Petrică Pampu a fost numit director interimar la Colterm Timişoara săptămâna trecută, după ce a expirat preavizul fostului şef al societăţii, Aurel Matei, care a demisionat invocând motive personale. Pampu va conduce compania de termoficare pe o perioadă determinată, până când primăria va organiza concursul pentru ocuparea acestui post. Noul director lucrează şi el de 30 de ani la Colterm şi spune că va asigura continuitatea din funcţia în care a fost numit, că ştie problemele societăţii şi… suferă alături de (pentru) consumatori atunci când aceştia rămân fără apă caldă sau căldură.
De altfel, Pampu şi-a început interimatul mulţumindu-le celor care au ales să rămână alături de Colterm şi nu s-au debranşat şi nu au ales încă o centrală pe gaz. „Le mulţumesc celor care au rămas alături de noi, viitorul este în sistemul centralizat. Resursele de energie sunt tot mai limitate, tot mai scumpe, vor fi tot mai multe bariere de mediu. Dacă acest sistem va fi încurajat să rămână, lumea să înţeleagă că noi nu vom aduce decât un bine în casă”, a declarat şeful Colterm.
Compania este angrenată în investiţii importante pe fonduri europene, a început retehnologizarea sistemului de termoficare pentru a se încadra în parametrii impuşi de UE privind mediul.
O altă prioritate a Colterm este realizarea unui sistem de contorizare pe fiecare apartament, aşa cum e la gaz, a explicat Pampu. El spune că nu pot fi accesate fonduri europene pentru un astfel de proiect pentru că este vorba de proprietăţi private, dar locatarii care plătesc pot beneficia de contoare individuale. „Cetăţenii care sunt în stare să îşi facă până la contor instalaţiile, îi costă până la 4.000 de lei la un apartament cu două camere, noi o să începem să facem coloane şi de acolo fiecare apartament o să aibă contoare. Ei trebuie să îşi facă în interior ca un fel de perimetru. Contorul este partea noastră, după care va fi suportat de ei treptat. Economia şi-o face fiecare acasă”, a mai declarat directorul interimar al Colterm.
În ceea ce priveşte personalul, noul an nu aduce veşti prea bune la Colterm. Minim 10 la sută dintre angajaţi vor fi disponibilizaţi în anul ce urmează, a anunţat Pampu.
„Anul acesta am pierdut 7.000 de consumatori din 85.000, mai avem vreo 78.000. Cu cât ne vom moderniza mai mult cu atât vom avea nevoie de personal mai puţin, dar nu putem să dăm pe mâna oricui instalaţii de milioane de euro. Coltermul are peste 1.000 de oameni, în jur de 1.075 de angajaţi. Important e să ţinem pasul cu scăderea producţiei de energie termică. Dacă scade consumul noi trebuie să scădem şi numărul de angajaţi. Se va merge foarte mult pe automatizarea instalaţiilor, nu putem să ţinem trei oameni să se uite la un aparat, fiecare departament trebuie să facă o evaluare”, a anunţat noul director interimar al Colterm. Numărul debranşărilor ar putea creşte în perioada următoare.
Angajaţii societăţii nu vor primi nici prime de Crăciun. „Avem nişte probleme cu gazul şi cărbunele care ne ţin foarte strâns cu plăţile şi ne bucurăm foarte mult că dăm salariile, nu vor fi prime de sărbători”, a adăugat Pampu.
Revenind la consumatori, oamenii îşi plătesc facturile, spune directorul societăţii de termoficare, un rol important în acest sens avându-l asociaţiile de proprietari/ locatari, care îi ”conving” pe datornici să plătească.
Petrică Pampu a declarat că nu ştie încă dacă va candida sau nu pentru postul de director general al Colterm. „Nu ştiu dacă particip. Prima dată să văd cât e de greu”, a a conchis directorul interimar. La Colterm va fi deci o iarnă de probă…
Peste 7.000 de cereri de debransare la Colterm
Citiți principiile noastre de moderare aici!