Primarul Nicolae Robu, Mitropolitul Banatului ÎPS Ioan Selejan, conducerea Operei Române Timișoara și a Teatrului Național Timișoara, dar și a Direcției pentru Cultură și-au dat întâlnire în fața Palatului Culturii, miercuri dimineață, pentru a preda amplasamentul firmei constructoare. S-a ținut și o mică slujbă pentru ca totul să meargă ca pe roate.
„Dacă nu ne ajută și Dumnezeu s-ar putea să mai șchiopătăm”, a spus ÎPS Selejan, curios de altfel să știe de unde vin banii pentru lucrările ce vor începe în prag de iarnă.
Consolidări și travertin de 1 milion de euro
Alex Dia Construct este firma care a câștigat licitația municipalității și primește 4,64 milioane de lei cu TVA pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii, adică aproape 1 milion de euro. Ce se întâmplă mai exact acolo? Fiecare placă de pe fațadă va fi luată la puricat, iar cea spartă va fi înlocuită. Înainte de toate se vor face însă săpături și se vor face injectări cu substanțe specializate pentru consolidarea clădirii monument.
„Se face organizarea de șantier, delimitarea zonei, amplasarea de schele acolo unde este cazul, se va lucra cu schelă mobilă ca să nu se prindă în ziduri, telescopică, sunt detalii tehnice. Se va săpa pe lângă fundație, se va face investigarea de rigoare și în mod sigur se impun injectări, cu anumite substanțe folosite pentru consolidare. După ce se termină partea asta se lucrează la fațadă, unde se ia bucată cu bucată tot ce este aplicat. Se analizează, multe sunt crăpate și nu vor mai putea fi puse ele. Se va vedea în momentul în care se dezlipesc, acum avem o hartă întocmită de proiectant pe baza a ceea ce s-a putut vedea. Dar plăcile vor fi luate jos și analizate, nu o să le punem la loc ca peste doi ani să vedem o crăpătură în ele”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Macara de 25 de metri în Piața Victoriei
Potrivit administratorul firmei constructoare, se începe cu consolidarea, probabil din 10 noiembrie. Abia apoi vor fi montate schelele, iar în fața clădirii va fi pus un gard de protecție, probabil până la jumătatea Pieței Victoriei, pentru ca pietonii să fie în siguranță și să nu circule printre utilaje. Se va lucra cu o macara de 25 de metri înălțime.
„În prima parte vom face consolidarea, probabil vom începe din 10 noiembrie, lucrări care o să dureze aproximativ 40 de zile lucrătoare. Vom monta schelele pe partea de nord, vor putea fi montate doar după realizarea săpăturilor, în momentul în care se va finaliza consolidarea părții cu teatrul se va trece la cea a operei. Vom pune schele pe etape, probabil că în jur de 40 de zile lucrătoare va dura montarea schelelor. Schelele vor fi prinse de fațadă, în zona de piațetă va fi pus un gard de protecție, foarte asemănător cu cel de la Politehnică. Vor fi amplasate două containere de birou, împreună cu un cort în care vor fi adăpostite utilajele pe perioada iernii. Vom lucra cu o macara de 25 de metri și probabil vom amplasa, dacă e nevoie, și a doua macara”, a declarat Alexandru Agoston pentru TION.
Așadar, conform administratorului firmei, schelele vor fi prinse pe fațadă, nu vor fi mobile așa cum a precizat primarul Robu.
Conform documentației, șantierul va începe cu lucrări pregătitoare: golirea molozului din pod, desfundarea colectoarelor de preluare a apelor pluviale, lucrări de consolidare – prin injectarea fundațiilor din exterior cu rețete care să conțină lapte de ciment și silicat de sodiu, refacerea hidroizolației de la terasa arcului, realizarea de schele și copertine provizorii, realizarea releveelor cu zone degradate, desprăfuirea fațadelor, îndepărtarea elementelor instabile. Se vor face și investigații pentru studierea pietrei, adică muncitorii vor trebui să descopere toate tipurile de rocă prezente în ansamblul monumentului, dar și pentru studierea mortarelor, a cărămizilor din zidării și a factorilor de deteriorare a materialelor. La final, se vor face teste pentru alegerea produselor de tratare a pietrei din clădirea monument istoric.
„Nu ține mai mult de opt-zece luni”
Alex Dia Construct spune că are suficientă forță de muncă, deși lucrează și la alte clădiri pentru primărie. Singura provocare o reprezintă birocrația, crede Agoston, care estimează că Palatul Culturii va fi schimbat la față în zece luni, chiar mai devreme decât termenul prevăzut în contract.
„Vom avea la început aproximativ 20 de oameni, urmând ca în funcție de avizul de la Monumente București să suplimentăm muncitorii. Avem suficientă forță de muncă, nu este problemă de muncitori, problemă va fi de alegerea pietrei de către cei de la Monumente București. Fiind un monument de Categoria A, proiectul se avizează de Monumente Timișoara, urmând să fie depus la București. Travertinul va fi ales la București, firma care a venit cu noi la licitație este una foarte cunoscută la nivel mondial și are 44 de cariere de piatră. Săptămâna aceasta se adună mostrele, iar apoi vor fi trimise la Monumente. Provocarea este birocrația, sperăm să nu avem probleme. Dacă documentele o să meargă bine, lucrarea propriu-zisă nu ține mai mult de opt-zece luni”, a mai spus Alexandru Agoston.
Potrivit contractului, șantierul ar trebui să dureze 12 luni, iar banii vor fi luați din bugetul local.
Epopeea Operei Române a început în urmă cu mai bine de trei ani. În 16 februarie 2016, Nicolae Robu anunța că municipalitatea a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii, firma câștigătoare fiind Alex Dia Construct SRL, cu o ofertă de 632.000 de lei, adică puțin peste 140.000 de euro. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Inițial s-a spus că se face o evaluare, apoi că se stă după avize, apoi s-au făcut modificări în proiect. Au trecut mai bine de trei ani de atunci, iar reprezentanții primăriei au decis să facă o licitație nouă, câștigată tot de Alex Dia Construct.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și a realizat fațada actuală a clădirii monument istoric.
Articole pe aceeași temă:
Șantier de cel puțin un an la Opera Română din centrul Timișoarei, cu 1 milion de euro
Trimite articolul
XS-a ținut și o slujbă, pentru că după tot circul ăsta de campanie, Dumnezeu cu mila!
Pariu ca ne prinde 2021 cu fatada Operei in santier?
Sa-i puna o husa pictata ca la Rectorat, tot suntem aproape de Ziua Mortilor/Halloween, ne mai ingrozim un pic. Si cand vine vremea pentru Timisoara Capitala Culturala in 2012 nici nu trebuie facut nimic, husa e sus.
Nu mai stiu astia ce sa faca doar/doar o sa castige elegerile. AIUREA, asta ne mai lispeste> un santier in buricul targului! Astia chiar ne cred prosti in prostia lor!
Nu , nu se poate ! Sa nu mai facă alesul un “ festival “ , un “ circ” , o “ culturalizare in forța “, ceva pentru voturi ? Frica mare ..
Sa vina odata anul ala in care vom fi capitala europeana. Prefer agitatia aia decat santierele fara sfarsit ale lui Robu, obosesti sa tot suporti praful, mizeria, ambuteiajele, si haosul din oras. Cu ajutorul celui de sus poate il potolim mai repede, anul viitor dupa alegeri ?
Mai bine demolam si facem parcare.
Pai vad ca dupa marea renovare va arata ca inainte. Numai ca se face mare tam-tam si se mananca niste bani!
Parca era vorba ca o aduce la vechea arhitectura, ca vechile statui vor reaparea, ca va fi ca “atunci”.
Vad ca se mai schimba o placa cu alta si probabil vor aparea o gramada de contracte adiztonale pentru fiecare placa in plus.
La sfarsit vom avea Opera asa cum o stim noi de cand eram copii si tineri!
PS. Nu stu de ce trebuie mare festivitate cu inceperea lucrarilor. Si ce cauta popa ala acolo? O veni si el cu cultura?Aduce niste moaste ca sa mearga treaba mai repede?
Inteleg sa faca mare forfota cand o fi gata, dar tare mi-e ca vor dura cam mult renovarea!
Acusi vine ploaia si gerul si in afara de schele nu o sa fie nimica acolo la opera! Ah, da , si noroi si ingradiri!
Deci ceva facut sub tutela Robu, cu metoda Robu, Probabil va aparea si aici Robu odata la cateva luni si ne va ieplica cum ca treaba e complicata si ploua si muncitorii e la pauza de masa!
Arestarea lui Robu vrem pt.favorizarea infractorului și pt. legături interetnice cu borfașii de la Tm.
Vai Doamne !!!! O vor strica de tot. Faceti ceva sa se opreasca. Oriunde in lume se fac lucrari de conservare a unor asemenea edificii, nu de reabilitare. La tembelii astia reabilitarea inseamna schimbarea bordurilor. Atit.
Eu credeam ca o aduce la forma care era pe vremuri nu ca o placheaza din nou cu marmura, arhitectii din orasul asta nu au nici un cuvant de spus, opera placata arata ca o buda de tigani
Grebla, Yapa sunt acolo la udat ouale marelui Lider. Mai trebuia Kartof, ca sa fie toata ferma alaturi de mare Porc Vopsit, dar el e ocupat sa numere cei 17mii primiti pe luna pentru bursa lui de Comunal Manager. O mare echipa agricola.
Cine e in poza langa Rudic?
Oamnei buni ne meritam soarta…vezi Oradea, Cluj!
Aia e…n-avem prim gospodar cu viziune…si il votam in continuare!
Spre nefericirea voastra a reporterilor, am fost azi de fata si a zis 3,919,405 lei, iar voi veniti 4,64 ml lei. Rusine sa va fie, ma asteptam sa manipulati stirile dar nu si cifrele.
Injectarile alea in fundatie au fost facute si in anii 80. Travertinul ala este o porcarie. Cu gaurile alea tot timpul ai impresia ca este murdar. Vezi Gara de N.
Na ca a aruncat Robu Jolly Joker-ul! Opera Romana si Teatrul National in reabilitare!!! Plans trollilor!
Bani aruncati pe apa sambatei, interese , interese… Daca tot sunt bani suficienti si nu mai stiti ce sa faceti cu ei, orientati-va catre adevaratele nevoi , gunoaielor…
Si fotolii din sala?
Nea Robu,
Ca orice primar din lume, face lucrari toamna si iarna.
Sa nu mai zici ca esti doctor si profesor.
Esti un obsedat de functie inconjurat de alti obsedati de functii.
Cred ca Timisoara ar merita un primar mai decent….parca e prea mult deja….in afara de 2-3 pasaje si niste borduri , o piata refacuta intr-un stil ciudat aproape nimic…sincer…
cine este mascariciu intre Ponta si Robu ?
Eu nu sint de acord cu acest santier. Aceasta idee este sa se storca bani. La urma o sa pateasca ca si muzeu