Astfel, potrivit noului Regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân şi a animalelor de companie aprobat joi în Consiliul Local Timişoara sterilizarea este obligatorie în cazul câinilor. Trebuie sterilizaţi atât maidanezii care sunt ridicaţi de pe străzi, cât şi patrupedele care au stăpâni.
Excepţie fac femelele care se află în perioada de alăptare, câinii revendicaţi, cu obligaţia depunerii unui angajament ferm, sub semnătură privată, de sterilizare a câinelui revendicat şi prezentarea unei dovezi în acest sens, în termen de 15 zile de la data revendicării, animalele a căror stare de sănătate nu permite efectuarea acestor intervenţii chirurgicale (lucru care trebuie certificat de un medic veterinar), câinii utilitari şi cei de rasă.
Prin noua hotărâre se stabileşte şi un termen pentru efectuarea operaţiunilor de sterilizare. Deţinătorii de câini sunt obligaţi să-şi sterilizeze animalele în termen de 6 luni de la data întrării în vigoare a regulamentului. Primarul Nicolae Robu a afirmat că vor fi achiziţionate clinici mobile pentru a se face sterilizări în cartierele urbei în aceste 6 luni, manopera urmând să fie gratuită. Se vor plăti doar materialele folosite, proprietarii de câini cu venituri reduse fiind scutiţi şi de această cheltuială, potrivit edilului.
Cert este că cine nu se conformează și nu-și sterilizează câinele riscă amenzi de la 500 la 1.000 de lei după ce vor trece cele 6 luni. Rămâne de văzut cum vor fi aplicate sancțiunile, cum se vor face verificările. Reprezentanții municipalității nu vor merge din casă în casă, ci vor acționa mai mult în baza sesizărilor pe care le primesc.
Regulamentul privind gestionarea câinilor a fost aprobat cu câteva modificări faţă de proiectul propus iniţial de primărie. În primul rând au fost eliminate toate prevederile referitoare la sterilizarea pisicilor, oficialii primăriei afirmând că acestea au apărut în proiect din greșeală și că nu intenționau să-i oblige pe oameni să ia astfel de măsuri în cazul felinelor.
De asemenea, a fost eliminată o prevedere prin care se cerea să fie respectată o distanţă de minim 10 metri a amplasamentului pe care se află adăpostul câinelui, cuşca, faţă de apartamentele din curţile de folosinţă comună şi faţă de imobilele învecinate.
Un alt punct care a creat confuzie în rândul aleşilor locali a fost cel care spunea că patrupedele nu pot fi lăsate să circule libere, atât ziua cât şi noaptea, în curţile de folosinţă comună. „Eu nu ştiu cine a făcut regulamentul ăsta. La Articolul 66 se spune că circulaţia liberă noaptea a câinilor în curţilor de folosinţă comună constituie restricţie. Păi ăsta e rolul unui câine de pază. Dacă nu se plimbă noaptea…”, a ridicat problema consilierul local Simion Moşiu. Primarul a explicat că este vorba despre curţi comune, vorbind ipotetic despre „un câine al cuiva care stă într-o curte comună, cu alte familii și proprietari care doresc să nu se plimbe câinele liber pentru că îi muşcă pe ei”. La această prevedere nu s-a renunţat.
O altă prevedere care a iscat discuţii şi zâmbete pe feţele aleşilor a fost cea prin care deţinătorilor de câini necastraţi/ nesterilizaţi le este interzis să permită reproducerea animalelor pe care le deţin cu animale fără deţinător.
„Deţinătorilor de animale le este interzis să permită reproducerea. Cum să i se interzică unui câine să socializeze? Poţi să interzici unui câine să cunoască alt câine? E stupid! (…) Stăpânul e răspunzător de aventurile amoroase ale propriului câine…”, a afirmat tot Moşiu. Replica a venit din partea viceprimarului Dan Diaconu. Edilul a explicat de ce nu este stupidă prevederea. „Există un obicei de a duce căţelul la femele pe stradă şi asta trebuie oprit”, a afirmat Diaconu. Interdicţia a rămas în vigoare.
A intervenit şi secretarul primăriei, Ioan Cojocari, care le-a povestit consilierilor o întâmplare. „Vă spun ceva serios, să nu râdeţi. Am un prieten care a plătit daune pentru că o căţea de rasă a fost legată la uşa magazinului, a venit o corcitura care era a lui şi i-a făcut pui…”, a povestit Cojocari spre amuzamentul aleşilor.
Toţi câinii adunaţi de pe străzile Timişoarei trebuie să fie evaluaţi medical când sunt duşi la adăpostul Danyflor, microcipaţi, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic şi sterilizaţi, iar dacă nu-i revendică nimeni ulterior, nu sunt adoptaţi şi nu sunt consideraţi a fi periculoşi pot fi lăsaţi apoi în teritoriile de unde au fost ridicaţi, dar nu în zona centrală a oraşului.
Alte obligații pentru deținătorii de animale
Sterilizarea nu este singura obligaţie pe care o au deţinătorii de animale de companie. Câinii trebuie microcipaţi şi înregistraţi în Registrul animalelor de companie gestionat de primărie în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noului regulament votat joi, iar proprietarii trebuie să notifice municipalitatea cu privire la înstrăinarea, pierderea sau decesul câinelui în termen de 15 zile.
Totodată, este interzisă creşterea şi deţinerea animalelor de companie fără un carnet de sănătate care să evidenţieze vaccinările şi deparazitările la zi. Mai mult, în regulament se stipulează că proprietarul trebuie să aibă asupra lui actul de identitate şi carnetul de sănătate al câinelui atunci când îl scoate la plimbare, precum şi câteva lucruri necesare păstrării curăţeniei – mătură, făraş şi pungă de unică folosinţă sau pungă şi mănuşi de unică folosinţă. Persoanele care vor să apeleze la pungile pentru dejecţiile animalelor din cutiile amplasate de autorităţile locale prin oraş, mai mereu goale, trebuie să ştie că nu au voie să ia mai mult de trei pungi, altfel riscă amenzi între 50 şi 100 de lei. Tot astfel de sancţiuni riscă şi timişorenii care îşi înstrăinează animalele fără să anunţe la primărie, „fără transcrierea proprietăţii”.
Amenzi, între 800 şi 1.000 de lei, sunt prevăzute şi în cazul timişorenilor care locuiesc la casă şi cresc mai mult de doi câini şi două pisici. Autorităţile locale plănuiesc să introducă şi o taxă pentru creşterea unui număr mai mare de patru animale de companie, doi câini şi două pisici, în gospodăriile individuale, valoarea acestei taxe urmând să fie stabilită pe viitor în consiliul local.
Aveti mai mult de doi caini si doua pisici la casa? Veti plati taxa la primarie!
Taxa pe caine ar putea deveni in curand realitate la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!