Happeningul ales ca formă de protest paşnic a prins în rândul membrilor UAP , iar vitrina galeriei din centrul oraşului se acoperă cu mesaje, biografii artistice şi file negre de la o oră la alta.
Dacă sub regimul Ceauşescu, când întreaga Românie devenise o enclavă cvasiimpenetrabilă, dominată de obsesiile şi isteria antioccidentală a Marelui Cârmaci şi de teroarea securistică, Timişoara a rămas într-o singură privinţă, aproape miraculos, aliniată la trend-ul european, uneori chiar în avangardă, acest fenomen s-a datorat artiştilor plastici, unor grupuri ilustre precum 111 şi Sigma, unor nume mari ca Bertalan, Flondor, Nuţiu, Tulcan şi atâtor altora, artişti excepţionali cărora li se datorează modernitatea Timişoarei.
“Nu mor artiştii când vor primarii! – este titlul scrisorii deschise, agreată de UAP Timişoara, adresate primarului – ca răspuns la afirmaţiile defăimătoare ale dlui Nicolae Robu la adresa artiştilor plastici, privind propunerea de majorare a chiriilor la ONG-uri, respectiv la ateliere de creaţie şi Galeria Helios.
Ea a fost tipărită pe format A0 şi pusă în vitrina Galeriei Helios, ca formă de protest paşnic. Alături, artiştii îşi vor “afişa” CV-ul, sau un text personal sau o coală de hârtie neagră, până ce vitrina Galeriei Helios (încă a UAPT), va fi acoperită de doliu – este un fel de happening simbolic, caracteristic plasticienilor şi profesiei de credinţă, cu demnitate şi decenţă, vorba primarului!
Acest demers, pe termen nelimitat, pnî se acoperă vitrina integral, este urmare a declaraţiei primarului Nicolae Robu: << Este o problemă falsă, acei conducători ai UAP sunt total incorecţi în raport cu Primăria. Şi administraţia anterioară le-a oferit condiţii bune, peste 30 de spaţii pentru a se putea manifesta. Dar nu se prea simte ce au făcut ei pentru oraş, au făcut mult, mult prea puţin în compensaţia sprjinul pe care l-au primit…>>”, explică artistul Ciprian Chirileanu, pe blogul propriu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!