În decembrie 2015, Consiliul Local Timișoara aproba suplimentarea fondurilor pentru reabilitarea zonei Cetate cu 1,89 milioane de lei. Iată însă că suma crește la 7 milioane de lei, deci e mai mare cu 5,1 milioane de lei… bani ce vor fi luați din bugetul local pe anul acesta.
Potrivit unui proiect de hotărâre care va ajunge pe mesele consilierilor locali, „se aprobă valoarea estimată a sumelor necesare finanțării proiectului în termenul menționat (n.r. 30 iunie 2016 – termenul prelungit pentru finalizarea proiectului) – sume neeligibile în cadrul proiectului, care vor fi acoperite din surse proprii. Această valoare estimată este de 7 milioane de lei și va fi introdusă în bugetul local al Municipiului Timișoara pe anul 2016”.
Vă reamintim că primarul Nicolae Robu a inaugurat înainte de Revelion noua înfățișare a zonei Cetate. Vorbim despre primul proiect, cel finanțat din fonduri europene, pentru reabilitarea a zece străzi și a patru piețe publice din centrul istoric, contractul de lucrări fiind încheiat cu firma Romprest. Cel de-al doilea contract a fost încheiat cu firma Corint, pentru punerea în valoare a vestigiilor descoperite. Încă se lucrează în Piața Sf. Gheorghe, dar și în Piața Unirii, iar în Libertății trebuie să ajungă macheta sub forma Băilor Turcești îngropate în nisip.
„Proiectul a fost realizat în procent de aproximativ 95% până la sfârșitul anului 2015, fiind necesar să se întreprindă demersuri în vederea prelungirii Contractului de finanțare și a aprobării prin HCL a cheltuielilor necesare pentru finalizarea proiectului în 2016”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre.
Practic, la sfârșitul anului trecut, aleșii municipali au alocat 1,89 de milioane de lei pentru a putea plăti lucrările neîncheiate până în 31 decembrie 2015, pentru care Uniunea Europeană nu mai alocă niciun leu.
„Prin HCL 562/18.12.2015 s-a aprobat data de 30.06.2016, ca dată limită de finalizare a proiectului cu atingerea obiectivelor și realizarea indicatorilor asumați, introducerea în lista de investiții pe anul 2016 a proiectului, precum și valoarea estimată a sumei necesare finalizării proiectului (cheltuieli neeligibile, care se vor acoperi din surse proprii) în valoare de 1,89 milioane de lei, care va fi introdusă în bugetul local pe anul 2016”, mai explică reprezentanții primăriei în referat.
Iată însă că municipalitatea mai pune deoparte peste 1 milion de euro pentru acest proiect, pentru că nu a avut bani suficienți să plătească toate facturile în 2015.
„Întrucât la sfârșitul anului 2015, din lipsă de fonduri, Municipiul Timișoara nu a achitat toate lucrările efectuate în 2015, sumele, rămase neachitate până la 31.12.2015 și devenite apoi neeligibile, trebuie acoperite din bugetul local al Municipiului Timișoara, fapt care duce la necesitatea suplimentării sumei aprobate prin HCL nr. 562/18.12.2015”, stă scris în proiect.
Rămâne de văzut câți bani vor fi alocați pentru alte proiecte desfășurate pe fonduri europene și nefinalizate până în 31 decembrie 2015 sau care au facturi neplătite de primărie din lipsă de fonduri.
Șantierul din centrul istoric a durat doi ani. Zece străzi au fost închise circulației auto și transformate în pietonale: Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Strada Fără Nume, General Praporgescu, Enrico Carusso și Eugeniu de Savoya. S-a lucrat, de asemenea, în patru piețe publice: Libertății, Țarcului, Sf. Gheorghe și Unirii.
Șantierul s-a întins, mai exact, pe 45.923 de metri pătrați, marea majoritate a banilor venind de la Uniunea Europeană. Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 10 milioane de euro, municipalitatea încheind, de fapt, două contracte: unul pentru reabilitarea spațiilor publice din Cetate și altul pentru punerea în valoare a vestigiilor din centrul istoric. Acesta din urmă este de peste 7 milioane de lei.
Alte articole pe aceeași temă:
Remedieri la lucrarile inaugurate in Cetate. A fost scos din pavajul de pe Alecsandri
Gata cu santierul din Cetate si… nu prea. Inaugurare fastuoasa in centrul istoric din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!