Licitația organizată de primărie a fost câștigată de firma Backup Technology, la valoarea de 4,8 milioane de lei, fără TVA, adică aproximativ 1,3 milioane de euro, cu tot cu TVA. A fost singura firmă care s-a înscris, așadar o singură ofertă, pentru lucrări neprevăzute. Unele dintre aceste lucrări se referă la comunicație: municipalitatea trebuie să asigure zeci de kilometri de fibră optică.
„În proiectul din 2007 erau șase intersecții care trebuiau semaforizate, în proiectul Cetate s-au desființat, aceste șase intersecții au trebuit relocate. Fibra optică – zeci de kilometri neeligibili, era obligația primăriei să asigure comunicația. Au fost reprezentanții Ministerului Dezvoltării și reprezentanții Băncii Mondiale, care au fost foarte încântați că va fi cel mai performant sistem de management al traficului din Europa! (…) Am spus că este cel mai performant din Europa pentru că celelalte orașe sunt cu zece ani înaintea noastră… noi avem cele mai performante aparate! Firma pe care o avem contractată își face treaba… este vorba despre modificarea unor intersecții și de comunicația noastră”, explica Culită Chiș, șeful Direcției Tehnice din primărie, înainte de lansarea licitației.
Practic, dacă nu se fac conexiunile de fibră optică, camerele video din intersecții nu pot funcționa.
„Executantul se obligă să execute și să finalizeze lucrările de construcții și echipamente tehnologice pentru îmbunătățirea proiectului Trafic management și supraveghere video”, se arată în contract. Ordinul de începere va fi dat luni, iar firma se va apuca imediat de treabă, pentru ca întreg proiectul să fie gata la 30 iunie, în caz contrar municipalitatea riscând să piardă banii europeni pentru acesta. Reprezentanții primăriei dau însă asigurări că toate lucrările vor fi gata până la sfârșitul lunii iunie.
Proiectul „Trafic management și supraveghere video” prevede semafoare noi în 44 de intersecții, 90 de intersecții modernizate, montarea de camere de supraveghere în 134 de intersecții, montarea a 230 de camere video în trafic, a șapte radare de viteză, a 13 radare de informare, a 13 panouri cu afișare numerică, precum și montarea unui număr de 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu, a 17 panouri de afișare a mesajelor variabile și amenajarea unui centru de comandă pentru trafic și supraveghere video, acesta din urmă fiind inaugurat încă de anul trecut. Vom avea și undă verde.
Lucrările sunt efectuate de asocierea Swarco Traffic România, Avitech.Co și Swarco Mizar SPA, la valoarea de 19,9 milioane de lei, fără TVA, adică aproximativ 5,5 milioane de euro, cu tot cu TVA. Aproape 10 milioane de lei – 2,2 milioane de euro sunt puși din bugetul local. La acești bani se adaugă și cei 1,3 milioane de euro pentru lucrări neprevăzute, ce vor fi executate de Backup Technology. Prin urmare, cel mai performant sistem de trafic management din Europa ne costă aproximativ 6 milioane de euro.
Articole pe aceeași temă:
Vom avea cel mai performant sistem de trafic management din Europa, dar… am uitat ceva
Primaria repara pe banii orasului dupa Semaforisoara. Robu: Vom recupera banii de la firme
Dezastru in urma lucrarilor pentru Semaforisoara
Lista intersectiilor din Timisoara cu semafoare noi si camere video. Piata Marasti e printre ele
Citiți principiile noastre de moderare aici!