Cei care vizitează această zonă exotică probabil ar fi surprinși să afle că până în anii 40 aici își duceau viața de pe o zi pe alta pescari și căutători de perle. Pe la mijlocul secolului însă, un factor important a venit să schimbe cursul istoriei pentru aceste meleaguri. Petrolul a schimbat totul. Brusc, această uniune de 7 emirate din deșert a devenit una din cele mai bogate state din lume. Astfel, zona a renăscut, iar șeicii prinși de mirajul petrolului au gândit și o variantă de rezervă pentru Emirate, astfel încât zona să nu depindă numai de resursele naturale. Practic, cei care au strâns bani din petrol, au construit efectiv un sistem turistic din nimic, iar acum Emiratele Arabe Unite prosperă din veniturile produse de acest sistem extrem de dezvoltat.
Dacă în trecut în Emiratele Arabe Unite era goana după petrol, acum este goana după nisip. Un mare punct de atracție turistică sunt plajele de poveste care au fost realizate artificial și au transformat zona într-o vastă arie de recreere la malul apei. La acest capitol Dubai excelează. Aici au fost realizate proiecte moderne, multe din ele în premieră mondială, toate destinate turiștilor. Emirul din Dubai a venit cu ideea construirii unor plaje artificiale în formă de palmier. Așa s-au născut Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali și Palm Deira. Dintr-o zonă cu o fâșie îngustă de plajă, și nisip deșertic, Dubai a devenit destinația optimă pentru plajă, înot, sau jet ski.
Acesta a fost doar începutul însă. Tot din imaginația bogaților din deșert s-au născut poate cele mai interesante și luxoase hoteluri și clădiri din lume. În Dubai turiștii se pot caza la hotelul subacvatic Hydropolis, pot beneficia de toate condițiile moderne la hotelul plutitor Burj Al Arab, sau se pot bucura de priveliștea amețitoare din cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa. Turiștii pot opta pentru o zi relaxantă la plajă, o sesiune de schi pe pârtiile artificiale de la Dubai Ski, sau pot face o sesiune de shopping la Dubai Mall sau Mall of the Emirates. Nu există limite la imaginație, iar dacă există și resurse financiare, imaginația se poate transpune ușor în realitate. Pe acest principiu s-au bazat șeicii din Emirate.
După Dubai, o altă destinație preferată de vizitatori este Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, cel mai bogat oraș din zonă, datorită resurselor naturale de care dispune. Aici există un echilibru între istorie și modern. Pe lângă clădirile moderne care răsar necontenit în fiecare an, localnicii îi încurajează pe turiști să aprecieze și partea istorică a orașului. Palatul Qasr al Hosn are mai bine de două secole și se laudă cu titlul de cea mai bătrână construcție din piatră din Abu Dhabi. Aici își are sediul Fundația Culturală, care organizează expoziții de fotografie și de obiecte tradiționale.
Sunt mult prea multe atracții de descris și mult prea multe aspecte culturale de discutat când vine vorba de Emiratele Arabe Unite. Această curiozitate clădită de om pe o fundație dezolantă în deșertul arzător merită cu adevărat explorată și apreciată în totalitate. De la petrol la turism, conducătorii acestor locuri au știut să construiască o entitate statală puternică pe care să o împărtășească cu restul lumii. Iar cei care au poposit aici au rămas fascinați de aceste locuri și de oamenii care își duc traiul aici. Nu e de mirare atunci că din populația de aproximativ 9 milioane de locuitori ai Emiratelor, aproape trei sferturi sunt străini care s-au stabilit aici, vrăjiți de magia deșertului modern.
Articole pe aceeași temă:
Excursie prin marile capitale imperiale
Cascada Rinului, peisaj de poveste la poalele Alpilor
Hoteluri exclusive, pentru o persoana
Cele mai inedite atractii plutitoare
Insula Rodos – Vacanta pe urmele Colosului
Atractii deosebite pentru fotografii de vacanta inedite
Citiți principiile noastre de moderare aici!