Primul pacient care le-a ridicat suspiciuni specialiștilor timișeni a fost un tânăr din Petroșani, care s-a întors din Anglia la începutul lunii februarie cu simptome de gripă porcină. Starea sa s-a agravat, iar medicii de la Spitalul Județean din Timișoara i-au salvat viața prin tehnica plămânului artificial, care ajută în cazurile de insuficiență respiratorie. Analizele însă nu au relevat o contaminare cu virusul AH1N1.
Un alt caz a ajuns la începutul lunii februarie la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, fiind vorba despre o tânără de 31 de ani din Arad însărcinată în luna a șaptea. Deoarece starea sa s-a agravat și după ce a fost aplicată tehnica plămânului artificial, pacienta a fost transferată la Spitalul Județean din Timișoara. Din păcate sarcina i-a pus viața în pericol, iar în 26 februarie medicii au efectuat o operație de cezariană, în urma căreia copilul nu a supraviețuit. Pacienta se află internată la Terapie Intensivă, iar starea sa este critică.
Tot la Spitalul Județean a ajuns o altă tânără din Cluj, cu același diagnostic și un caz asemănător. Aceasta însă susferise deja operația de cezariană când a ajuns în grija medicilor timișoreni. Pacienta respiră cu ajutorul plămânului artificial și este internată la secția de Terapie Intensivă.
Un alt pacient în vârstă de 38 de ani din localitatea Șag a fost internat la Spitalul Victor Babeș din Timișoara în 21 februarie cu insuficiență respiratorie. În urmă cu două zile Institutul Cantacuzino a confirmat diagnosticul de gripă porcină. Pacientul internat la Spitalul Victor Babeș din Timișoara respiră cu ajutorul plămânului artificial, iar medicii sunt încrezători în șansele sale de revenire.
În urmă cu două săptămâni medicii timișoreni s-au confruntat și cu primul deces cauzat al uni pacient suspect de gripa porcină. Este vorba despre o tânără în vârstă de 14 ani care a fost transferată în stare gravă de la Spitalul Județean Arad la Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara, care însă nu a mai putut fi salvată.
Un alt caz, de data aceasta nu la fel de grav, a fost confirmat la Spitalul Victor Babeș din Timișoara la mijlocul lunii februarie. Pacientul însă nu a fost internat deoarece a putut fi tratat la domiciliu.
Gripa porcină a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009, de unde s-a răspândit în întreaga lume, ajungând și în România. În doar un an de zile a provocat 18.500 de decese pe mapamond. Simptomele gripei porcine sunt asemănătoare cu cele ale gripei virale și includ dureri de gât, tuse, febră și crampe musculare. Cei care prezintă aceste simptome trebuie să se prezinte la medic. Boala se depistează prin procedeul numit serologie de gripă, care se realizează la pacienții cu insuficiență respiratorie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!