Evaluarea Naţională începe luni cu proba la Limba și Literatura Română, marţi vine la rând proba scrisă la Limba și Literatura Maternă. În 25 iunie are loc proba scrisă la matematică.
Rezultatele vor fi afișate pe 27 iunie, până la ora 16.00. În 27 iunie se pot depune contestaţii, între orele 16.00 şi 20.00. Rezultatele finale se afişează în 1 iulie.
Numărul copiilor înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar 2013 – 2014 era de 5.652. Şi totuşi, sub 5.000 participă la Evaluarea Naţională. Pe de-o parte, peste 700 de elevi nu au promovat ultima clasă gimnazială, iar 140 de elevi de a VIII-a au decis, pur şi simplu, să nu se înscrie, din diferite motive, la Evaluarea Naţională. Astfel se explică lipsa acestor elevi de la examene.
UPDATE. La primul subiect elevii au primit un text la prima vedere, și anume ”Rânduri pentru Anul Nou“, de Ion Minulescu. Pe baza acestui text au avut de rezolvat mai multe cerinţe care vizau cunoştinţele de vocabular şi teorie literară, iar apoi elevii au avut de redactat o compunere prin care să-și prezinte opinia despre semnificația mesajului poeziei.
La al doilea subiect, elevii au primit un articol de ziar – „Empatia, o abilitate dobândită prin lectură“, scris de Corina Zorzor, și cinci întrebări de gramatică.
La final, participanții la examen au avut de scris o compunere în care să povestească o întâlnire cu un scriitor contemporan.
UPDATE 2. Mulți dintre elevii care au susținut examenul la centrul de examinare de la Liceul ”C.D. Loga” din Timișoara s-au plâns de dificultatea subiectelor. Deși subiectele au fost de nivel mediu, elevii spun că au fost mai dificile decât cele primite la simularea Evaluării Naţionale.
„După părerea mea, semnificaţia titlului este într-o oarecare măsură mai uşoară decât semnificaţia mesajului, deoarece aici trebuie să spui mai multe, să-ţi exprimi opinia personală, în schimb la titlu trebuie să analizezi mai mult textul decât opinia ta. Şi dacă nu ai înţeles despre ce este vorba în mesajul textului este un pic mai complicat. Din fericire au am reuşit”, spune Ene Adelina Andreea, de la Liceul Jean Louis Calderon din Timişoara, care speră că va lua la Evaluare 9,40 sau 9,60.
Culmea, una dintre cele mai citite cărţi ale adolescenţilor este „Corigent la Limba română”, de Ion Minulescu – autor din care candidaţilor la evaluarea Naţională le-a picat primul subiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!