Terenul potrivit
Varietatea incredibilă de vinuri italienești reflectă și diversitatea geografică a acestei țări, de la peisajele proaspete alpine din Friuli, Alto Adige și Valle d’Aosta și dealurile înverzite din Toscana, la terenurile aride din sud. Fluctuațiile mari între temperaturile de peste zi și noapte generează o aciditate specifică vinurilor produse în nord, în timp ce în zonele caniculare din sud strugurii se culeg mai târziu, rezultând astfel vinuri robuste. Pe lângă aceste caracteristici generale, fiecare regiune are proprietăți specifice, de la microclimate la variații de soluri.
De la DOCG la VDT: cum să decodezi eticheta
Vinurile italienești sunt categorisite în funcție de un sistem calificativ. Cele mai prestigioase soiuri sunt denumite DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita). Aceste vinuri sunt supuse unor teste de degustat pe nevăzute și sunt produse cu reguli stricte referitoare la locul de cultivare a strugurilor, precum și la modalitatea de producere și a soiurilor de struguri utilizate.
Reguli stricte guvernează și vinurile DOC (Denominazione di origine controllata), deși aceste soiuri nu sunt supuse la teste atât de severe.
Pe de altă parte, vinurile IGT (Indicazione geografica tipica) nu au aceleași tradiții de producere, rezultând astfel, amestecuri experimentale. La final, VDT (Vino da tavola), sunt vinurile de masă produse în… masă.
Un duo spumos
Un amestec luxos și revigorant de chardonnay, pinot nero și pinot bianco, Franciacorta DOCG este răspunsul Italiei la șampania franceză. Provenind din provincia Brescia din Lombardia, Franciacorta este realizat cu metode clasice, ceea ce înseamnă că trece prin al doilea proces de fermentare în sticlă. Mai puțin complex, dar mult mai ieftin, este prosecco, preferat de italieni înainte de o masă bogată. Cele mai bune versiuni se produc în triunghiul DOCG dintre Valdobbiadene, Conegliano și Vittorio Veneto, din regiunea Veneto.
Minunatele soiuri albe
Pinot grigio și pinot bianco
Proaspăt și ușor de băut, Pinot Grigio reflectă climatele mai răcoroase unde se cultivă: Veneto, Alto Adige și Friuli. Tot în regiunea Friuli se produce pinot bianco, un vin mai tare, deseori definit de o aciditate medie, cu note proaspete de pere și mere.
Friulano
Mai distins decât vinurile pinot este auriul Friulano, cultivat tot în Friuli. Cu o varietate de feluri de la cele tari la cele ușoare și până la cele cu note care evocă perele și migdalele amărui, acest soi devine mai delicat odată cu vârsta, în timp ce versiunile cu lemn de stejar au o aromă mai cremoasă.
Trebbiano
Variațiile mai fine ale acestui strugure popular include și soiul citric Trebbiano Toscano. Cultivat în Toscana și Umbria, este una dintre componentele mult iubitului vin de desert toscan Vin Santo. Mai la sud, terenul accidentat din Abruzzo găzduiește Trebbiano d Abruzzo, cu ale sale texturi de miere și arome florale.
Garganega
Strugurii Garganega strălucesc în provinciile Verona, Vicenza și Padua din regiunea Veneto. Cel mai popular soi de vin care se produce din acești struguri este Soave DOC, denumit după un mic sat medieval la est Verona. Sec și ușor, notele acestui soi variază de la pepene galben, piersică și caisă, la citrice note saline subtile. Varietățile învechite oferă o eleganță și intensitate mai mare.
Vermentino
Produs în zonele de coastă, Vermentino se laudă cu o aciditate proaspătă, note savuroase și o mineralitate salină în climatele mai răcoroase. Este principalul strugure din regiunea viticolă Colli din Luna DOC, ce este compusă din dealurile de coastă din jurul orașului Massa, din Toscana, și La Spezia, în Liguria. Componenta principală în Sciacchetrà DOC, din Cinque Terre, este uscarea în aer liber, rezultând astfel o varietate mătăsoasă, și mai închisă la culoare de vin pentru desert. În Sardinia, strugurii Vermentino produc Vermentino di Gallura DOCG, un vin alb aromat, cu o aciditate vibrantă.
Captivantele soiuri roșii
Nebbiolo
Toscana și Piedmont se luptă pentru titlul de cea mai importantă regiune viticolă din Italia. În Piedmont cel mai prețuit strugure este Nebbiolo, care apare în faimoasele Barolo și Barbaresco, ambele DOCG. Enofilii adevărați apreciază structura puternică a unui Barolo, cu un tanin distinctiv și note decadente florale, de trufe și ciocolată. Ceva mai puțin taninos, Barbaresco se mândrește cu notele acide florale și condimentate.
Corvina
Orice iubitor de vinuri nu trebuie să rateze șansa de a degusta un vin realizat din strugurii Corvina. Cultivați în regiunea Veneto, cel mai popular vin este Amarone della Valpolicella DOCG, o creație intensă și complexă cu note ce variază de la stafide la zmeură, prune uscate, violete și mentă. Este realizat prin metoda passito – strugurii pe jumătate uscați sunt păstrați pe tăvi, până la trei luni, iar apoi vinul este îmbătrânit în butoaie din stejar sloven.
Sangiovese
Așa cum principalul strugure în Piedmont este Nebbiolo, în Toscana, Sangiovese este cel mai faimos. Acest soi formează aproximativ 80% din popularul Chianti Classico DOCG, produs în zona cu același nume dintre Florența și Siena. Rezultatul este un vin roșu cu tanin ferm și note ce variază de la cireșe la mentă, cu ierburi aromatice și condimente. Acest strugure se află și în Vino Nobiledi Montepulciano DOCG, Morellino di Scansano DOCG și Brunello di Montalcino DOCG.
Aglianico
Un soi care crește mai târziu, Aglianico se cultivă în soluri vulcanice din zona Taurasi din Avellino, Campania, și în zona Monte Vulture, din Potenza, Bascilicata. Ambele zone produc un strugure cu o complexitate captivantă, cu note ce variază de la fructe de pădure, la ciocolată, piper negru și lemn dulce. Denumit și Barolo din sud, Aglianico este utilizat și în vinurile menite să fie păstrate pe timp îndelungat.
Nero d Avola
Acest strugure sicilian suplu ce se cultivă mai târziu oferă arome ce variază de la fructe de pădure până la fum. Pentru ceva mai ușor, alege amestecuri ce folosesc și parfumatul Frappato. Pentru un soi mai tare, optează pentru un vin amestecat cu syrah, merlot sau cabernet sauvignon, care accentuează partea mai întunecată și decadentă a soiului Nero d’Avola.
Articole pe aceeași temă:
Ghidul celor cinci taramuri: Cinque Terre
Trei feluri traditionale din trei colturi ale Europei
O excursie delicioasa: Targul de Gastronomie din Dijon
Excursie pe drumul vinului: descopera cea mai frumoasa zona viticola din Franta
Top 5 zone mai putin cunoscute din Italia, ce merita vizitate
Alege o vacanta pe drumul vinului: cele mai frumoase vii din lume
Citiți principiile noastre de moderare aici!