Dacă până acum reprezentanţii Primăriei Timişoara nu au reuşit să găsească un proiectant pentru fântâna dorită de Robu pe Bega, procedurile de achiziţie au fost reluate şi au apărut două firme interesate să realizeze studiul de fezabilitate.
„Avem din nou lansată licitaţia pentru sistemul de spectacole cu muzică, apă şi lumină pe Bega. Sperăm ca de data aceasta să avem mai mult noroc, să avem ofertanți pentru această lucrare foarte importantă, care va creşte gradul de atractivitate al oraşului nostru”, declara primarul săptămâna trecută.
Contractul privind SF-ul pentru „Fântâna ornamentală de pe canalul Bega”, estimat la 117.000 de lei fără TVA, ar urma să fie atribuit prin cumpărare directă. Ofertele au putut fi depuse până luni, s-au depus două, iar autorităţile urmează să o anunţe pe cea câştigătoare.
Planurile primarului Niclae Robu sunt expuse în detaliu în tema de proiectare, temă care pare a fi concepută nu atât de specialişti, cât de însuşi edilul-şef al urbei: un amalgam de idei, care de care mai îndrăzneţe. Este semnată însă de responsabilii Direcţiei Tehnice a instituţiei.
Se începe cu o descriere poetică a canalului Bega, iar reprezentanţii municipalităţii explică apoi ce ar însemna apariţia unei fântâni în peisaj şi vorbesc despre efectele ei… colaterale.
„Râul Bega, în special, este un râu spectaculos, ce are un cadru actual deosebit, fiind încadrat de arbori de o frumuseţe aparte, lăsând totuşi cerul să se oglindească în apa ce curge liniştit. O adevărată încântare pentru simţuri, cadrul natural al unui râu are o evoluţie spectaculoasă de-a lungul diferitelor anotimpuri, fiind o simfonie de culoare şi sunet. Amenajarea unei fântâni arteziene multimedia nu face altceva decât să pună în valoare acest peisaj, aducând un plus de atracţie atât pentru localnici, cât şi pentru turişti. Jocurile de apă vor reflecta liniştea dimineţilor, uneori ceţoase, vor amplifica prin iluminatul subtil şi mişcările lente ale jeturilor culorile picturale ale serii (…) Existenţa fântânii va avea ca efect colateral repunerea în valoare a Parcului Catedralei”, se arată în tema de proiectare.
Fântâna ar urma să devină principala atracţie a oraşului Timişoara, cred autorităţile locale.
„Inclusiv concerte simfonice, rock etc. vor putea fi organizate în sit, cu background/ decor asigurat de jocurile de apă și lumină, corelate cu muzica. Fie că este vorba de evenimente speciale sau doar de seri obișnuite, zona va deveni atracția principală a orașului, locul unde se va asculta muzică bună, se vor urmări proiecţii laser şi video, spectacole multimedia de amploare, fântâna putând fi chiar şi parte interactivă, o componentă a orchestrei unui concert live”, mai explică oficialii primăriei.
Cum va arăta fântâna-minune de pe Bega
Fântâna arteziană ar urma să fie amplasată în zona centrală a oraşului, între Podul Tinereţii şi Podul Traian, în vecinătatea Parcului Catedralei.
A fost gândită astfel încât să aibă două zone distincte: una formată din câte un aliniament cu 40 de jeturi de apă pe fiecare dintre malurile canalului Bega, fiecare jet iluminat cu un proiector cu led care să permită schimbarea culorii pe muzică – zona 1, şi o platformă plutitoare în centrul canalului – zona 2.
Sistemul ar urma să fie retractabil, pentru a nu împiedica navigaţia pe Bega.
„Zona 2 va fi formată din mai multe efecte de apă, amplasate pe o platformă plutitoare, după cum urmează: o platformă plutitoare modulară cu dimensiunile de minim 50 m lungime şi 5 m lăţime. Aceasta va trebui să fie retractabilă pentru a fi mutată din centrul canalului către maluri pentru a nu împiedica navigarea (…) În centru vor fi amplasate opt seturi de efecte de apă de formă laminară ce se vor sincroniza cu muzica nu doar prin înălţimea jetului, ci şi prin mişcarea multidirecţională ce va fi descrisă în unghiuri de 180 de grade (…) Înălţimea dorită este de aproximativ 8 m. În cele două extremităţi ale platformei va fi câte un cerc format din câte şase seturi de efecte de apă de formă evantai (…) Înălţimea dorită este de aproximativ 5 m. Pe toată lungimea platformei se doreşte amplasarea unor efecte de apă ce vor pulveriza cu presiune un amestec de apă şi aer cu înălţime de până la 20 de metri”, se mai arată în tema de proiectare.
Nu vor lipsi efectele speciale, iar oficialii primăriei se gândesc şi să transmită… partide de fotbal pe Bega.
„Pentru a face posibilă proiecţia unor spectacole multimedia care să cuprindă jocuri de laser şi imagini, va fi amplasat în centru efectelor un ecran de apă cu dimensiunea de minim 25 m lungime şi 9 m înălţime, care să permită vizualizarea de imagini cu rezoluţie înaltă (un meci de fotbal de exemplu). Spectacolele de lumini, precum şi cele de laser, vor fi îmbunătăţite prin crearea unui efect tip ceaţă densă pe tot perimetrul platformei”, se precizează în documentaţie.
La cât s-ar ridica investiţia? Primarul Nicolae Robu vorbea despre 2 milioane de euro, aşa, ca o primă estimare.
Dincolo de dorinţele lui Robu, rămâne de văzut dacă primăria va organiza o dezbatere publică privind realizarea acestui obiectiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!