Clădirea de pe bulevardul Liviu Rebreanu stă la ora actuală nefolosită. Autorităţile locale au încercat să mute acolo de-a lungul timpului ba Liceul de Arte Plastice, ba Colegiul Tehnic de Vest, dar reprezentanţii unităţilor de învăţământ au refuzat spaţiul, iar primăria a cedat. Clădirea respectivă a fost solicitată recent de Arhiepiscopie, care are în plan extinderea Şcolii „Sf. Antim Ivireanul”.
„În acest imobil a funcţionat Şcoala Generală nr. 9 şi a devenit disponibil în urma comasării activităţii şcolare cu Liceul de Arte Plastice (…) Mitropolia Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei a solicitat alocarea imobilului din str. Liviu Rebreanu nr. 35, în care a funcţionat Şcoala Generală nr. 9, pentru desfăşurarea activităţilor de învăţământ ale instituţiilor Şcoala „Sf. Antim Ivireanul” şi Grădiniţa „Troiţa”. Aceste unităţi de învăţământ sunt cuprinse şi aprobate în Anexa nr. 3, de învăţământ privat autorizat, care face parte integrantă din HCLMT nr. 26/28.01.2014 (…) prin care s-a aprobat organizarea şi funcţionarea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi privat din Municipiului Timişoara, pentru anul şcolar 2014-2015″, au explicat reprezentanţii primăriei.
Iar aleşii au fost de acord ca imobilul de pe Rebreanu – clădirea şcolii, cu S+P+2E, centrală termică, sală de sport şi teren aferent, un total de aproape 8.000 de metri pătraţi – să fie transmis gratuit în administrarea Arhiepiscopiei, pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitate de prelungire. Școala Primară „Sf. Antim Ivireanul” funcţionează sub patronajul Arhiepiscopiei Timişoarei şi al Asociaţiei Prologos. A fost inaugurată în 2012, fiind situată pe strada Aluniş din Timişoara, tot într-un imobil atribuit de primărie. După cum se arată chiar şi pe site-ul şcolii, elevilor li se percep taxe de şcolarizare. Părinţii care s-au interesat să vadă care este oferta pentru anul şcolar 2014-2015 au aflat că ar avea de plătit o taxă de 600 de lei pe lună.
La Grădiniţa Ortodoxă „Troiţa”, care funcţionează pe strada Academician Alexandru Borza, în zona Parcului Rozelor, taxa este de 700 de lei pe lună. Subiectul a stârnit discuţii în plenul consiliului local, după ce un ales al PP-DD, Petrică Folică, a solicitat ca în hotărâre să se prevadă explicit că nu se pot percepe taxe copiilor care vor frecventa această şcoală.
Primarul Nicolae Robu a explicat că şcoala n-ar avea cum să funcţioneze dacă nu s-ar plăti anumite taxe…
„Sigur că poate apărea tentaţia unui amendament de tipul acesta, dar haideţi să ne gândim puţin dacă ar fi posibil să funcţioneze şcoala numai cu banii care provin de la minister ca alocaţie cu titlul de finanţare de bază. Nici pe departe, nicio şcoală n-ar putea să reziste numai cu acei bani, ca dovadă că şi noi trebuie să alocăm pentru şcolile de stat sume destul de importante uneori pentru a le permite funcţionarea şi cred că oricât ne-ar plăcea, şi mi-ar plăcea şi mie personal evident, ca la acea şcoală să nu se perceapă nicio taxă, practic vorbind nu cred că mitropolia ar putea să facă faţă şi să asigure şcolarizarea copiilor în condiţii bune fără a percepe o anumită taxă. Totul este, în opinia mea, să nu se încerce să se obţină profit din şcoală, că asta chiar ar fi condamnabil şi nu cred că se poate pune problema în aceşti termeni. Acea clădire stă sub cheie de ani şi este păcat să nu o folosim”, a declarat Robu.
Cel mai mare susţinător al Arhiepiscopiei a fost consilierul PSD Radu Ţoancă. Alesul a dat asigurări că nu se percep taxe pentru învăţământul propriu-zis.
„Îl asigur pe colegul meu, pe domnul Folică, că la Şcoala Antim Ivireanul nu se percep niciun fel de taxe pentru învăţământ. Se percep taxe dacă părinţii apelează la instrumente de tip afterschool, limbi străine şi aşa mai departe, dar nu-i obligă nimeni să facă acest lucru… Învăţământul este gratuit ca la orice fel de şcoală. Cât priveşte grădiniţa, se percepe o taxă pentru mâncare. La orice grădiniţă de stat din România cu program prelungit părinţii plătesc pentru mâncare, se plăteşte pentru afterschool… E clar că nu se percep taxe pentru procesul de învăţământ”, a spus Ţoancă.
Cu toate acestea, amendamentul lui Petrică Folică a fost respins la vot. Proiectul de hotărâre în ansamblu a fost aprobat cu 23 de voturi „pentru” şi două abţineri.
Arhiepiscopia Timişoarei a transmis primăriei că are în plan extinderea proiectului Şcoala „Sf. Antim Ivireanul” „la toate nivelele educaţionale” – preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. Toate ar urma să funcţioneze în spaţiul de pe bulevardul Liviu Rebreanu.
Articole pe aceeași temă:
Mitropolia Banatului ar putea primi gratuit o scoala de la Primaria Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!