Peste 500 de artişti catalani vor participa, alături de grupuri din România, la spectaculoasele evenimente din cadrul Festivalului APLEC Internacional, care vor cuprinde parade cu giganţi, jocuri cu foc, turnuri umane şi multe alte repere ale tradiţiei catalane.
Festivalul APLEC Internacional va începe cu hore catalane – Sardanas, vineri, 8 august, de la ora 10.00, în Parcul Rozelor, urmând să continue cu expozițiile de construcții umane ale grupurilor Falcons de Barcelona şi Falcons de Piera, care vor avea loc pe platoul din fața Stadionului „Dan Păltinișanu”, precum și în Parcul Botanic, de la ora 17.00.
Tot în data de 8 august vor avea loc dansuri cu bastoane şi se va asculta muzică tradiţională catalană, de la ora 15.00, în incinta Iulius Mall, urmând ca pe străzile Mărășești și Alba Iulia să aibă loc apoi un spectacol itinerant, de la ora 18.00. Prima zi de festival se va încheia cu spectacolul „El cel i el Mar a Catalunya” (Cerul și Marea în Catalonia), care va începe de la ora 19.00 în Piața Victoriei.
Sâmbătă, 9 august, de la ora 11.00, în Piața Victoriei va avea loc pregătirea elementelor imaginare (expunerea elementelor de recuzită, giganți, capete uriaşe etc.), precum și ateliere de cultură populară catalană – cursuri de dans Sardana (horă catalană), cursuri de Falcons (construcții umane, scrabel multicultural, poze cu capetele gigant).
Prezența giganților în cadrul sărbatorilor catalane este documentată începând cu secolul XIV-lea și s-a păstrat vie până astăzi, amintesc organizatorii. Iniţial, giganţii erau reprezentări biblice în cadrul paradelor de Rusalii. Cu timpul, caracterul lor religios s-a schimbat, dar se regăsesc şi astăzi în toate sărbătorile populare catalane. De la ora 11.30, timişorenii sunt invitaţi din nou să danseze hore catalane şi să vadă construcţii umane în centrul oraşului.
Ziua de sâmbătă va continua cu parada catalană Cercavila, unde se vor prezenta toate grupurile participante la festival, printre acestea numărându-se şi Ansamblul Timișul și Peregrinii. Parada va avea loc de la ora 17.30, pe următorul traseu: str. Mărăşeşti, colţ cu Gh. Dima – Piaţa Victoriei (prin faţa Operei) – Modex (blocare sens giratoriu str. I.C Brătianu) – bd. 20 Decembrie 1989 – bd. C.D Loga – bd. Regele Ferdinand – Piaţa Regia Maria – Bd. Republicii – Piaţa Victoriei.
Cea de-a doua zi de festival se va încheia cu spectacolul „La Terra i el Foc a Catalunya” (Pământul și Focul în Catalonia), care va începe de la ora 19.00 în Piața Victoriei.
Duminică, 10 august, de la ora 11.00, în centrul oraşului vor avea loc din nou ateliere de cultură populară catalană – cursuri de dans Sardana și cursuri de Falcons, precum şi pregătirea pregătirea elementelor imaginare – expunerea elementelor de recuzită.
De la ora 18.00, la Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul va avea loc un concert de muzică din Catalonia, urmând ca de la ora 20:00 tot acolo să aibă loc o paradă a tuturor grupurilor muzicale participante.
Festivalul catalan se va încheia cu spectacolul „Follia Dels Elements” (Nebunia Elementelor), care va începe de la ora 20.45 în Piaţa Victoriei şi la care vor fi prezente toate grupurile care participă la festival.
Promovare bună pentru România
Festivalul este organizat de ADIFOLK Barcelona (Associacio per a la difusio del folklore) împreună cu Consulatul Onorific al Spaniei la Timişoara, Asociaţia Via Rumania Cultura şi Primăria Timişoara.
„Este un eveniment pe care ne bucurăm să-l găzduim pentru că, pe de o parte, toate elementele acestui festival sunt extrem de interesante pentru cetăţenii municipiului Timişoara, iar pe de altă parte pentru că alegerea municipiului Timişoara ca gazdă a acestui festival reprezintă din punctul nostru de vedere un succes şi o recunoaştere a Timişoarei ca centru cultural important. Acest festival a creat oportunitatea unică pentru Timişoara de a fi prezentă ca vizibilitate şi imagine în spaţiul catalan, regiunea catalană fiind unul dintre motoarele economice ale Europei. Evenimentele sunt spectaculoase, sunt pur tradiţionale catalane, ne vom întâlni cu altă cultură. 500 de artişti care vin din Barcelona şi din jurul Barcelonei până în Timişoara pentru a-şi prezenta momentele tradiţionale catalane înseamnă foarte foarte mult. Timişoara este acum un punct remarcabil din Europa”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu înainte de începerea festivalului.
„Timişoara a fost aleasă pentru calităţile pe care le are. Timişoara este o mică Europă în Europa. Este după mine punctul cel mai potrivit pentru un festival care doreşte să ducă în străinătate cultura, folclorul catalan. Vizibilitatea Timişoarei în Spania, în Catalonia, este mult mai mare. Niciodată nu s-a vorbit atât de mult despre Timişoara, despre România, ca acum, şi într-un mod mai pozitiv. Au fost sute de articole scrise, vin şi jurnalişti, vin oameni politici, oameni de un nivel foarte înalt”, a adăugat Jose Miguel Vinals, consulul onorific al Spaniei la Timișoara.
Festivalul se află la cea de-a 27-a ediţie, printre oraşele în care a fost organizat numărându-se Paris, Manchester, Bruxelles, Amsterdam, Cracovia, Verona şi Budapesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!