Decizia de a muta stăvilarul cetăţii vechi a Timişoarei, descoperit în Piaţa 700, într-o locaţie aflată la câteva zeci de metri distanţă, într-o piaţetă, a stârnit pasiuni nebănuite printre timişoreni, mai mult sau mai puţini publici. Măsura a fost condamnată, s-a spus că se pierde din valoarea istorică, că acest ansamblu nu va mai avea aceeași valoare, etc.
Iată că Alexandru Szentmiklosi, arheolog care supervizează lucrările de la CBC, din Piaţa 700, a anunţat că un asemenea ansamblu arhitectonic-arheologic, dar de dimensiuni mult mai mari, de aproape trei ori cât cel din Piaţa 700, există într-o altă locaţie.
„Vă pot spune că în urma cercetărilor şi a scanărilor 3D am descoperit existenţa unui alt asemenea stăvilar. Acest ansamblu este cu mult mai mare, este situat în zona 0 a Timişoarei, în Parcul Central. Spre deosebire de actuala locaţie, acel stăvilar poate fi păstrat în actuala locaţie, fără a fi nevoie de relocarea sa”, a declarat Szentmiklosi.
Având în vedere că terenul este al primăriei, este clar că a fost aruncată o mănuşă „provocatoare”. Vestea bună este că sumele necesare punerii în prim plan a ansamblului arheologic vor fi mult mai mici, acesta nu trebuie demontat şi strămutat. Este aproape sigur că ansamblul este la fel de bine conservat. Se pare că locaţia acestui nou stăvilar ar fi undeva vizavi de Biserica Piariştilor peste liniile de tramvai.
Un asemenea ansamblu scos la iveală ar fi ceva extraordinar, ar fi un excelent atu în perspectiva candidaturii Timişoarei la titlu de Capitală Culturală Europeană, mai spune Alexandru Szentmiklosi.
Cetatea Timişoarei se pare că a avut în total patru asemenea stăvilare pentru controlul apei care umplea şanţul de apărare al cetăţii. Este vorba de un stăvilar de mari dimensiuni, cel din Parcul Central, care permitea intrarea apei în şanţul de apărare, şi de trei stăvilare mai mici, folosite pentru a permite scurgerea apei din şanţul de apărare.
E destul de puţin probabil că municipalitatea va lua în considerare această provocare, cel puţin în perioada următoare. Trebuie spus că Primăria Timişoara a lansat o dezbatere exact pe tema reamenajării Parcului Central. Desigur, acesta dezbătea cum vor fi aranjate straturile de flori şi în niciun caz punerea în valoare a unei asemenea descoperiri care ar aduce un grad de plus valoare enorm acelei zone.
Citiți principiile noastre de moderare aici!