Conflictul de la filarmonică este unul mai vechi. În septembrie, artiștii sindicaliști au făcut o grevă de avertisment și au anunțat că se pregătesc de grevă generală. De aproape un an și jumătate ei urcă pe scenă cu banderole albe pe brațe, în semn de protest față de atitudinea directorului, spun ei, care le-ar vorbi urât și ar programa concerte fără să-i plătească. Mai mult, la începutul anului, mai mulți angajați din orchestră au refuzat să urce pe scenă la un concert programat în Piața Unirii, deoarece concertul lor nu era trecut pe afișul evenimentului care avea loc.
Neînțelegerile durează, de fapt, de doi ani. Conflictul de la filarmonică a revenit în atenția publică acum, la deschiderea stagiunii 2018-2019, când au fost programate Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 61, de Ludwig van Beethoven, și Simfonia nr. 2 în re major, op. 73, de Johannes Brahms. Programul inițial a fost modificat, așa că stagiunea s-a deschis cu un recital de pian și vioară. Chiar în lunea de după deschiderea stagiunii au început negocierile pentru un contract colectiv de muncă, însă momentan nu s-a ajuns la nicio concluzie.
Artiștii au ieșit timp de mai multe zile cu pancarte în stradă și au început negocierile pentru un contract colectiv de muncă. Au întrerupt greva pe la jumătatea lunii octombrie, la solicitarea primarului Nicolae Robu, care a anunțat că se implică personal în negocieri, pentru că sindicaliștii nu se înțelegeau cu directorul instituției de cultură. A existat și un termen pentru încheierea negocierilor, însă acesta nu a fost respectat. Acum, sindicaliștii spun că în cursul zilei de luni ar urma să fie semnat noul contract colectiv de muncă, iar primăria organizează o dezbatere publică pentru o nouă organigramă la filarmonică. Mai mult, luni au urcat din nou în semn de protest pe balconul instituției de cultură.
Reprezentanții Primăriei Timișoara îi invită pe cei interesați la o dezbatere publică pe marginea unui proiect de hotărâre „privind aprobarea Organigramei și a Statului de funcții pentru Filarmonica Banatul Timișoara”, joi, 22 noiembrie, la ora 14, în sala de consiliu a PMT. Oricine are o opinie pe această temă o poate transmite și în scris, Direcției Secretariat General – Serviciul Administrație Locală, sau în format electronic, pe e-mail, până în 22 noiembrie, la ora 12.
UPDATE. Primarul Nicolae Robu anunță încheierea conflictului: Am semnat contractul colectiv
Potrivit primarului Timișoarei, s-a terminat conflictul de la Filarmonica Banatul. Robu a postat o fotografie pe Facebook de la momentul mult așteptat.
„Astăzi, la primărie, a fost semnat, de ambele părți, în sfârșit, contractul colectiv de muncă! A meritat să mă implic ca moderator! Îi mulțumesc consilierului personal Ciprian Trocan, pt. asistarea pertinentă, ca reprezentant al meu, la întreg procesul de negociere și informarea mea promptă și corectă”, a scris Robu în descriere.
Mai mult, edilul-șef le promite timișorenilor că primăria va aloca „începând din 2019, bani mulți pentru modernizarea Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, pentru a o duce în altă clasă – evident: în una superioară! – de săli de spectacole”, a conchis Robu.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2128374″]
[related-post post_id=”2128071″]
[related-post post_id=”2122685″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!