Liberalul Daniel Barbu a renunţat la funcţia de ministru al Culturii la sfârşitul anului trecut, după ce a participat la o serie de manifestări la Teatrul Naţional din Craiova, iar la final a răspuns mai multor întrebări venite din rândul celor prezenţi în sala de spectacole, unul dintre răspunsurile sale iscând un val de reacţii negative, care a culminat cu demisia sa. Barbu a comparat finanţarea programului anti-HIV/SIDA cu cea a festivalurilor culturale.
„La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a declarat atunci liberalul.
Prezent sâmbătă la Timişoara, la un congres având ca temă leadership-ului politic, organizat de senatorul Ben-Oni Ardelean, Daniel Barbu a explicat că de fapt a fost ”executat” de o anumită parte a presei şi că îşi menţine punctul de vedere cu privire la finanţarea culturii. Mai mult, liberalul a și reluat comparația care i-a adus critici în trecut.
„Ca să folosesc o formulă ilustră, a fost vorba de o anumită parte a presei (…) şi apoi era vorba de o conversaţie privată, care urma unei conferințe publice, şi care a fost înregistrată clandestin, deci o problemă de etică jurnalistică. S-a spus că bine, dar teatrul era un spațiu public. Da, dar era după conferință (…) Cred în continuare că analiza mea a fost justă în sensul în care cultura e subfinanţată. Primesc orice fel de remarcă pe această temă. Eu socoteam că banii cheltuiţi pe prezervative şi pe seringi goale ar putea fi mai puţini şi ar putea fi acordate culturii fonduri mai consistente. Și e vorba de un raport foarte dramatic, ca ordin de mărime, între subvențiile pentru programe culturale și cele pentru distribuirea de broșuri, prezervative și seringi de unică folosință în zone defavorizate. Îmi menţin afirmaţia, ea a fost privată, mi s-a părut că a fost un act de abuz al presei să o transmită în felul acesta”, susţine Barbu.
Articole pe aceeaşi temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!