Municipalitatea nu mai are contract de aproape patru ani cu o firmă care să se ocupe de dezinsecție, dezinfecție și deratizare. Licitația demarată a fost atacată în instanță, așa că acum se judecă cu firma care a depus contestație. Anul trecut s-a stropit împotriva țânțarilor, dar a fost o urgență, pentru că în România apăruse virusul Zika.
La licitația lansată în 2013 de Primăria Timișoara s-a înscris o singură firmă, Romprest (n.r. aceeași care a reabilitat centrul istoric al orașului), care însă nu a îndeplinit toate condițiile din caietul de sarcini, așa că primăria a descalificat-o. Romprest a dat primăria în judecată până la urmă. În proces este implicată și firma Deraton, ca intervenient, cu care primăria avea înainte contract pentru dezinsecție. Deraton nu a depus la timp oferta la licitația de acum trei ani.
Reprezentanții primăriei lucrau încă de anul trecut la documentația pentru o nouă licitație, dar iată că nu au reușit să o finalizeze. Între timp, au început să pregătească documentația pentru o altă „soluție”, spun ei: să pună societatea Horticultura să ducă lupta cu țânțarii. Legea nu prea permite însă societății să se ocupe de dezinsecție, dezinfecție și deratizare. Dacă se va găsi însă o rezolvare, Horticultura ar putea prelua acest serviciu prin atribuire directă.
„Noi intenționam să dăm către Horticultura această activitate. Dacă nu se poate, facem licitație. Eu consider că putem face altă licitație, juriștii încă nu au dat undă verde, dar cred că putem face una cu clauză suspensivă. Să dăm drumul unui contract în care se stipulează că în momentul în care se finalizează procesul ne vom conforma cu sentința din instanță. Dacă se va anula licitația veche, atunci contractul actual în urma licitației noi poate rămâne valabil, dacă se dă drumul în continuare procedurii vechi, atunci desigur că se încheie în situație de forță majoră contractul nou”, ne-a spus primarul Timișoarei.
Achiziția contractului de concesiune de servicii având ca obiect „Delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitățile dezinsecție, dezinfecție și deratizare în Municipiul Timișoara” este blocată în instanță la Tribunalul București, deși dosarul s-a judecat în ședința din 19 februarie 2016. Conform Hotărârii 1095/2016 din 19 februarie 2016, Tribunalul București a respins cererea făcută de Romprest de chemare în judecată a Primăriei Timișoara, ca neîntemeiată, cu posibilitate de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Până în iunie 2017, această hotărâre nu a fost comunicată municipalității.
Potrivit celor din Primăria Timișoara, specialiștii din instituția de pe C.D. Loga au pregătit două variante pentru achiziția serviciului despre care vorbim: una privind delegarea prin atribuire directă către Horticultura, societate la care Consiliul Local Timișoara este acționar majoritar, iar alta pentru o licitație nouă. În timp ce conducerea primăriei așteaptă după o explicație a juriștilor municipalității, iar cei de la Horticultura nu par prea dornici să rezolve problema, țânțarii își fac deja de cap în Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!