Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, Camera Deputaților a adoptat modificarea Legii 153 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, astfel încât municipalitatea poate cofinanța lucrări la fațade, tâmplării și acoperișurile imobilelor istorice, dar poate și împrumuta proprietarii de clădiri istorice, printr-o taxă de reabilitare.
„În urmă cu un an și jumătate, după nenumărate blocaje și realizând cum asistăm de multe ori cu puține și ineficiente mijloace la îndemână, la degradarea constantă a patrimoniului istoric al Timișoarei, am hotărât să ne luăm inima în dinți și să încercăm modificarea legislației specifice. Am scris materialele, articolele de modificat, am căutat exemple de bună practică, am găsit soluția pentru ca autoritatea locală să poată interveni pentru protejarea patrimoniului istoric al orașului. Am contactat parlamentarii, am depus proiectul de modificare legislativă. Lupta a continuat, cu Senatul respingând proiectul, cu întâlniri cu arhitecții șefi și persoane de decizi din Transilvania și Banat, cu Actul pentru Patrimoniu, cu prezentări, discuții cu Ordinul Arhitecților pentru ca acum Camera Deputaților să aprobe modificarea Legii 153 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor. Modificarea permite autorităților locale să cofinanțeze lucrările specifice la fațadă, tâmplărie și acoperiș și, de asemenea, să recupereze banii de la proprietari prin intermediul taxei de reabilitare a clădirii istorice (plătită doar de proprietarii clădirii reabilitate, nu o taxă generală). Este un nou început pentru patrimoniul istoric timișorean”, a anunțat viceprimarul Dan Diaconu.
Camera Deputaților este for decizional, așa că urmează ca modificările legii să fie promulgate de președintele Klaus Iohannis și apoi să fie publicate în Monitorul Oficial pentru a putea fi puse în aplicare.
Potrivit legii, sumele avansate de către administrațiile publice locale pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari se recuperează dintr-un fond de reparații constituit în acest sens. În cazul în care aceste sume nu au fost integral recuperate din fondul de reparații până la recepția lucrărilor, se impune o taxă de reabilitare clădirile istorică, stabilită prin hotărâre de consiliu local.
„Taxa de reabilitare clădire istorică se aplică doar proprietarilor/asociațiilor de clădiri monument istoric, la clădirile amplasate în ansambluri, situri, în zonele de protecție a monumentelor și în zonele construite protejate sau în centrele istorice ale localităților. Durata și modalitatea prin care pot fi recuperate, prin intermediul taxei, sumele avansate, se stabilesc prin hotărâre de consiliu local, neputând depăși zece ani de la data recepției la terminarea lucrărilor”, se arată în noua lege.
Primăria Timișoara are două programe prin care poate acorda bani asociațiilor de locatari pentru renovarea imobilelor istorice, unul cu bani din bugetul local, iar altul cu bani de la nemți, printr-un împrumut luat de municipalitate. Practic, proiectul de lege propune un mecanism asemănător celui după care sunt anvelopate blocurile de locuințe. Consiliul local a aprobat deja programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din zona de acțiune prioritară a municipiului, care spune că primăria poate subvenționa 20% din valoarea lucrărilor de refacere a fațadelor și acoperișurilor imobilelor degradate, restul de 80% din fonduri urmând să fie acordate proprietarilor, doar persoane fizice, sub formă de împrumut, cu dobândă zero, rambursabil în zece ani. Au fost stabilite și criteriile după care să fie selectate clădirile istorice.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, urmează ca aleșii municipali să modifice programul de finanțare conform noii legi, să instituie taxa specială de reabilitare clădire istorică, iar apoi mai este nevoie de întrunirea comisiei pentru proiectele care au fost deja jurizate. 17 clădiri se află deja pe lista primăriei.
Articole pe aceeași temă:
Milioane de euro nefolosite la Timisoara, primaria nu poate renova cladirile istorice
Un milion de euro de la bugetul local pentru repararea cladirilor istorice private din Timisoara
Zece cladiri istorice ale Timisoarei ar putea fi salvate, intr-o prima etapa, prin programul KfW
Locuiti intr-o cladire istorica si nu aveti bani de reabilitare? Puteti apela la primarie!
Citiți principiile noastre de moderare aici!