Ioan Coriolan Gârboni, controversatul director al Filarmonicii Banatul, este un manager de nota 10, așa că trebuie să-și continue „opera”. Asta au decis cei din Primăria Timișoara, care au format o comisie pentru evaluarea anuală. Membrii acesteia au dat nota maximă, cu recomandarea ca Gârboni să continue „activitatea de management”. Nu se știe cine a făcut parte din comisia respectivă, pentru că transparența instituției de pe C.D. Loga nu merge chiar atât de departe. Evaluarea s-a făcut în mare secret luni, 6 mai, la sediul filarmonicii.
Pentru Filarmonica Banatul, ultimul an a fost unul marcat de diverse conflicte între membrii orchestrei și managerul „de 10”. Totul a culminat, în toamna anului trecut, cu o grevă generală a orchestrei, prima din istoria instituției înființate în 1947 prin decret regal.
Managerul Gârboni a propus, la vremea respectivă, o nouă organigramă, redusă numeric în ceea ce privește orchestra, dar cu înființarea unui post de director artistic, a unuia de paznic și înființarea Biroului Juridic. A urmat o dezbatere publică plină de scântei, al cărei punct culminant a fost intervenția maestrului Remus Georgescu, susținător al artiștilor nemulțumiți. Aceștia tocmai semnaseră, după 50 de zile de negocieri și-o grevă, contractul colectiv de muncă. Primarul Nicolae Robu a făcut atunci mai multe promisiuni.
„Am decis să suplimentăm substanțial numărul de posturi de instrumentiști astfel încât să ajungem la o orchestră a filarmonicii puternică. Am luat ca referință orchestrele din București și Cluj, apoi pe cea din Viena. Prin ceea ce am decis suntem relativ aproape de orchestra din Viena ca structură pe posturi. Toate aceste posturi trebuie ocupate de buni instrumentiști, de artiști adevărați, de oameni care, pe lângă talent, au și disponibilitatea de a munci, sunt harnici, și loialitate față de instituție, față de oraș. O asemenea suplimentare este fără precedent, de la 86 la 111 posturi, este foarte mare”, declara edilul, pe 22 noiembrie.
Cum stau lucrurile acum? Angajări în filarmonică s-au făcut, dar cu precădere în zona administrativă. Nici vorbă ca în orchestră să fie ocupate 111 posturi și este, de altfel, puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. Cât de bun este managementul de 10? Vă dăm un exemplu.
În martie, la Timișoara a concertat Elisabeth Leonskaja, celebră pianistă, născută în 1945, la Tbilisi. Evenimentul ar fi trebuit să fie unul care să bucure melomanii timișoreni, dar n-a fost chiar așa.
„Niciodată nu mi-a fost mai rușine ca aseară. O jenă imensă, la limita plânsului. Rânduri goale, cât să se vadă scaunele îmbâcsite cu jeg și praf. Lumină, ca la căminul cultural. Paravanele mitocănești de cârpe pătate. Fototapetul jupuit de pe colțurile scenei (…) Vizibil agasată, doamna Leonskaja a dat din umeri și a început să cânte sublim în mizeria aia de sală populată de o turmă de tușitori, foșgăitori, vorbitori, plimbători”, a notat, pe Facebook, o spectatoare. (Dacă vă întrebați cine a fost „turma”, explicația a venit din partea altcuiva: la etaj avea loc, în același timp cu recitalul de pian, un… cocteil al unuia dintre cluburile Lions). „Unii dintre distinșii membri ai selectului club au ignorat cele mai elementare reguli de bun-simț din lume; un du-te-vino permanent la balcon, mai ales după pauză, cu trântit de uși, cu sticle, pahare, mâncare în mână. Așa ceva nu am mai văzut în 55 de ani de concerte la Timișoara”.
Ioan Gârboni a candidat în 2012 pentru funcția de primar al Timișoarei, ca independent, dar în cele din urmă a decis să se retragă din cursă, însă abia după tipărirea buletinelor de vot, pentru că a constatat că poziția lui nu era cea mai favorabilă. El spunea că își dorește ca viitorul primar să-i garanteze că o mare parte din programul lui va fi pus în aplicare, prima măsură fiind aceea de a-l exclude pe secretarul primăriei (Ioan Cojocari – n.r.), și de a face curățenie. Susținea că singurul candidat care îi garantează acest lucru era Nicolae Robu, acum primar al orașului de șapte ani. Numai că Robu nu a reușit să scape de Ioan Cojocari, care a ieșit bine mersi la pensie din funcția de secretar al PMT.
Robu a avut și el laude aruncate spre Gârboni încă din campania electorală din 2012. Spunea că gestul acestuia „dovedește luciditate politică și preocupare adevărată pentru binele Timișoarei”. Primarul i-a urat directorului filarmonicii bun venit alături de echipa lui și l-a asigurat de schimbarea în bine a orașului.
Managerul de nota 10 se va putea lăuda, de săptămâna viitoare, și cu o grădină de vară… lună și bec. Nu pentru că ar fi organizat el vreo acțiune de igienizare, ci pentru că operațiunea va fi executată de voluntarii chemați de o firmă care produce detergenți și șampon, care s-a ocupat și de promovarea evenimentului.
Gârboni este director al filarmonicii încă din anul 2006, conform CV-ului acestuia.
Vă reamintim, Timișoara este Capitala Europeană a Culturii în anul 2021.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/mai-multi-oameni-in-orchestra-filarmonicii-banatul-dupa-dezbaterea-publica-pentru-noua-organigrama-robu-suntem-intre-cluj-si-viena/2151009
http://www.tion.ro/conflictele-continua-la-filarmonica-banatul-artistii-spun-ca-nu-mai-pot-canta-nici-macar-compozitiile-lui-enescu/2149842
http://www.tion.ro/inceput-de-stagiune-cu-lacrimi-la-filarmonica-banatul-conflictul-dintre-conducere-si-angajati-in-viziunea-lui-robu-exista-pe-planeta-muzicieni/2122685
Citiți principiile noastre de moderare aici!