Cum autobuzele s-au înnoit, iar troleibuzele sunt şi ele arătoase, singurul minus pe care îl are transportul în comun timişorean rămâne parcul de tramvaie. La anul şi acesta ar putea fi adus, măcar parţial, la standarde moderne, municipalitatea lansând promisiuni în acest sens.
Cum până în 2012 mai este însă mult, până una-alta unii călători s-au gândit să înfrumuseţeze tramvaiele aflate în circulaţie.
Pentru obişnuiţii liniei 4, de exemplu, creaţiile unor artişti în devenire ce se semnează, modest, Carl, Ikră sau Rase, sunt de-acum bine-cunoscute. Creaţiile ce împestriţează interiorul tramvaielor nu le sunt străine, de altfel, nici celor de la RATT, care par depăşiţi de fervoarea cu care cei înarmaţi cu tuburi de vopsea îşi revarsă prea-plinul artistic pe pereţii, uşile şi scaunele mijloacelor de transport în comun.
„E un fenomen de dată mai recentă. Atunci când suntem atenţionaţi de vatmani sau de echipele de control, luăm măsurile necesare, dar nici controlorii nu pot fi peste tot, iar vatmanii nu pot identifica întotdeuna mişcări suspecte, mai ales dacă se acţionează în vagonul-remorcă”, a declarat purtătorul de cuvânt al RATT, Cosmin Bradu.
Reprezentanţii regiei de transport spun că tinerii acţionează mai ales seara, în general între orele 22.00-23.00, atunci când numărul călătorilor scade, iar actul „artistic” se poate desfăşura în voie.
„E un comportament suburban. Noi am avut toată deschiderea spre cei care practică arta graffiti-ului, ba chiar i-am şi încurajat, dovadă că în doi ani la rând am apelat la cunoscători pentru a ne decora, de Crăciun, tramvaiele cu motive de sezon. Se pare însă că mesajul nostru a fost greşit înţeles”, a conchis Cosmin Bradu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!