Oamenii sunt supărați din cauza unui raport al Curții de Conturi, care spune că tichetele de masă primite s-au acordat ilegal, așa că regia nu le mai dă începând din luna ianuarie a acestui an. Liderii de sindicat se vor întâlni miercuri să discute dacă se ajunge la grevă sau nu, pentru ca apoi să programeze o întâlnire cu conducerea regiei.
„Oamenii sunt foarte supărați. Am fost anunțat de liderii de sindicat de sectoare că vom avea mâine o întâlnire, să vedem ce se vrea din fiecare sector. Din câte am înțeles, se vrea un conflict de muncă, oamenii nu mai au răbdare. Asta nu înseamnă neapărat grevă, dar de obicei la noi înseamnă grevă, spontană sau nu. Oamenii nu mai au răbdare, sunt nemulțumiți. Și pe bună dreptate”, a declarat, pentru Tion.ro, Vasile Pașca, liderul Sindicatului Transportatorilor din cadrul RATT.
Ultimele bonuri primite de angajații regiei s-au acordat în luna decembrie a anului trecut. Ei n-au mai primit nici primele de sărbători.
Întrebat dacă se poate discuta până la urmă despre grevă și despre oprirea mijloacelor de transport în comun, Vasile Pașca ne-a răspuns că… miercuri și joi sigur nu.
„Oamenii sunt afectați din luna ianuarie. Mâine nu, nici poimâine, dar de vineri încolo nu știu ce să zic… Dumnezeu cu mila! Sper să clarificăm, să avem o discuție pe undeva pe joi… nu mai depinde de noi de vineri încolo, depinde deja de conducere, ce hotărâre ia și cum ia, eu sper să nu se ajungă la așa ceva, pentru că greva se pornește ușor și se oprește greu”, ne-a mai liderul de sindicat.
RATT, în instanță cu Curtea de Conturi
Povestea este una mai complicată. După un control al Curții de Conturi efectuat în iarna 2014-2015, inspectorii au stabilit că RATT a acordat ilegal anumite drepturi salariale. Potrivit liderului de sindicat, conducerea regiei a făcut contestație la hotărârea Curții de Conturi, dar răspunsul a fost negativ.
„În 2014-2015 a fost un control de la Curtea de Conturi, soluționat în ianuarie 2015. S-au tăiat niște lucruri, ei spun că s-au dat ilegal, RATT a atacat hotărârea, dar răspunsul la contestație a venit prin 12-13 decembrie 2015, că nu s-a admis… cu decizie definitivă de tăiere a unor drepturi din contract. S-au tăiat tichetele de masă, primele de sărbători, diurne, sponsorizări. Noi avem contract colectiv, toate sunt prevăzute. Părerea mea este că e un război între Curtea de Conturi și probabil regiile primăriei”, a povestit Vasile Pașca pentru Tion.ro.
Liderul de sindicat spune că angajații RATT au fost puși să semneze că iau la cunoștință decizia inspectorilor Curții de Conturi. De la ultima discuție cu conducerea RATT, oamenii au aflat că regia merge în instanță cu Curtea de Conturi, dar, până va decide instanța, ei cred că au drepturi la bonuri și alte bunuri salariale prevăzute în contractul colectiv de muncă.
„Dacă câștigăm am înțeles că vor fi date în continuare. Dacă nu, cumva până la sfârșitul lunii sperăm să putem crește veniturile, trebuie să găsim o soluție pentru ca veniturile oamenilor să fie la fel cum au fost înainte de tăierea drepturilor”, a mai precizat Pașca.
Potrivit liderului de sindicat, cel mai mic salariu de la RATT este de 1.300 de lei, iar salariul mediu este de 2.800 de lei brut.
Ce spune RATT despre grevă?
Reprezentanții Regiei Autonome de Transport în Comun din Timișoara nu vor să comenteze despre intenția angajaților de a declanșa greva, dar spun că au mers până la urmă în instanță cu inspectorii Curții de Conturi.
„În momentul de față, noi am contestat în instanță raportul Curții de Conturi și așteptăm soluționarea. Nu se mai acordă acele drepturi salariale”, au spus oficialii regiei pentru Tion.ro.
Potrivit celor de la RATT, ultima grevă a fost înregistrată în anul 1999, când angajații regiei au refuzat, vreme de două sau trei zile, să scoată din depouri mijloacele de transport în comun. RATT are aproximativ 1.000 de angajați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!