Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.
„Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există, însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare”, a spus Franks.
Din această cauză, factura plătită de populaţie pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte în perioada următoare cu până la 60% în unele localităţi din ţară după eliminarea subvenţiei acordate de la bugetul de stat, în funcţie de cât vor fi dispuse primăriile să aloce suplimentar pentru acoperirea diferenţei de preţ.
La Timişoara, eliminarea totală a subvenţiei de la stat va afecta cu 10-15 la sută preţul de facturare al gigacaloriei către populaţie. Asta deoarece timişorenii plătesc deja printre cele mai mari preţuri din ţară pentru energia termică, diferenţa între preţul de facturare şi cel real fiind foarte mică. Astfel, Colterm produce gigacaloria la un preţ de 325,82 de lei, iar preţul de facturare către populaţie este de 253 de lei. Diferenţa de aproximativ 70 de lei este acoperită prin subvenţii de la Primăria Timişoara (în proporţie de 55 la sută) şi Guvern (45 la sută). De aceea, edilii consideră că majorarea preţului de facturare al energiei termice, în cazul în care Guvernul ar elimina total subvenţiile, ar duce la o creştere a preţului gigacaloriei de circa 30 de lei.
„Nu cred că Guvernul va elimina subvenţiile în an electoral. Dacă doreşte să schimbe ceva, să facă o împărţire echitabilă a subvenţiei, destinaţia acestora să fie către toate oraşele din ţară, nu doar cele portocalii”, a afirmat viceprimarul Timişoarei Sorin Grindeanu.
Preturile gigacaloriei in tara
Alte oraşe din ţară nu vor fi însă la fel de “norocoase” ca Timişoara. Astfel, conform celor mai recente date, pentru energia termică furnizată de CET Bacău populaţia plăteşte 137,60 lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare aprobat de 225 lei/Gcal, energia termică furnizată de CET Iaşi este plătită de populaţie cu 175 lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare de 291,87 lei/Gcal, iar pentru energia termică furnizată de Locato Piatra Neamţ este acceptat pentru populaţie un preţ de 148,48 lei/Gcal faţă de un cost real de 279,79 lei/Gcal.
Diferenţe mari între preţul plătit de populaţie şi costul real al agentului termic acoperite prin subvenţie sunt înregistrate şi pentru energia termică furnizată de CET Brăila (165,30 lei/Gcal faţă de 351,31 lei/Gcal), RAM Buzău (185,24 lei/Gcal faţă de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal faţă de 347,04 lei/Gcal), Uzina Electrică Zalău (130 lei/Gcal faţă de 460,42 lei/Gcal), Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal faţă de 512,28 lei/Gcal) sau RADET Bucureşti (119 lei/Gcal faţă de 298,62 lei/Gcal).
UPDATE. Preţul gigacaloriei nu va creşte în Timişoara
Conducerea Primăriei Timişoara a decis miercuri după-amiază că preţul gigacaloriei nu se va majora nici dacă Guvernul va elimina total subvenţia la energia termică.
„Eliminarea subvenţiei va însemna un efort financiar în plus pentru bugetul local de 19 milioane de lei. Consiliul local decide preţul care este facturat populaţiei, dar în condiţiile actuale nu poate fi vorba de o majorare a acestui preţ deoarece populaţia nu mai poate suporta încă o creştere a preţului”, a declarat viceprimarul Sorin Grindeanu miercuri după-amiază.
Citiți principiile noastre de moderare aici!