Este vorba de un teren de 2.890 de metri pătraţi, unde construcţia acum începe şi s-a turnat deja şi fundaţia. Terenul este situat în spatele complexului de hipermaket-uri din Calea Aradului, lângă centrul de azilanţi.
„Este de o valoare inestimabilă pentru noi, face parte din complexul mănăstiresc – este ca şi un pătrat – trei sfert din acest pătrat este al nostru, iar acest teren e în interiorul lui. Acum se tergiversează revocarea autorizaţiei de construcţie, până această clădire se va construi. În trei săptămâni această clădire se poate ridica. O autorizaţie de demolare e mai greu de obţinut. Am fost într-o audienţă la domnul primar şi ni s-a promis că va revoca această autorizaţie de construcţie, dar această revocare, până în ziua de azi, nu a avut loc. Se doreşte înfiinţarea unei comisii care să analizeze în ce bază s-a eliberat această autorizaţie de construcţie, dar constructorul lucrează intens. E posibil ca în 2-3 săptămâni să ne trezim cu o clădire gata ridicată. Considerăm că este un bun al bisericii noastre, care ne-a fost luat în anul 1948″, spune pr. Nicolae Laus, director al Cancelariei Episcopale.
Autorizaţia de construcţie a fost eliberată în 25 martie 2013.
„Au pătruns aproape de teren, gardul este lipit de încăperea portarului nostru de acolo, la intrarea în acest spaţiu unde era un complex mănăstiresc în 1948. Se lucrează foarte intens. Primăria a zis că se va forma o comisie şi se va discuta situaţia. Până atunci se ridică clădirea. Noi înconjurăm, practic, cu terenurile noastre acest teren. Statul român a vândut acest teren la licitaţie, noi nu am ştiut de organizarea licitaţiei. Licitaţia a început din anul 2012, iar SC Constructim a câştigat la licitaţia de la începutul lunii august a anului 2013. La 13 septembrie 2013 am ştiut de această licitaţie, portarul a spus că ne-au spart gardul şi că este un buldozer la faţa locului. Poliţia, cum a venit aşa a şi plecat”, spune Nicolae Laus.
Dosarul de retrocedare nu s-a analizat deoarece terenul era în litigiu.
„În anul 1949 au fost naţionalizate toate bunurile bisericeşti romano-catolice, de către fostul regim ateu comunist din România, printre care şi complexul situat în strada Aurora nr. 6. Episcopia noastră a demarat o serie de revendicări. Printre solicitările instituţiei noastre se află şi imobilul înscris în strada Aurora nr. 6. Acest teren face parte din complexul mănăstiresc Marienheim. După revoluţie, acest imobil a trecut ilegal în proprietatea societăţii Ser Agromet Timişoara, ulterior, prin contracte dubioase, a trecut în proprietatea lui Cristorean Dan Vasile, care a fost condamnat definitiv, iar contractele declarate nule. După toate aceste condamnări şi acte anulate, soarta acestui teren nu se opreşte aici, chiar dacă societatea Ser Agromec s-a desfiinţat din 2008. Numiţii Drăghici Constantin şi Cornelia au încheiat un contract de ipotecă imobiliară la notar în anul 2012, pentru societatea aparţinând lui Cristorean Dan Vasile, ginerele lor – societatea Proval Internaţional SRL. ANAF execută această societate, scoate la licitaţie terenul litigios, instituţia noastră nefiind înştiinţată deloc”, mai spune Nicolae Laus.
Acesta nu înţelege cum s-a putut da o autorizaţie de construcţie pe un teren aflat în litigiu.
„La 13 septembrie 2013 ne-am trezit cu o serie de utilaje pe terenul revendicat de episcopia noastră, cu gardul spart, am fost informaţi că terenul este proprietatea Constructim Internaţional SRL. Am înştiinţat cabinetul domnului primar cât şi Direcţia de Urbanism că terenul este în litigiu. Primăria Timişoara emite o autoritzaţie de construire, care are la bază o carte funciară falsificată, emisă la data de 22 august 2013, pe care s-a aplicat o simplă ştampilă neagră, un fals care a scăpat neobservat de vigilenţa primăriei. Acum se toarnă betonul pentru fundaţiile noii locaţii. Stăm şi ne întrebăm – cum se poate ca aceste fapte să nu le observe nimeni şi să fie tolerate şi acceptate de către reprezentanţii statului fără nici o remuşcare? Considerăm că ni s-a încălcat grosolan dreptul nostru la proprietate. Este trist că o astfel de situaţie indezirabilă apare tocmai în acest oraş cultural, când se promovează atât de intens ideea ca Timişoara să devină capitală culturală europeană. Acum, într-un stat totalitar de drept, nu doar că nu i se acordă bisericii ceea ce i se cuvine, ci i se şi ia, fiind supusă unei a doua naţionalizări, sub aparenţa folosirii terenului într-un scop bun şi folositor pentru societate”, a declarat directorul cancelariei episcopiei.
Acesta a precizat că este evidentă graba realizării construcţiei, se lucrează şi sâmbătă şi duminică. Terenul pe care s-a început construcţia este înconjurat, în cea mai mare parte, de terenuri ale Episcopiei Romano-Catolice.
„Episcopia Romano-Catolică nu poate fi de acord şi nici nu poate accepta acest mod de a acţiona pe sintagma scopul scuză mijloacele. Şi noi ne gândim şi medităm la posibilitatea de a construi o biserică în acea zonă, fiindcă avem mulţi credincioşi în Calea Lipovei şi Aradului”, spune Nicolae Laus.
La rândul lui, episcopul Martin Roos a spus că speră ca autorităţile să rezolve această problemă.
„Sperăm să găsim o soluţie, se va rezolva această problemă într-un stat de drept. Nu ne bucurăm că am ajuns în această situaţie, se săvârşeşte cea mai mare nelegiuire, când un proprietar este scos cu forţa. Sunt mai multe implicaţii care ne dor. Ne-am adresat şi forurilor externe. Aici reprezentăm biserica, nu este proprietatea noastră particulară”, declară Msgr Martin Roos, episcop de Timişoara.
Am solicitat un punct de vedere primăriei şi Constructimului. Vom reveni cu opiniile acestora.
UPDATE: Şi primarul Nicolae Robu este convins că respectiva carte funciară, în baza căreia a fost eliberată practic autorizaţia de construire, este un fals, dar edilul spune că acest lucru trebuie dovedit. Robu a afirmat să a solicitat executantului să sisteze lucrările până când se va lămuri situaţia.
„Extrasele CF nu le emite primăria. Trebuie să fim atenți puțin. Primăria a emis o autorizație pe baza unei documentații care e conform cerințelor. Unul dintre documente se suspectează că ar fi un fals. Prin urmare, pentru că și mie mi se pare fals, dar nu pot să decretez asta, am dispus să se solicite firmei care execută lucrările să le sisteze temporar, până când se dovedește falsul. Nu putem să anulăm autorizația de construire pe bază de bun-simț, ci doar când acel fals este demonstrat. Am cerut OCPI să ne comunice dacă documentul care a existat ca piesă la dosar este autentic sau nu, și evident că, dacă este un fals, noi vom anula autorizația. Dar, până atunci, eu am dispus Direcției de Urbanism să solicite execuantului să sisteze lucrările. Mai departe nu este prerogativa instituției primăriei să lămurească lucrurile. Dacă cineva a făcut falsul, atunci trebuie identificată persoana respectivă și trebuie sancționată conform legii, indiferent cine este și din ce instituție este”, a declarat primarul Timişoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!