UPDATE: Rusia refuză negocierile cu administrația din Ucraina.
Un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei Barack Obama a anunțat că Rusia a refuzat propunerea de a începe negocieri cu noua Administraţie proeuropeană de la Kiev, în contextul crizei din Crimeea. Anunţul a fost făcut în contextul vizitei la Kiev a secretarului de Stat american, John Kerry.
Moscova riscă „izolarea internaţională” dacă nu va pune capăt „agresiunii” militare în Ucraina, avertizează secretarul de Stat american, John Kerry, precizând că Statele Unite nu doresc o confruntare cu Rusia.
Declaraţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre Crimeea nu “„nşeală pe nimeni”, afirmă preşedintele SUA, Barack Obama, subliniind că atitudinea Rusiei faţă de Ucraina nu va face decât să “îndepărteze” Kievul.
„Ingerinţele ruse în Ucraina nu fac decât să îndepărteze această ţară de Rusia”, a declarat Obama.
Nave militare ruse blochează Strâmtoarea Kerci, situată între Ucraina şi Rusia, la trecerea din Marea Neagră spre Marea Azov, afirmă Paza de Coastă ucraineană, citată de Reuters. Strâmtoarea Kerci face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov, separând Peninsula Crimeea, aparţinând Ucrainei, de Peninsula Taman (Rusia).
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că ameninţările cu sancţiuni occidentale nu vor schimba poziţia Rusiei privind Ucraina. Acesta a catalogat avertismentele adresate Moscovei drept „contraproductive”.
„Poziţia noastră este sinceră şi nu se va schimba. (…) Ne-am opus întotdeauna politicilor privind sancţiuni unilaterale. Sper că partenerii noştri vor înţelege caracterul contraproductiv al acestor acţiuni. Furia şi umilirea nu sunt de bun augur”, a spus Lavrov, citat de AFP.
Purtăroul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, a anunțat că un emisar al Naţiunilor Unite este în drum spre Crimeea pentru „evaluarea situaţiei”. Jan Eliasson, adjunct al secretarului general ONU, aflat în prezent în vizită la Kiev, i-a cerut „emisarului Robert Serry să meargă în Crimeea”, a precizat Nesirky.
Între timp, armata ucraineană anunţă că a respins marţi, fără schimburi de focuri, un atac al Forţelor Navale ruse asupra unei nave militare ucrainene, în Portul Sevastopol din Crimeea.
„Indivizi înarmaţi au abordat cu un remorcher nava militară ucraineană Slavutici, au încercat să urce la bord, să captureze echipajul şi să le ia armele. Agresorii purtau uniforme ale Forţelor navele ruse şi au venit de pe o navă militară rusă”, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării.
Atacul a fost respins fără schimburi de focuri, iar militarii ruşi nu au reuşit să urce la bord. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.
Potrivit unui ofițer ucrainean, forţe ruse care încercuiesc baza aeriană ucraineană de la Belbek, în apropiere de Sevastopol, în Crimeea, au executat foc de avertisment după ce militari ucraineni au încercat să se apropie. Ruşii au tras focuri de armă în plan vertical, în timp ce un grup de aproximativ 300 de militari ucraineni se apropia de aerodrom, în jurul orei locale 9.00 (şi ora Rmâniei), a declarat Oleksei Hramov, un ofiţer din cadrul bazei.
„Au tras mai multe focuri în aer şi au spus că vor deschide focul dacă aceştia continuă să se apropie”, a spus ofiţerul.
Militarii ucraineni s-au oprit şi au rămas în afara bazei, potrivit aceleiaşi surse. Forţele ruse asediază baza de la Belbek, în cadru căreia se află zeci de militari ucraineni.
Preşedintele Vladimir Putin a negat marţi că forţele ruse au intervenit în Ucraina, dar a avertizat că Rusia ar putea să trimită militari în fosta republică sovietică pentru a-şi proteja cetăţenii. Răspunzând unui jurnalist care l-a întrebat dacă forţele ruse ocupă Crimeea, unde bazele ucrainene sunt încercuite de către persoane în uniformă dar care nu poartă vreun semn de identificare, Putin a răspuns „nu, (n.r. – acestea) nu participă. Este vorba despre forţe locale de autoapărare”.
Putin a adăugat că o intervenţie militară rusă în Ucraina „nu este necesară, pentru moment”, dar că Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la „toate mijloacele” pentru protejarea cetăţenilor săi în această ţară care se află într-o gravă criză politică.
„Dacă luăm decizia să utilizăm forţele armate în Ucraina, ea va fi întru totul legitimă, în deplin acord cu dreptul internaţional, în măsura în care avem o cerere din partea preşedintelui legitim (n.r. – Viktor Ianukovici). Obligaţiile noastre coincid, în acest caz, cu interesul nostru de a apăra oamenii pe care îi considerăm apropiaţi din punct de vedere istoric, cultural, economic”, a declarat el, spunând că în acest caz se va putea vorbi despre o „misiune umanitară”.
Acestea sunt primele declaraţii publice pe care Putin le-a făcut de la destituirea, pe 22 februarie, de către Parlamentul ucrainean a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia.
Putin: Ianukovici este președinte legitim din punct de vedere juridic
„Avem o cerere din partea preşedintelui legitim” Viktor Ianukovici să efectuăm o intervenţie militară în Ucraina, a mai spus Putin, apreciind că acesta este în continuare şeful statului ucrainean.
„Există, din punct de vedere juridic, doar un preşedinte legitim. Este clar că nu are putere. Dar, am spus-o deja şi vreau să o repet, acest preşdinte legitim din punct de vedere pur juridic este, evident, Ianukovici”, a subliniat Putin.
Acestas a mai declarat că Viktor Ianukovici „nu are viitor politic”. „I-am spus deja acest lucru”, a subliniat Putin.
Militarii ruși din Transnistria sunt în „alertă de război”
Potrivit presei din Tiraspol, militarii ruşi din regiunea transnistreană se află în „alertă de război” din cauza situaţiei din Ucraina, iar forţele Rusiei din zonă au primit veste antiglonţ şi muniţie de luptă. Potrivit Jurnalului de Chişinău, şi trupele separatiste din Ministerul Apărării, Afacerilor Interne şi Serviciului de Securitate (KGB) de la Tiraspol se află în alertă maximă din cauza situaţiei din Ucraina.
Autoritaţile separatiste transnistrene proruse se tem că tensiunile din Ucraina ar putea afecta regiunea. De aceea, administraţia separatistă de la Tiraspol a consolidat procedurile de trecere a frontierei dintre Ucraina şi regiunea transnistreană înainte de începerea crizei din Crimeea, scrie Deutsche Welle.
Foto: Reuters
Citiți principiile noastre de moderare aici!