Astfel, produsele alimentare pentru ajutorarea persoanelor defavorizate vor fi distribuite începând de joi dimineaţă, din 11 decembrie, la cele două depozite: pe strada Lorena nr. 35 (clădirea de ateliere a Liceului „Tudor Tănăsescu”), respectiv strada Cuvin nr. 2 (clădirea Liceului „I. C. Brătianu”), anunţă reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Beneficiarii vor primi ulei, făină de grâu, făină de mălai, paste făinoase, pateuri şi conserve de carne de porc şi de vită, potrivit autorităţilor locale.
Alimentele se distribuie după următorul program: luni şi miercuri între orele 8.00-14.30, marţi între orele 8.00-17.30, joi între 8.00-16.30 şi vineri între 8.00 – 13.00.
Ajutoarele se ridică de către beneficiari pe baza actului de identitate şi a unui cupon individual pe care ar fi trebuit să îl primească acasă şi care va fi predat la centrul de distribuţie. Timp de 30 de zile ajutoarele se vor împărţi pe baza acelui cupon, iar apoi, în funcţie de produsele care rămân, se vor distribui alimente şi pe liste suplimentare, spun coordonatorii programului.
În Timişoara sunt 30.000 de beneficiari, din datele prezentate de către reprezentanţii municipalităţii.
Potrivit legii, de aceste alimente din fondul de ajutor european pot beneficia categoriile de persoane considerate a fi cele mai defavorizate. Este vorba despre familiile şi persoanele singure care au dreptul la venitul minim garantat, familiile care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei conform Legii 277/ 2010, şomerii care beneficiază de o indemnizaţie până în 400 de lei inclusiv şi şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă ce nu beneficiază de indemnizaţie, pensionarii din sistemul public care câştigă sub 400 de lei pe lună, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială potrivit OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, al căror venit se află sub 400 de lei pe lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat neinstituţionalizate, adulţi si copii.
De asemenea, alimentele de la UE vor ajunge şi la beneficiarii unor legi speciale: Legea 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, Legea 44/1994, Legea 342 – Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov, Legea 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor, Decretul-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, Legea 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, OG 105/1999, Legea 49/1999, Legea 309/2002 şi Legea 8/2006, dar, atenţie, dacă nu se realizează alte venituri în afară de cele provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi, ale căror cuantum cumulat se află sub 400 de lei pe lună.
Persoanele care se încadrează în mai multe categorii beneficiază de ajutoare o singură dată în cadrul programului anual şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţin la data distribuirii, precizează autorităţile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!