„Există o finanțare BERD pentru reabilitarea clădirii. Suntem în stadiul de concepere a caietelor de sarcini. Ele vor intra într-o zonă de concurs de soluții și sperăm ca formalitățile să se încheie cât mai repede. A fost eliberat și un certificat de urbanism de către Primăria Municipiului Timișoara. Vor veni expertizele și, în funcție de soluțiile alese, va începe reabilitarea atât a clădirii cât și ideea muzeală care va apărea în acel spațiu”, a declarat directorul Direcției Județene de Cultură Timiș, Sorin Predescu.
Până când Muzeul Revoluției va deveni o entitate de sine stătătoare, clădirea aparține acestei instituții. Astfel, Direcția de Cultură va organiza, pe 16 decembrie, o expoziție în fostul muzeu militar, care va avea ca temă sărbătorirea căderii regimului comunist și evenimentele de la Timișoara din urmă cu 30 de ani.
„Într-un prim plan de acțiune am propus ministerului să organizăm în data de 16 decembrie o expoziție într-o parte din acel spațiu și suntem în plin demers de organizare a acelei expoziții pentru a sărbători revoluția, la 30 de ani și pentru a deschide măcar parțial acel spațiu”, a spus Predescu.
Întrebat dacă imobilul va fi pregătit de vizitatori în 2021, Predescu a spus că nu crede că va fi restaurat în totalitate până atunci, de vină fiind negocierile între multitudinea de miniștri care s-au succedat în fruntea Armatei și Ministerului Culturii.
Pe de altă parte, Sorin Predescu a ținut să sublinieze că Muzeul Revoluției nu încearcă să ia locul Memorialului Revoluției, acesta din urmă având o componentă importantă arhivistică. De altfel, Memorialul s-ar putea muta chiar în clădirea Garnizoanei.
„Acest muzeu nu încearcă să ia locul memorialului revoluției. Este o necesitate pentru a avea ceva de vizitat. Memorialul Revoluției are o componentă arhivistică și de cercetare extrem de importantă care ar trebui să rămână în continuare finanțat de Ministerul Culturii. Și va trebui să primească și spațiul în care să își desfășoare activitatea. Știu că intențiile sunt ca acea zonă de arhivare și cercetare să aibă o parte din această clădire”, a mai spus Predescu.
Deocamdată mingea este în curtea Unității de management a proiectelor din cadrul Ministerului Culturii, care așteaptă la finele acestei luni să fie finalizate caietele de sarcini pentru ca mai apoi să se poată scoate acest proiect la licitație.
„Am înțeles că la sfârșitul acestei luni sunt gata caietele de sarcini. Așteptăm cu interes vizita celor de la Unitatea de management a proiectelor”, a mai spus Predescu.
El a făcut un apel și la timișorenii care dețin materiale foto/video din timpul Revoluției și care nu le-au mai prezentat vreodată public să vină cu ele la Direcția de Cultură pentru a fi incluse în expoziția care va debuta pe 16 decembrie.
Articole pe aceeași temă:
Muzeul Revoluției va fi realizat de Ministerul Culturii în Garnizoana din Piața Libertății
Trimite articolul
XDotarea din Garnizoana este însăși um adevărat Muzeu!
Tot îi dați cu revoluția și cu muzeul dar voi nu vedeți că au murit oamenii degeaba ce mare lucru sa realizat tot mizerie , corupției,țigănie, incompetență pe toată linia plus că tineretul nu are viitor mă întreb unde s-au dus anii degeaba????
Alo alo, cica a fost lovitura de stat, niet revolutie, asa a zis statul de drept prin fostul procuror general Augustin Lazar. Ascultati de securisti, nu de povesti
Cladire de milioane, cheltuieli de milioane, pentru 1 buc. vizitator odata la 3 zile. Cui ii mai pasa de revolutie? Cand se termina Muzeul Banatului, alocati o camera pentru Muzeul Revolutiei. Ce exponate poti pune? Niste poze.
nu ma ,esenta aici este cele 3.5 milioane din care 200.000 la mine ,100.000 la tine ca ne cunoastem ,mai in stanga mai in dreapta ,si apoi ce ramane carpim cladirea