierea dintre SC Corint SRL şi SC General Game SRL, partener asociat. Valoarea contractului este de 6,9 milioane lei”, a anunţat primarul Nicolae Robu.
Cele două firme din comuna Sântimbru, Alba, ar trebui să vină cu soluţii pentru punerea în valoare a vestigiilor istorice din centrul Timişoarei, proiecte care să fie aprobate de o comisie de la nivelul Ministerului Culturii, iar apoi şi să se ocupe efectiv de execuţia respectivelor lucrări.
Şi toate astea ar trebui să se întâmple în 8 luni, ceea ce înseamnă că ar trebui să intrăm cu lucrările în 2016. Oficialii primăriei speră însă în continuare că proiectul privind reabilitarea centrului istoric va putea fi finalizat integral până la sfârşitul acestui an, ca să nu fim puşi în situaţia să dăm bani înapoi, având în vedere că vorbim despre un proiect finanţat din fonduri europene.
„Durata de execuţie este de 2 luni pentru proiectare şi 6 luni pentru punerea în practică. Asta înseamnă… până la sfârşitul acestui an. Aşa au fost estimate termenele de către specialiştii care au făcut caietul de sarcini, evident că licitaţia a durat mai mult decât ar fi fost normal şi aşa s-a ajuns ca aceste termene să ne ducă până în 2016. Dar noi vom face astfel încât să nu ne ducă în 2016, pentru că vom cere firmelor să se concentreze şi să finalizeze în timp util încât să terminăm acest proiect. Când e vorba de fonduri UE, trebuie să facem cu toţii eforturi”, a mai explicat Robu.
Aşadar, în 2 luni ar trebui să aflăm în sfârşit în ce formă vor fi puse în valoare ruinele din Cetate.
Se are în vedere restaurarea, consolidarea şi conservarea zidurilor bisericii iezuite din Piața Sfântul Gheorghe şi a zidurilor fostelor băi turcești din Piața Libertății. Arhitecții implicați în proiectul de reabilitare a zonei Cetate au prezentat deja câteva soluții de amenajare pentru cele două spații… Scopul? Doar să vedem cum ar putea fi, se pare, pentru că alți specialiști trebuie acum să gândească alte proiecte…
Alte articole pe aceeași temă:
Licitatia pentru punerea in valoare a vestigiilor istorice din centrul Timisoarei a fost contestata
Peste 3 milioane de euro pentru punerea in valoare a vestigiilor istorice din centrul Timisoarei
De ce nu se lucreaza pe santierul din centrul istoric al Timisoarei? Pietrarii au plecat… la fan!
Citiți principiile noastre de moderare aici!