Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Municipal funcţionează în prezent într-un spaţiu insuficient şi impropriu, aşa că extinderea şi reabilitarea sunt necesare. Urgenţele funcţionează la parterul clădirii principale a spitalului, prezentând mai multe disfuncționalităţi, printre care şi faptul că accesul principal în spital coincide cu sala de aşteptare şi spaţiul de primire/ triaj al pacienţilor.
Lucrările de modernizare şi extindere a UPU vor fi executate de firma Alex-Dia Construct SRL, contractul fiind adjudecat de această societate la o valoare de aproape 3 milioane de lei fără TVA, deci peste 830.000 de euro cu TVA. Banii vor veni de la bugetul local. Contractul a fost semnat la începutul acestei luni, durata de execuţie este de 11 luni, dar conducerea Spitalului Municipal speră să poată inaugura noua Unitate de Primire a Urgenţelor la finele acestui an.
„Sunt bucuros că predăm amplasamentul și putem începe organizarea de șantier pentru realizarea acestei noi unități de primire urgențe. Actuala UPU este una veche, care nu mai corespunde de multă vreme standardelor actuale. Medicii și conducerea spitalului s-au îngrijit s-o folosească cât mai bine, pentru a da asistența medicală de urgență la cotele cele mai înalte cu putință, dar limitările sunt evidente pentru oricine. S-a impus construirea unei noi UPU. Se face predarea de amplasament, se organizează şantierul şi în săptămânile următoare vor începe lucrările (…) Tot aici mai avem un proiect extrem de important, vrem să construim un nou corp de clădire, un corp destul de voluminos, care va permite gruparea aici a clinicilor pe care le mai are dispersate Spitalul Municipal prin diverse locații din oraș, pentru care mai și plătim chirie”, a explicat, joi, primarul Nicolae Robu.
Practic va fi realizat un nou corp de clădire la Spitalul Municipal şi va fi reabilitat imobilul în care funcţionează în prezent Urgenţele.
„E vorba de o extindere a spaţiului actual al Unităţii de Primire Urgenţe. Practic vorbim de o întreagă unitate distinctă în funcţionarea spitalului. Noua clădire se va întinde până la nivelul clădiri anexă, va asigura şi conectarea Clinicilor Noi cu această clădire anexă unde avem unitatea de Imagistică, în plan sunt prevăzute două paturi într-un salon special pentru urgenţele majore, pentru cazurile critice care necesită manevre de resuscitare, şi aproximativ 14 paturi pentru urgenţele care sunt grave, dar care nu impun manevre de resuscitare (…) Pe locul actualei parcări sperăm ca după 11 luni să vorbim de o unitate de primire urgenţă modernă. Eu sper ca în decembrie să fie gata”, a declarat managerul Spitalului Municipal, Octavian Mazilu.
Noua unitate va avea în total aproape 620 de metri pătraţi – corpul de clădire existent, care va fi demolat şi reconfigurat, plus noul imobil construit, de aproximativ 450 de metri pătraţi.
Întrebat cum va fi rezolvată problema locurilor de parcare, primarul a explicat că… există proiecte. „Nu putem să inventăm locuri de parcare, le avem pe cele pe care le avem… Sunt proiecte care ne preocupă, dar câtă vreme nu avem teren să le construim problema rămâne nerezolvată”, a replicat Robu.
Cum vor funcţiona Urgenţele pe perioada lucrărilor? Reprezentanţii spitalului speră că activitatea nu va fi perturbată.
„Planul pe care sperăm să îl punem în practică este de a construi iniţial un nou corp care, odată finalizat, să permită translocarea vechii unităţi de primire urgenţe în noul corp şi după care să se reamenajeze spaţiul în care funcţionează Urgenţele – practic el va fi demolat şi reconstruit, va rezulta un al doilea corp care se va uni cu primul”, a afirmat Mazilu.
Aproximativ 28.000 de pacienţi se adresează anual Unităţii de Primire Urgenţe de la Clinicile Noi, din spusele sale.
Reprezentanţii firmei executante speră ca în 4 luni să fie gata primul corp de clădire.
„S-a predat graficul de execuţie, aproximativ 30 de muncitori şi trei ingineri vor lucra. Va fi puţin complicat cu accesul salvărilor, pentru că spaţiul va fi foarte limitat, dar probabil că după aproximativ 4 luni va fi gata primul corp”, estimează Alexandru Agoston, administratorul firmei.
Reprezentantul societăţii a devenit cunoscut opiniei publice în 2012, când a fost condus la audieri la DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală de 20 de milioane de euro, alături de alţi patroni de firme. Agoston declara atunci că nu este vinovat cu nimic şi că tot ce a făcut a fost să cumpere nişte utilaje de la firma sub anchetă.
Articole pe aceeași temă:
Va mai dura un an pana sa avem o Unitate de Urgente civilizata la Spitalul Municipal
Citiți principiile noastre de moderare aici!