Potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, în adăpostul Danyflor se află, la ora actuală, aproximativ 360 de câini.
„Au fost 315 decizii de eutanasiere, de la începutul anului, conform legislaţiei. Au fost puse în aplicare. În momentul de faţă avem în adăpost aproximativ 360 de câini şi au fost aproximativ 300 de mortalităţi în afară de deciziile de eutanasiere. Ce reprezintă aceste mortalităţi? Cadavre ridicate de pe domeniul public, câini loviţi de maşini, sunt şi situaţii de acest gen, şi câini aduşi într-o stare din punct de vedere sanitar-veterinar avansată a unor boli de care sufereau. Acesta a fost numărul… Au fost aproximativ 400 de adopţii de la începutul anului, niciuna la distanţă”, a explicat şeful Direcţiei de Mediu a municipalităţii, Adrian Bere.
Conform legii, spun autorităţile, au primit injecţia letală câinii adunaţi de pe străzi care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în termen de 14 zile lucrătoare de când au ajuns în adăpost.
Primăria Timişoara a anunţat o nouă licitaţie publică pentru gestionarea populaţiei canine, pentru contractarea unui nou operator, având în vedere că la sfârşitul lunii februarie a expirat contractul cu societatea Danyflor, şi a fost stabilit un nou regulament după care va funcţiona serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Licitaţia, însă, nu a fost încă organizată.
Reprezentanţii municipalităţii susţin că hingherii adună în continuare câinii de pe străzi, dar că fostul operator prestează o muncă gratuită în acest moment, aşa că s-a pregătit o încredinţare directă pentru a se gestiona în bune condiţii situaţia maidanezilor până când se va finaliza noua licitaţie.
„Sunt două chestiuni distincte. Prima este achiziţia, până în 30.000 de euro, a unor servicii pentru a putea funcţiona până la finalizarea licitaţiei. Este o încredinţare directă. Ofertele trebuiau depuse până ieri, procedura este în derulare. Noi am făcut o notă de estimare, s-au diminuat cu 20% tarifele care existau. În prezent, Danyflor asigură permanenţa fără plată, noi nu plătim un leu… Se fac eutanasieri doar în cazul câinilor care prezintă mortalităţi, accidentaţi sau bolnavi. Nu mai pot fi făcute eutansieri în acelaşi ritm. Noi nu putem să dăm deciziile unui operator cu care nu mai avem contract. A doua chestiune este licitaţia, pentru delegarea gestiunii serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Va fi licitaţie publică deschisă în formă electronică. S-au aprobat regulamentul şi caietul de sarcini, s-au prevăzut responsabilităţile pentru viitorul operator, se încearcă diminuarea costurilor”, susţine Bere.
Printre altele, s-a stabilit că firma care va aduna pe viitor maidanezii va fi obligată să-i despăgubească pe oamenii mușcați de câini pe domeniul public și va fi și penalizată în funcție de asta, odată dovedite situaţiile de acest gen în instanţă.
Oricum, reprezentanţii Danyflor sunt hotărâţi să participe la noua licitaţie. Deşi primarul Nicolae Robu a afirmat că eutanasierile au continuat şi după expirarea contractului, directorul societăţii, Ionel Puşcaş, spune că în acest moment se asigură permanenţa, dar nu se mai fac eutanasieri.
„Noi am avut stipulată în contract o clauză care spunea că trebuie să se asigure permanenţa până la organizarea unei noi licitaţii. În această perioadă nu s-au mai făcut eutanasieri, de la expirarea contractului”, ne-a declarat Puşcaş.
Articole pe aceeași temă:
Firma care va aduna cainii de pe strazile Timisoarei, obligata sa-i despagubeasca pe oamenii muscati
Citiți principiile noastre de moderare aici!