Conform paginii de Facebook (facebook.com/events/933267980029004/), adunarea se dă în seara zilei de 14 iunie, între orele 20.30-22.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara.
„Banatul nu uită niciodată! Adu-ţi aminte de mineriadă! 746 de răniţi şi, conform mărturiilor şi dovezilor, peste 100 de morţi! Am fost înşelaţi la scurt timp după Revoluţie. De-atunci, zilnic, suntem înşelaţi. Atunci, libertatea noastră a fost călcată în picioare! Haideţi să ne adunăm cu toţii în seara zilei de 14 iunie pentru a comemora victimele Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Împreună, cu lumânări în mâini, să transformăm Piaţa Operei din Timişoara într-o mare de lumini”, scriu organizatorii pe Facebook.
Sloganul ales de iniţiatorii acţiunii este „Iliescu nu pleca, până nu te-om judeca!”.
Sub titlul “Mineriada din iunie 1990” sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. Inițiate din pricina nemulțumirii generale cu privire la evoluția vieții politice din România post-decembristă, protestele au fost oprite prin aducerea muncitorilor din mine în Capitală pentru a îi forța pe participanți să renunțe.
Manifestațiile au fost supranumite „Golaniada”, titlul provenind din apelativul „golan”, folosit îndeosebi de către președintele Ion Iliescu cu referire la protestatari. Cu o durată de 53 de zile și adunând în jur de 50.000 de oameni în fiecare seară, Golaniada este cel mai amplu protest din istoria României.
Mineriada din 13-15 iunie 1990 este considerată cea mai sângeroasă şi cea mai brutală dintre toate acțiunile minerilor. În 13 iunie, la televiziune se citește un comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirmă „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.
În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București, iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București. Apoi a urmat măcelul…
Citiți principiile noastre de moderare aici!