Alergiile sezoniere sunt mai dificil de depistat pentru că pot fi ușor confundate cu o banală răceală, manifestându-se de obicei sub forma rinitelor și conjunctivitelor. Tocmai de aceea în cazurile multora dintre timișoreni boala este identificată abia după un an sau doi ani, în cazul în care nu se prezintă la medic. Medicii clasifică alergiile sezoniere pe luni.
“Primăvara, principala cauză de alergie este polenul de pomi. Începând cu lunile martie, aprilie încep să se manifeste primele simptome. Dintre pomii timpurii, mesteacănul este cel mai alergenic, după care plopul și toți ceilalți pomi care fac mâțișori. În lunile mai și iunie vine polenul de cereale și graminee, asta implică tot ce are spic, inclusiv gazonul. Acest tip de alergie este mult mai deranjant decât cel cauzat de polenul de pomi fiindcă polenul de cereale și graminee dă simptome severe, de rinită și conjunctivită și chiar de astm. Cel mai rău este în lunile august-septembrie când e polenul de buruieni și cea mai mare problemă o face ambrozia”, spune medicul alergolog Carmen Bunu.
Medicii specialiști spun că tendința de răspândire a alergiilor este în creștere în Timișoara, iar cel mai periculos alergen este ambrozia, care a avut anul trecut o creștere de 80% în rândurile pacienților.
“În medie anual văd cam 1000 de pacienți. Dintre aceștia cam 50% se confirmă alergici, nu întotdeauna se confirmă această alergie. Din aceștia majoritatea au în momentul de față alergie la ambrozie. Ceea ce se întâmplă în august-septembrie este o creștere exponențială a numărului de persoane care manifestă simptome alegice. Urmăresc din 2008 și până acum, dacă au fost 35% alergici la ambrozie în 2008, în 2011-2012 am ajuns să fie 80%. Este o creștere incredibilă. Nu se dublează, se triplează la ambrozie”, a declarat medicul alergolog Carmen Bunu.
Pe lângă tratamentul de specialitate, medicii le recomandă alergicilor să ia și câteva măsuri în perioada aceasta, pentru a le ameliora simptomele.
„Te poți feri știind că în zilele însorite și când bate vântul este mai mare riscul să fie concentrația mare de polen, la orele respective nu e bine să te plimbi prin parcuri sau dacă ești alergic la polen să te duci la pescuit în perioada aceea. Să știi să faci aerisirea doar seara și dimineața când e mai răcoare și polenul e jos, în rest geamurile închise și folosit sistemul de climatizare. O măsură foarte bună e să te speli cât mai des pe față și pe gene pentru că polenul se pune pe pleoape”, explică doctorița Bunu.
Cei care au dobândit o alergie au pe lângă varianta tratamentului sezonier și varianta tratamentului de lungă durată, desensibilizarea. Medicii spun însă că cei care aleg să urmeze acest tratament sunt puțini, deoarece implică costuri ridicate și nu este decontat de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
„Tratamentul durează undeva la 3-5 ani, iar rezultatele se văd din primul an de tratament. În primul rând este recomandat tratamentul simptomatic, iar abia apoi putem vorbi despre cel pe termen lung, de desensibilizare. Nu sunt foarte mulți pacienți care îl fac deoarece este foarte costisitor și durează mult. Lumea în general nu-și permite”, a declarat medicul Lizica Igreț.
„Un organism alergic are de fapt un răspuns exagerat la un alergen care în mod normal trebuie tolerat. Prin această desensibilizare reînveți organismul să nu mai reacționeze la alergen și este practic trratamentul de ales. În ce condiții: dacă pacientul este tânăr, dacă este alergic la un singur lucru șansa de reușită este mai mare și dacă își poate permite pentru că este un tratament relativ scump. Trebuie urmat trei ani cu niște soluții atestate. Un tratament e cam de 200 de lei pe lună, cam așa ajunge timp de trei ani”, explică doctorița Bunu.
Cei care suferă de alergii sezoniere nu au însă motive de îngrijorare dacă nu urmează tratamentul de desensibilizare. Medicii specialiști spun că se poate duce o viață liniștită în ciuda simptomelor alergice.
„Dacă e o alergie sezonieră doar la un anumit tip de polenuri, iar simptomele durează două-trei luni, teoretic se poate merge pe tratamentul simptomatic. E mai la îndemână să iei trei luni un tratament cu un antiinflamator și un antihistaminic decât cu trei luni înainte și trei luni în sezon să te tratezi. Este o sumă considerabilă care trebuie investită în imunoterapie. Problema e că nu scapi niciodată, trebuie să faci în fiecare an tratamentul pentru polen, dar se poate trăi așa”, explică medicul alergolog Lizica Igreț.
Timisoara este amenintata de un pericol care creste de la an la an: ambrozia
Citiți principiile noastre de moderare aici!