Propunerea înfiinţării acestui muzeu a venit din partea Consiliului Consultativ Economic (CCE) al Timişoarei, un concept la care şi primăria lucrează de mai mulţi ani. Dan Bedros, preşedintele Centrului de Afaceri Franco-Român şi membru al CCE a vorbit despre Futuroscop, care este în fază de studiu de prefezabilitate.
„Un nou concept – Muzeul Anticipaţiei Ştiinţifice şi un spaţiu virtual, gen conceptul mall, unde găseşti toate spaţiile – de educaţie prin evenimente, o lume virtuală. Fiecare vizitator are posibilitatea „să zboare” în cosmos, să vadă oraşele mari prin 3D. O introducere a istoriei tehnicii, dar vie, în care copiii pot face practică. Practic se duc şi fac ore de chimie, fizică, electronică, combină educaţia elevilor cu partea de distracţie. Proiectul înseamnă o investiţie care să creeze un sistem general de funcţionare, să definească studiul de fezabilitate, se vor creea noi locuri de muncă”, a spus Dan Bedros în adunarea generală a CCE, la care a participat şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Investiţia este între 50 şi 100 de milioane de euro, iar la o medie de 100.000 de vizitatori pe an se estimează suma de 5 milioane de euro ca cifră de afaceri pe lună.
„Nu ar fi rău să facem un parteneriat cu Poitiers (un oraş care are un astfel de futuroscop). Timişoara e bun pentru că e un oraş electronic, deschis, nu există niciun parc mai aproape de Viena, care este totuşi de concepţie veche. Cred că va fi o mare atracţie a oraşului, care va crea şi locuri de muncă. Va trebui să găsim un operator internaţional”, a spus Dan Bedros.
Primarul Timişoarei este de părere că urbea de pe Bega are nevoie de un asemenea obiectiv.
„La Muzeul Anticipaţiei lucrăm de foarte mulţi ani. Ne trebuie un asemenea obiectiv, trebuie să fie şi un muzeu cu exponate a ceea ce s-a făcut în regiunea noastră cu titlu de inovare, reuşite tehnice, trebuie să existe componenta aceasta care va da atractivitate. Conceptul îl agreez, trebuie să îl punem în practică, trebuie să vedem nişte paşi concreţi. Am discutat la un moment-dat despre locaţie, a apărut ca locaţie posibilă un teren de la Agronomie. Şi municipalitatea mai are terenuri bune, chiar unii vor să facem pe un astfel de teren un aquapark, să vedem dacă merită să facem un astfel de aquapark sau să facem alte dezvoltări, care mai degrabă se fac la marginea oraşelor. Parteneriatul cu Poitiers este binevenit. Trebuie să ne inspirăm”, s spus primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Proiectul ar urma să fie realizat cu fonduri europene, dar există şi programe europene care pun la dispoziţie fonduri pentru astfel de proiecte. Programul Jessica finanţează 50 la sută din fonduri, bani nerambursabili.
„Futuroscopul e o lume virtuală. Intru în I-max, 3D, 5D, intru într-un război holografic, mă bat cu fantome, tineretul vede complet altfel. Un muzeu al ştiinţei activ, unde elevii să poată face ore. La Poitiers elevii au gratuităţi, au anumite aplicaţii, te duci într-o sală imensă, unde suportul este transparent şi vizitezi New York-ul sau alte oraşe. Terenul de la Agronomie e o variantă pentru construcţia Futuroscopului, mai era o variantă la Aeroportul Utilitar, la Covaci. Problema e să nu-l bagi în oraş, trebuie să-l ţi în afară, pe autostradă. Cei de la Poitiers sunt foarte interesaţi, pentru că ar putea face un parc cu alte tehnologii, care pe vremea aceea nu existau. Problema nu e cu finanţările, alea le obţii. Problema e cu garanţia. Cine ne dă garanţia? De aia nici primăria nu poate, dacă ar lua finanţare ar trebui să garanteze, are garanţia limitată din cauza Ministerului de Finanţe. Şi atunci trebuie un operator internaţional pe care trebuie să-l găsim pentru a prelua creditul, într-o investiţie de tipul parteneriat public-privat, cu primăria, cu universităţile. Şi atunci el e garantul, cum operează 3-4 parcuri internaţionale el are volum şi cashflow”, spune Dan Bedros.
Conform lui Dan Bedros, această investiţie se poate realiza în doi ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!