În bugetul pe anul în curs este prevăzută suma de 5 milioane de lei pentru lucrările de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”. Aceeaşi sumă a fost prevăzută pentru acest obiectiv, de la Guvern, în 2013, dar banii n-au putut fi folosiţi pentru că nu erau gata nici documentaţiile şi nu erau finalizate nici licitaţiile necesare pentru demararea investiţiei, proceduri de care s-au ocupat autorităţile locale.
În cele din urmă s-a ajuns, recent, la semnarea contractului de execuţie pentru noul imobil al spitalului din Piaţa Regina Maria, cu demisol, parter şi şase etaje, care ar urma să fie ridicat şi predat în 2 ani. Valoarea investiţiei este de aproximativ 40 de milioane de lei, iar de lucrare se va ocupa firma Prompt.
Lucrările vor începe cu bani de la bugetul local, dar reprezentanţii primăriei aşteaptă în continuare şi fonduri de la Guvern.
„Valoarea totală a lucrării este de 39,3 milioane de lei (fără TVA). În privința finanțării obiectivului, la ora actuală singura instituție care este angajată oficial este Primăria Municipiului Timişoara. Aștept ca Guvernul României să emită o hotărâre prin care să-și asume să fie cofinanțator. Nu sunt suficiente declarațiile lui X sau Y, nici măcar atunci când X înseamnă primul-ministru. Întotdeauna trebuie să existe responsabilități asumate prin acte oficiale. În acel moment vom ști și cu câți bani din total se angajează Guvernul României. Eu sper să se angajeze cu cât mai mulți, dar acest obiectiv este extrem de important pentru Timișoara și primăria și l-a asumat. Și dacă rămânem singuri, dar nu ne dorim asta, ar fi extrem de nedrept (…) Sunt 5 milioane de lei prevăzuți în bugetul pe 2014. La nevoie, dacă lucrările vor merge într-un ritm suficient de susținut, noi vom putea, în toamnă, să venim cu o rectificare de buget și să suplimentăm, dacă Guvernul nu ne ajută cu nimic. Am intrat fiind conștient că oricând ne putem trezi singuri cu această sarcină foarte greu. Și totuși, ne-o asumăm (…) Condițiile firești ar fi ca Guvernul României să asume finanțarea a cel puțin 50% din valoarea proiectului. Astea ar fi condițiile firești… Sper să se respecte până la urmă un cuvânt dat. Eu am fost aici pe amplasament în campania electorală din 2012, împreună cu premierul Victor Ponta. Atunci a fost așa, un joc de replici între noi, pentru că Victor Ponta susținea că Guvernul va da 20%, iar primăria 80%. I-am zis că mi se pare bune aceste proporții, dar că trebuie inversate”, a declarat, luni, primarul Nicolae Robu.
Edilul a afirmat că nu a solicitat Guvernului, pe cale oficială, alocarea de fonduri, dar spune că va face diligenţele necesare.
Reprezentanţii municipalităţii timişorene au anunţat semnarea ordinului de începere a lucrărilor, luni fiind predat şi amplasamentul. Va urma organizarea de şantier, iar lucrările propriu-zise se estimează că vor demara la începutul lunii iunie.
„Împrejmuirea şantierului va începe în data de 2 iunie. Concomitent se va elibera şi spaţiul, este prevăzută demolarea unei clădiri din spate, urmând ca din data de 16 iunie să începem efectiv demolările (n.r. – lucrările de demolare a clădirilor anexă existente pe amplasamentul pe care va fi extinsă clădirii spitalului) şi să finalizăm lucrarea în termenul angajat de 2 ani”, a explicat Daniel Ilieş, director tehnic în cadrul firmei executante.
Robu a dat asigurări că, indiferent cu ce bani se va realiza până la urmă investiţia, primăria îşi va respecta angajamentele faţă de constructor.
„De unde vor proveni banii – asta vom vedea. Important este că primăria îşi va face datoria în raport cu partenerul”, a adăugat edilul.
Reprezentanţii spitalului spun că activitatea unităţii nu va fi perturbată pe perioada şantierului. Noul corp de clădire va găzdui şapte secţii.
„Despre necesitatea acestui nou corp de clădire vorbim despre câţiva ani încoace. Clădirea chirurgiei este retrocedată, din altă clădire am fost evacuaţi şi atunci această clădire va prelua toate secţiile care se evacuează şi va asigura o asistenţă sanitară de secolul 21 copiilor noştri. Vor fi mutate acolo şapte secţii. Vor fi în jur de 1.000 de metri pătraţi pe nivel. Sunt opt nivele, cam 8.000 de metri pătraţi”, a declarat managerul Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, Ovidiu Adam.
Lucrările trebuie finalizate în 11 mai 2016, potrivit autorităţilor locale.
Articole pe aceeași temă:
Unsprezece firme vor sa construiasca Corpul B al Spitalului de Copii din Timisoara
S-a stabilit cum va arata noul corp al Spitalului de Copii din Timisoara. Licitatia continua
Daciana Sarbu: Autoritatile sa fie pregatite sa primeasca banii pentru Spitalul de Copii
Citiți principiile noastre de moderare aici!