Startul a fost “furat”, ţinând cont că pe pagina evenimentului(https://www.facebook.com/events/941066239251282/) au apărut deja multe poze de români care îmbrăţişează maghiari înainte de începerea oficială a evenimentului.
„Cine din Timișoara ar fi de acord cu un flashmob (întâlnire spontană) în 10. 03. 2015, în fața Pieței Operei, cu tematica Îmbrățișărilor Româno-Maghiare? Ar fi frumos să ne întâlnim mai mulţi, eventual să aducem cu noi steaguri, aparate foto, să facem câteva poze!”, spune iniţiatorul evenimentului – Edwin Sebastian Marc, cel care a fost şi promotorul acţiunilor pro-diaspora din urbea de pe Bega, din zilele alegerilor prezidenţiale.
Practic, în 10 martie, iniţiatorii acţiunii vor să dea un exemplu de normalitate şi îndeamnă cât mai mulţi români să-şi facă poze îmbrăţişând un maghiar şi viceversa, apoi să le posteze pe Facebook. Flashmob-ul va începe la ora 14.
„Se apropie luna martie. Cunoaștem cu toții circul: maghiarii ies la miting, bineînțeles că se întâmplă cumva, undeva să se găsească un naționalist maghiar să spună ceva ne-la locul lui, se nasc conflicte, discuții și breiching-niuz-uri pe la televiziuni, apoi urmează contra-marșurile naționaliștilor români cu cunoscutele insulte și urlete, care la rândul lor generează resentimente în rândul comunității maghiare, continuând acest carusel al urii. De douăzeci de ani România se dă în spectacol pe această temă, în loc să se promoveze munca în echipă și armonia interetnică. De 10 martie vrem să dăm un exemplu de normalitate. Rugăm cât mai mulți români să își facă poze îmbrățișând maghiari, și viceversa. Se poate și altfel. Împreună”, scrie Edwin Sebastian Marc pe pagina evenimentului.
În data de 15 martie se sărbătorește Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un eveniment important pentru cei din Ţinutul Secuiesc. În această zi şi în cele premergătoare ei au loc ample manifestări în Harghita şi Covasna, de multe ori pigmentate şi cu anumite manifestări extremiste.
La 15 martie 1848, a izbucnit la Budapesta revoluţia maghiară împotriva dominaţiei habsburgice. Acesta a fost punctul de pornire al unor transformări burghezo-democratice care au dus la evoluţia societăţii maghiare.
Articole pe aceeași temă:
Initiativa la Timisoara: Imbratiseaza un maghiar si pune poza pe Facebook!
Citiți principiile noastre de moderare aici!