Vă reamintim că, în octombrie anul trecut, Ministerul Apărării Naționale a cedat Consiliului Județean Timiș clădirea Garnizoanei din Piața Libertății. Prin protocolul semnat atunci, CJ Timiș se angaja să reabiliteze și să consolideze clădirea până la data de 31 decembrie 2016, fosta conducere a instituției intenționând să mute acolo Biblioteca Județeană Timiș. Grindeanu a afirmat, miercuri, că expertiza care arăta de câți bani este nevoie pentru acest proiect a fost finalizată abia în urmă cu o lună. Conform documentului amintit, pentru reabilitarea și consolidarea clădirii Garnizoanei ar fi nevoie de circa 10 milioane de lei. Cum este imposibil ca proiectul să fie finalizat la timp, președintele CJ Timiș a transmis rezultatul expertizei la Ministerul Apărării Naționale și a solicitat prelungirea cu mai mulți ani a termenului până la care să fie reabilitată clădirea Garnizoanei. Mai mult, liderul CJ Timiș susține că a și primit răspuns de la MApN care ar fi fost de acord cu această solicitare. Iar aceasta a fost ultima corespondență între CJ Timiș și București pe această temă.
Aici, însă, lucrurile se complică. Precum tion.ro v-a informat deja, miercuri dimineața, primarul Nicolae Robu a prezentat presei o corespondență între Ministerul Apărării și Ministerul Culturii, prin care cel din urmă ar fi de acord să investească 3 milioane de euro în clădirea Garnizoanei care ar urma să găzduiască un Muzeu al Revoluției din 1989.
Ei bine, Grindeanu, fost ministru în Guvernul Ponta, susține că acestă corespondență între cele două ministere, în mod ciudat, fără număr de înregistrare sau alte însemne specifice acestor documente, a ajuns la Consiliul Județean Timiș în dimineața zilei de azi (miercuri), de la… Primăria Timișoara.
Totuși, liderul CJ Timiș susține că, deocamdată, nu presupune că această adresă nu ar fi adevărată și că anunțul făcut de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, ar ține doar de campania electorală și este dispus să cedeze înapoi MApN clădirea Garnizoanei din Piața Libertății, pentru ca apoi ea să fie cedată către Ministerul Culturii și acesta să se apuce de reabilitare.
„Presupunând că e adevărată această adresă care a ajuns azi la noi de la Primăria Timișoara și care arată așa, fără număr de înregistrare, fără semnătură, eu vreau să vă anunț câteva lucruri legate de administrație. Pe mine ca timișorean mă interesează ca în orașul meu să fie cât mai multe clădiri renovate, să arate bine, nu mă interesează că ele sunt ale Consiliului Județean Timiș, Primăriei Municipiului Timișoara, Ministerului Apărării sau Ministerului Culturii. Dar vreau să spun că noi, dacă dăm înapoi această clădire, ea nu revine direct Ministerului Culturii, ci MApN. Care o va ceda ulterior Ministerului Culturii”, a spus Grindeanu.
Totuși, Grindeanu are o condiție pentru cedarea clădirii. În protocolul semnat în urmă cu un an cu Ministerul Apărării, Consiliul Județean Timiș se angaja să găsească spații adecvate care să găzduiască diversele organizații ale armatei și care până atunci funcționaseră în clădirea Garnizoanei – de la comenduirea garnizoanei, până la organizația de veterani. Acum, în această nouă adresă trimisă între ministere, sarcina găsirii unui spațiu adecvat pentru aceste organizații revine Primăriei Timișoara. În consecință, Grindeanu a afirmat că va promova un proiect de hotărâre de consiliu județean prin care să fie cedată MApN acest imobil, însă doar după ce Consiliul Local Timișoara va vota un proiect prin care să găsească 1.618 de metri pătrați necesari acestor organizații ale armatei.
„Dacă se va ajunge la un acord și Primăria Timișoara va da acești 1.618 mp către veterani, Casa de Ajutor Reciproc Militar, Centrul Militar Zonal, imediat dau hotărâre ca CJ să renunțe la această clădire. Nu vreau să îmi bat joc de armată”, a spus Grindeanu.
Ca lucrurile să se complice total, Sorin Grindeanu a afirmat că indiferent de soluția care va fi găsită, deci fie că imobilul va rămâne în administrarea CJ Timiș sau va trece la Ministerul Culturii, Guvernul trebuie să promoveze o hotărâre până la finalul anului.
Pe de altă parte, Grindeanu are și alte dubii legate de acest transfer.
„Am fost în guvern și știu cum se întâmplă lucrurile astea. E o perioadă electorală și nu aș vrea să ajungem în situația ca o autoritate locală, în acest caz Consiliul Județean, să renunțe, să nu dea curs primei adrese pe care o are de la MApN, de a prelungi acest termen pe patru ani, clădirea să revină la MApN și să nu se întâmple nimic. Practic, să revenim unde eram acum un an”, a concluzionat Grindeanu.
Articole pe aceeași temă:
Alba-neagra cu Garnizoana din Piata Libertatii, pentru Muzeul Revolutiei Romane
Citiți principiile noastre de moderare aici!