Anunțul a fost făcut chiar de Elena Udrea pe pagina ei de Facebook.
„În această dimineaţă, am fost invitată în persoană (a se citi “cu mandat”) de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri. Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză. Evident că aşa voi şi proceda”, a scris președintele PMP pe pagina sa de Facebook.
În urmă cu câteva zile, pe aceeași rețea de socializare, Udrea a scris, referitor la decizia privind arestul la domiciliu pentru Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru, cercetaţi în dosarul Microsoft, că „este grav ca s-a ajuns sa fii liber dacă spui orice despre oricine, sau despre cine trebuie, adică dacă faci acuzaţii la adresa cuiva, chiar nedovedite”.
Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, care a fost recent scos din arest preventiv şi plasat în arest la domiciliu, a fost la DNA, miercuri, pentru a da noi declaraţii în dosarul Microsoft, el fiind audiat şi zilele trecute de către procurorii anticorupţie, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit unor documente citate de Antena 3, Gabriel Sandu le-ar fi spus procurorilor că el a aflat, în prima parte a anului 2009, că pentru finanţarea PDL şi a campaniei electorale a partidului ar fi fost create mecanisme care colectau fonduri din companii înregistrate în jurisdicţii internaţionale, iar de aceste operaţiuni s-ar fi ocupat persoane bine pregătite şi de încredere, “care reprezintă interesele unor corporaţii”.
Conform acestor documente, imediat după numirea la Ministerul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu ar fi avut o discuţie atât cu persoanele din conducerea PDL pe plan naţional, cât şi cu şefii câtorva organizaţii judeţene ale partidului, între care George Scripcaru (PDL Braşov), Gheorghe Ştefan (PDL Neamţ), Florian Aurelian Popescu (PDL Dâmboviţa), Roberta Anastase (PDL Prahova) şi Cezar Preda (PDL Brăila).
„Din discuţiile purtate s-a desprins ideea că trebuie să fiu foarte atent şi să le ascult sfaturile, ca pe anumite funcţii-cheie din minister să punem oameni de încredere şi să-i sprijinim, însă am realizat ulterior că aceste numiri vizau multiple funcţii din administraţia publică, dar şi parlamentari şi europarlamentari. Pentru asta aşteptările liderilor politici ai PDL era să sprijin campaniile electorale”, ar mai fi spus Sandu, conform documentelor citate de Antena 3.
Astfel, potrivit acestor surse, toate cheltuielile şi obligaţiile cu acest scop ar fi fost făcute sub presiuni efectuate de conducerea PDL, respectiv de Emil Boc, Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, Alin Albu şi Gheorghe Ştefan.
Gabriel Sandu se află, începând din 25 ianuarie, în arest la domiciliu. Măsura arestului preventiv a fost înlocuită după ce Sandu le-ar fi oferit anchetatorilor mai multe informaţii.
În dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani. Instanţa supremă a dispus arestarea lor preventivă în 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.
În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.
UPDATE. Elena Udrea este acuzată de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, în dosarul Microsoft
Președintele Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, este acuzată spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, întrucât nu a menţionat împrumuturi acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, unei firme pe care acesta o deţine, împrumuturi despre care Udrea ar fi ştiut, întrucât încasa dividende.
Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, obținute de Mediafax, Udrea, fost ministru, în prezent deputat, era obligată să îşi declare averea, însă aceasta nu a notat, în declaraţiile de avere din 2010, împrumuturile acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, în condiţiile în care Udrea declara încasarea de dividende de la această societate.
Anchetatorii au probe că Dorin Cocoş a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, iar sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni ar fi fost utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor.
„Din declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014 rezultă că Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Pescariu Dinu”, au mai scris procurorii în documntele citate.
Elena Udrea a fost adusă la DNA de ofiţeri de poliţie, cu o maşină, joi dimineața, în jurul orei 11.30.
UPDATE 2. Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, spune că Udrea a fost citată pentru a fi audiată într-un dosar mai vechi
„Este adevărat că a fost citată (Elena Udrea – n.r.), pentru a fi audiată într-un dosar care este înregistrat de mai mult timp în Direcţia Naţională Anticorupţie. Nu este un dosar nou”, a declarat Codruța Kovesi.
Procurorul şef al DNA a adăugat că momentan nu pot fi date detalii cu privire la „calitatea procesuală” a Elenei Udrea.
Kovesi a făcut această declarație la ieşirea din sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, unde a avut loc prezentarea bilanţului pentru anul 2014.
UPDATE 3. Elena Udrea, la ieșirea de la audieri: Nu puteam să declar ceva ce aparţinea fostului soţ dacă el nu mi-a spus.
Elena Udrea, preşedintele PMP, a declarat joi după-amiază, la ieşirea de la DNA, că nu putea să menţioneze, în declaraţia de avere, ceva ce aparţinea fostului soţ, respectiv lui Dorin Cocoş, dacă acesta nu îi spunea.
“Să fie întrebat domnul Cocoş”, a adăugat președintele PMP, după ce a fost întrebată în legătură cu acuzaţiile de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, care ar fi motivele chemării sale la DNA.
Elena Udrea a mai menționat că nu le-a dat nicio declaraţie anchetatorilor, ci a dorit să consulte dosarul înainte. Ea a refuzat să dea alte informații legate de dosar, pe motiv că acesta este în lucru. Udrea a petrecut patru ore la DNA.
UPDATE 4. Elena Udrea este urmărită penal pentru spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, fiind acuzată că a dobândit şi folosit bunuri despre care ştia că provin din infracţiuni, transmite DNA. Ea a fost pusă sub control judiciar și are interdicție să părăsească Bucureștiul.
Direcția Națională Anticorupție a aratătat joi, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că procurorii i-au adus la cunoștiință Elenei Udrea că este urmărită penal și s-au prezentat acesteia acuzațiile. Ea a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile și are are interdicție să părăsească Bucureștiul. Udrea are voie să plece din Capitală doar cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent.
Potrivit DNA, pe durata controlului judiciar, Elena Udrea trebuie să respecte mai multe obligaţii, una dintre acestea fiind să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi la Secţia 2 Poliţie Bucureşti ori de câte ori este chemată.
În plus, Udrea trebuie să informeze de îndată DNA şi Secţia 2 Poliţie Bucureşti în legătură cu schimbarea locuinţei şi să se prezinte la Secţia 2, conform programului de supraveghere întocmit de organul de Poliţie sau ori de câte ori este chemată.
De asemenea, ea nu are voie să se apropie de ceilalţi inculpaţi, alţi participanţi la comiterea infracţiunii, martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
Sursa: Mediafax
Articole pe aceeași temă:
Ecaterina Andronescu, audiata la DNA in dosarul Microsoft
Vom reveni cu amănunte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!