Ardmore, Irlanda
Zona de sud-est a regiunii Waterford încă își mai păstrează farmecul pe care Irlanda rurală în avea în urmă cu 15 ani. Hotelul Cliff House este punctul perfect de unde să explorezi berăriile, distileriile artizanale și producătorii de brânzeturi din zonă. Restaurantul cu stele Michelin din interiorul hotelului te îmbie cu un meniu bogat bazat pe legume crescute local, miel și whisky.
Dijon, Franța
Recunoscut pentru vinul său, dar și festivalul gastronomic care are loc aici, acest oraș medieval, care este și capitala provinciei Burgundia, găzduiește o cultură artistică vibrantă. Printre cele mai cunoscute galerii se numără și Interface, care găzduiește instalații experimentale, sau Le Consortium, unde lucrările artistului conceptual Oscar Tuazon se află pe simeze. Gastronomia ocupă și ea un rol important în cultura acestui oraș. Turiștii care ajung în Dijon în iulie pot participa la Festivalul Diese, când palatele renascentiste ale orașului sunt ocupate de piese de teatru și musical-uri avangarde.
Bibbona, Italia
La ferma veche de secole, Relais Sant’Elena, de-a lungul drumului vinului din Toscana, vizitatorii își încep ziua cu pâine proaspăt scoasă din cuptor și miere de la apicultorii din regiune. După ce deguști din soiurile delicioase de vin roșu care se produc în Bibbona, după o zi întreagă de explorat cele mai frumoase peisaje ale Italiei, întoarce-te la fermă, unde poți admira o nonna care culege rozmarin pentru friptura de vită ce se va servi la cină.
Plovdiv, Bulgaria
Capitala Culturală Europeană din 2019 a devenit din ce în ce mai populară. Amfiteatrul roman din secolul al II-lea găzduiește deseori concerte de muzică live, iar vilele otomane au fost transformate în galerii de artă, care promovează pictori bulgari. Nu rata nici Muzeul Philippopolis, care găzduiește o interesantă colecție de antichități tracice.
Malaga, Spania
La mai bine de un secol de la inaugurare, Muzeul Picasso, Colecția Carmen Thyssen și Centrul de Arte Contemporană au transformat al doilea oraș ca mărime din Andaluzia. Recent, Malaga găzduiește și o parte din colecția Centrului Pompidou din Paris, inclusiv opere de Francis Bacon și Frida Kahlo, dar și cea a Muzeului Rus din Sankt Petersburg, care include piese de Chagall și Kandinsky.
Cartierul Intendente din Lisabona
Nu demult, majoritatea locuitorilor Lisabonei evitau acest cartier ”roșu” din districtul aflat la nord de Piața Martim Moniz. Dar, un proces de redezvoltare a atras artiști și artizani din toate colțurile capitalei portugheze. În spatele fațadei sclipitoare a unui fost depozit de faianță, Galeria A Vida Portuguesa găzduiește exclusiv branduri portugheze, inclusiv conserve de ton ambalate manual, săpun Ach Brito, sau pălării realizate de artizani locali. În zilele senine, localnicii se înghesuie pe esplanada din fața galeriei unde se vând diferite obiecte de anticariat.
Districtul Karlin în Praga
În urma inundațiilor din 2002, districtul Karlin a fost modernizat, iar proiecte precum Studiourile Karlin, un labirint de galerii conceptuale, găzduite într-o fabrică modernizată; Můj Šálek Kávy, o cafenea care servește brunch în zilele de weekend și sortimente speciale de cafea din America Latină, atrag acum turiștii curioși.
Peninsula Westfjords în Islanda
Majoritatea islandezilor sunt de părere că această peninsulă, la mai puțin de 200 de kilometri de Reykjavík, este destul de departe. Pentru a ajunge acolo, fie trebuie să conduci printre fiorduri, sau poți lua un feribot din Stykkishólmur. Petrece noaptea pe Insula Flatey, iar apoi oprește-te în orașul Ísafjörður, unde poți culege fructe de empetrum la lumina soarelui…. de la miezul nopții, sau poți să te plimbi cu caiacul printre foci în golfurile din apropiere.
Alpii Albanezi
Supranumiți și Munții Blestemați, acest lanț muntos nu se poate lăuda cu foarte multe stațiuni turistice. În schimb se poate mândri cu trasee prin zone naturale superbe, unde vizitatorii pot vedea râși și flori sălbatice. Petrece măcar o noapte la una dintre pensiunile de aici, unde gazdele îți vor pregăti un adevărat festin de mâncăruri tradiționale, precum salată ciobănească sau capră la proțap.
Insula Astipálaia în Grecia
Puține ghiduri turistice menționează această bucată de pământ din Marea Egee, dar faptul că este atât de puțin locuită este motivul pentru care ar trebui să o vizitezi. Principalul oraș este Chora, o localitatea cu aproximativ 1.000 de locuitori, predominată de un enorm zigurat alb și două hoteluri. Pe această insulă nu ai altceva de făcut decât să te relaxezi la malul mării cristaline sau să explorezi minunățiile naturale ale zonei.
Alte articole pe aceeași temă:
Top 5 cele mai frumoase locuri desprinse din filme
Citiți principiile noastre de moderare aici!