Vă reamintim, Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei a reacționat recent față de studiul de oportunitate publicat pe site-ul primăriei, cerând dezbatere publică pentru acest proiect. Și arhitecții din cadrul filialei Timiș a Ordinului Arhitecților România au cerut dezbatere publică.
Studiul de oportunitate „PUZ construire clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor, financiar-bancare, comerciale, culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat”, Bd. Mihai-Eminescu nr. 2, Bd. C.D. Loga nr. 3 spunea că „din punct de vedere funcțional, ansamblul propus va cuprinde locuințe colective, birouri și servicii, funcțiuni comerciale, precum și un hotel”.
„În ceea ce privește configurarea țesutului construit, se propune preluarea aliniamentelor stradale și construcția unui monobloc masiv care să ajungă până la limita maximă acceptată pentru procentul de ocupare a terenului. Elementul semnificativ care contribuie la conturarea soluției finale este direcția favorabilă percepției turlei Catedralei Mitropolitane Ortodoxe, în capăt de perspectivă al Bd. Mihai Eminescu”, se arata în borderoul anexat studiului, întocmit de prof. dr. arh. Vlad Gaivoronschi și prof. dr. arh. Ioan Andreescu. Regimul maxim de înălțime permis era P+10.
Oficialii Direcției pentru Cultură Timiș au intrat și ei pe fir, atenționând că nu s-a cerut încă demolarea clădirilor de lângă primărie.
„Conform legislației în vigoare, demararea unei intervenții pe un amplasament se realizează în baza unui Aviz de oportunitate pentru PUZ – ca etapă preliminară de proiectare. Acest document este, conform legii, supus dezbaterii publice. La Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 12, la solicitarea proprietarului, a fost prezentat, spre consultare, PUZ în vederea obținerii Avizului de Oportunitate. În urma acestui demers a fost emisă o comunicare, prin care s-au cerut variante suplimentare de abordare a intervenției”, declarau reprezentanții Direcției pentru Cultură.
Iată că cei care au întocmit studiul au trimis o adresă Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei Timișoara, prin car retragerea documentelor, pentru a fi studiate și alte soluții.
„În data de 16.01.2017 a fost înregistrată pentru consultare publică documentația cu numărul UR2017-000400, solicitând avizul Comisiei Tehnice și de Amenajare a Teritoriului a Primăriei Timișoara, în vederea obținerii avizului de inițiere pentru obiectivul «Mixed Use – Zona Centrală, Timișoara». Prin prezenta, solicităm anularea procedurii de evaluare a documentației depuse, pentru a studia și alte soluții, alternative la cea propusă, urmând să revenim cu o nouă cerere pentru Aviz de inițiere Comisie Tehnică și de Amenajare a Teritoriului”, se arată în adresa semnată de reprezentantul legal al Studium Green SRL. La primărie au fost depuse, de fapt, două solicitări de anulare identice, una datată 8 februarie, iar alta 13 februarie.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!