Autoritățile sunt depășite de numărul rampelor clandestine de gunoaie. Amenzile date de Poliția Locală nu scapă orașul de mini-gropile de deșeuri formate la colț de stradă, cum nu o fac nici punctele de colectare deschise recent de Retim, pentru care plătește tot primăria. S-a găsit o soluție, cred mai-marii din primărie, care au decis să mai plătească o firmă care să adune efectiv gunoaiele de pe domeniul public.
Zilele trecute, primarul Nicolae Robu spunea că nu își explică de ce se mai aruncă gunoaie pe străzi, în condițiile în care oamenii le pot duce gratuit la cele patru puncte de colectare deschise în patru zone ale orașului.
„Nu știu ce s-a întâmplat în acest oraș, chiar nu găsesc explicația. Am umblat mult în oraș, apar mereu gunoaie, acele rampe clandestine. Eu am ajuns sâmbătă seară (din concediu – n.r.), duminică am colindat orașul cu mașina personală să văd ce s-a întâmplat. Duminică după-masa, la intersecția între surorile Martir Caceu și F.C. Ripensia a apărut un corp de mobilier de bucătărie alb și alte mizerii. Luni a fost ridicat la sesizarea mea. Doamne, ce om poți fii să te duci pur și simplu la colț de stradă? Mă întreb de ce nu se ia nimeni de acești oameni, că acolo este o circulație permanentă. E plin și acum”, povestea edilul-șef.
Primăria Timișoara a lansat licitația pentru un acord-cadru servicii de colectare, transport, depozitare/valorificare a deșeurilor vegetale și a deșeurilor din construcții provenite din demolări, din activități de reamenajare și reabilitare abandonate pe domeniul public al orașului. Pune la bătaie 35,3 milioane de lei cu TVA, echivalentul a aproximativ 7,5 milioane de euro, contractul urmând să fie încheiat pentru o perioadă de patru ani, fără posibilitate de reînnoire. Anual, se vor încheia contracte subsecvente, iar valoarea lor nu are voie să depășească 8,8 milioane lei cu TVA/an, adică 1,9 milioane de euro/an.
Firmele interesate pot depune oferte până în 7 octombrie, ora 15.
Vă reamintim, cele patru puncte de colectare ale Retim funcționează pe Calea Torontalului nr. 94, pe str. Torac nr. 2-4, pe str. Avram Imbroane nr. 70 și în parcarea de sub Podul Calea Șagului. Aici au fost amplasate câte trei containere de 20 mc, în care pot fi aruncate deșeuri vegetale și altele. Trei dintre aceste puncte sunt în curtea Retim. Inițial, s-a propus ca cei care depun deșeuri să prezinte neapărat buletin de Timișoara, dar s-a renunțat la idee.
Putem duce o dată pe lună 3 metri cubi de deșeuri vegetale – crengile trebuie să fie tăiate la 50cm și legate în mănunchi, iar frunzele și iarba trebuie să fie depozitate în saci, respectiv 5 metri cubi de deșeuri voluminoase de uz casnic – este recomandată demontarea/dezasamblarea deșeurilor voluminoase și 1 metru cub de deșeuri rezultate din construcții și demolări – trebuie depozitate în saci rezistenți la acțiuni mecanice.
Punctele de colectare de pe Calea Torontalului, str. Torac și str. Avram Imbroane sunt deschise de luni până vineri, în intervalul 9-19, și sâmbăta între orele 8 și 16. Cel din parcarea de la Podul Calea Șagului este deschis de luni până vineri în intervalul 9-17, iar sâmbăta, în intervalul 8-16.
Timișoara va avea, din acest an, trei firme de salubritate: una care mătură străzile, le spală și golește coșurile de gunoi (Brantner – n.r.), alta care adună gunoiul menajer de la asociațiile de proprietari (Retim, prin contractul cu ADID – n.r.), iar alta care adună rampele clandestine de deșeuri.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XPana acum vreo 2 -3 ani mergea foarte bine strangerea gunoiului cu o singura firma si primarul era multumit de Mercedesul primit cadou, dupa care relatiile s-au deteriorat si uite ca acum ajungem sa platim 4 firme sa faca ce facea una singura.In locul primarului nu as avea tupeul sa mai vorbesc despre acest subiect, dupa ce a nenorocit un oras intreg cu fantasmagoriile lui.Dar vin alegerile si vom avea si noi prilejul sa ii aratam parerea noastra despre el, macar odata la 4 ani.
Și se va scoate în continuare.
Cât mai durează până-și dă seama că trebuie să știm din timp când se colectează deșeurile voluminoase în containerele plasate în cartiere?
Poate populatia arunca inca gunoaiele pe strada pentru ca:
1- Orarul este prea scurt pentru o persoana care este la serviciu de la 8-17 si apoi nu mai are unde sa le duca.
2- Valoarea de 1metru cub este prea mica pentru constructii. Ex: Doar dintr-o baie de apartament de bloc (2 metri patrati) am scos mai mult de 1 metru cub. Unde mai pui daca renovezi mai multe incaperi ?
Sa inteleg ca vom plati toti pentru ca unii sunt nesimtiti sau nici macar nu isi fac contract cu Retim(vezi cazul unora care stau la case)? Ce face Politia Locala? Unde sunt camerele de supraveghere?
La cateva zile apare o rampa de gunoi la intersectia strazilor Preyer cu Crizantemelor, chiar sub camera de supraveghere de pe stalp. Ori camera nu functioneaza si trebuie imputate costurile acestui sistem celor ce le-au comandat sau nu il folosesc sau nu au un contract de mentenanta, ori comunitarul din fata monitorului doarme tot timpul. Si intr-un caz si in altul banii nostrii se duc pe apa sambetei ori pe un sistem de supraveghere ineficient total, ori pe salarul unuia pentru care somnul de la servici e mai dulce decat cel de acasa. Parca mai e o vesnicie pana la alegeri..
Cu un primar nesimțit, care distruge aproape tot ce-i bun și cheltuie banii publici aiurea nu poți civiliza sau responsabiliza populația.
Cand o sa inteleaga toti arogantii din universul asta ca reactia de nepasare (de a fi “certat cu bunul simt”) e in mare procent rezultatul DIRECT al faptului ca oamenilor li se transmite pe n-shpe cai ca ei nu conteaza, nu sunt bineveniti, ca orasul nu e al lor, ca n-au cu ce se identifica, ca saracia e o chestiune personala pt. care n-ai decat sa te zbati in chinuri – ca nu-i pasa nimanui, iar bogatia (relativa) te indreptateste la un munte de revendicari si la o izolare lipsita de responsabilitate sociala?
E o reciprocitate logica – societatii ii se rupe de oameni – si o transmite prin reprezentantii ei oficiali si tembeli, oamenilor li se rupe de chestiile comune.
O problema specifica societatilor moderne, si se cheltuie o gramada de bani pe masuri care-s frectie la piciorul de lemn, plus bantuie peste tot iluzia ca amenzile ar eradica fenomenul. Doar ca altii “acopera” mai bine.
Aia care si in normalitate tot strica, exista, dar sunt un procent mult mai mic decat ce vedem acum.
Edilul sef se lamenteaza ca o baba despre cum e gospodarit orasul pe care-l administreaza dupa bunul plac. Ce ipocrit penibil!
“am colindat orașul cu mașina personală” scrie unul dintre putinii locuitori ai orasului care merge la servici pe banii nostri (masina, benzina si sofer). Sa-ti decontezi benzina, victimizatule!
Ok…ne costa, dar le ridica?
Toti se complac in aruncatul gunoaielor la colt de strada pentru ca le convine, decat sa plateasca la retim mai bn se risca se uita stanga dreapta si arunca, si cei care nu se implica chiar daca observa vecinul care abandoneaza nu pune mana pe telefon sa il reclame, mori pe strada si nu suna nimeni la ambulnta daramite pentru cineva care abandoneaza deseuri….acum s-au deschis 4 puncte unde pot duce gratuit deseuri si cu toate astea sunt unii care nu isi asuma transportul prefera sa abandoneze culmea unii cu masini si stare buna semn ca ii tradeaza caracterul si cultiva dispretul fata de majoritatea oamenilor civilizati I A SI SCOATE BANUL DIN BUZUNAT SARACULE SI TRANSPORTATI DESEURILE UNDE TREBUIE AI BANI DE RENOVAT …AI BANI SI PENTRU DESEURI