La fel ca şi la toate scrutinele electorale precedente, şi de această dată staff-urile de campanie au uitat, mai mult sau mai puţin voit, să adune materialele electorale ale candidaţilor pe care i-au promovat în campanie. Probleme sunt în zona secţiilor de votare acolo unde este obligatoriu ca acestea să dispară integral. Timişoara a atras cele mai multe reclamaţii în acest domeniu.
„Da, au fost asemenea reclamaţii, mai mulţi preşedinţi de secţii de votare ne-au sesizat că în zona acestora afişele nu au fost îndepărtate. Majoritatea au fost date jos prin forţe proprii, dar au fost şi secţii unde nu s-a reuşit îndepărtarea lor în totalitate cu oamenii din secţie”, am aflat de la Biroul Electoral Judeţean.
Asemenea sesizări au fost trimise şi din alte localităţi, dar cea mai mare parte au fost sesizate în Timișoara. În conformitate cu legea electorală acest tip de materiale de campanie nu trebuie să fie prezente doar în secţiile de votare, în ziua în care are loc votul.
Spre deosebire de scrutinurile precedente, la aceste alegeri nu mai este interzis afişajul electoral pe o rază de 500 metri în jurul secţiilor de votare, ci doar afişele de pe şi din interiorul clădirilor trebuind să fie înlăturate în mod obligatoriu.
UPDATE ora 10.30: Reprezentanţii ACL acuză PSD că a adus la vot pacienţi de la Spitalul de Boli Psihice din Gătaia
ACL Timiş a depus un denunţ penal în care acuză reprezentanţii PSD că au adus la vot, în mod organizat, cu un microbuz, mai mulţi pacienţi de la Spitalul de Boli Psihice din Gătaia.
„În data de 02.11.2014, în cadrul Secției de votare nr. 279 din localitatea Gătaia ne-a fost semnalată de către reprezentantul Alianţei noastre în secţie prezenţa unui număr însemnat de pacienţi de la spitalul de boli psihice din localitate, care au dorit să voteze. Precizăm că aceştia au fost aduşi la secţie în mod organizat, cu un microbuz argintiu cu nr. de înmatriculare TM-53-GUD. Mai arătăm că anterior apariţiei acestor persoane în secţie, reprezentantul PSD din cadrul secției de votare nr. 279 a efectuat o discuție telefonică cu o persoană necunoscută, relatându-i că poate „trimite oamenii de la spital”. Această împrejurare poate fi potenţial extrem de gravă, câtă vreme este cunoscut că în instituţia respectivă sunt internate persoane cu afecţiuni psihice, puse sub interdicţie, care nu mai au dreptul de a alege”, se arată în denunţul penal al ACL.
Reprezentanţii ACL Timiş mai menţionează că deşi pacienţii nu sunt arondaţi acelei secţii de votare, aceştia au reuşit să voteze.
UPDATE ora 12:40. Polițiștii au început verificările în cazul denunțului penal făcut de ACL Timiș, conform căruia bolnavi psihici votează în Gătaia. Toate persoanele implicate în acest caz sunt audiate.
Din primele verificări se pare că pacienții, deși suferă de diverse boli psihice, au drept de vot. În ceea ce privește faptul că aceștia au fost transportați cu același microbuz la secția de votare, sursele noastre au declarat că șoferul acestuia ar fi spus că trecea duminică dimineața prin zona spitalului și s-a oferit să îi ducă la secția de votare.
UPDATE ora 14: ACL Timiş nu a mai depus denunţul penal legat de incidentul de la Gătaia.
Reprezentanţii ACL Timiş nu au mai depus denunţul penal legat de incidentul de la Gătaia, ci s-au rezumat doar să sune la 112 şi să reclame posibila tentativă de fraudare a votului. Deşi denunţul penal a fost scris, el nu a mai fost trimis Poliţiei. Totuşi, în acest caz s-a început o anchetă.
UPDATE ora 15.00: Un timişorean acuză că a primit un buletin de vot gata ştampilat.
Un timişorean care a votat la secţia nr. 16 din Calea Aradului, pe nume Marius, spune că a primit un buletin de vot care era deja ştampilat – ştampila era deja pusă pe unul dintre candidaţi. A cerut imediat un alt buletin din partea reprezentanţilor biroului electoral al secţiei de votare pentru a-şi exprima votul.
“Am primit un buletin gata ştampilat, Atunci când l-am primit eu nu m-am uitat, am intrat în cabină şi am căutat candidatul meu. Am intrat cu copilul de şase ani şi i-am spus unde trebuie să pună ştampila. După ce a pus ştampila am observant că era deja ştampilat un alt candidat. Am cerut să se anuleze buletinul şi mi-a dat un alt buletin de vot.. Am vorbit cu un poliţist care era acolo, dar dădea din umeri, a spus că face sesizare. Am făcut un scandal mare acolo. Eu am căutat pe net şi am făcut sesizare la un număr de telefon care l-am găsit acolo, un tel verde. Mi-au spus că au notat şi asta e”, a declarat Marius pentru reporterul www.tion.ro.
UPDATE 17.00. Reprezentanţii ACL Timiş reclamă faptul că sunt persoane care vin cu maşini înmatriculate în alte judeţe alte ţării şi votează în mai multe secţii din Timişoara.
„Colegii noştri sunt pe teren şi au surprins o maşină cu număr de înmatriculare BH 83 TIF din Bihor, care s-a oprit la secţia de votare de la Liceul Vlad Ţepeş, unde au coborât patru persoane, după care aceleaşi patru persoane au votat la secţia de la Liceul Vincenţiu Babeş. Următoarea oprire a fost la Casa Tineretului, unde au staţionat scurt timp şi, pentru că şi-au dat seama că erau filmaţi, au plecat mai departe”, reclamă cei de la ACL, care au anunţat şi că vor depune o sesizare la BEJ legat de această situaţie şi că au sunat deja la 112.
Reprezentanţii ACL spun că sunt pe teren, pregătiţi să filmeze şi alte cazuri similare.
UPDATE ora 17.30: Reprezentanţii ACL Timiş suspectează că numărul mare de votanţi pe listele suplimentare este un posibil indiciu al turismului electoral şi suspectează fraudarea votului. Ei au depus nu mai puţin de zece sesizări la Biroul Electoral Judeţean Timiş, în care reclamă faptul că în unele secţii de votare, numărul celor care au votat pe listele suplimentare a depăşit 50 la sută din numărul total de votanţi din secţia respectivă.
Astfel, reprezentanţii ACL Timiş reclamă faptul că la secţia 111 din Timişoara, adică la Liceul „Ion Vidu”, unde votează studenţii din Complex, 219 persoane dintr-un total de 352 au votat pe listele suplimentare.
„Această proporție neobișnuit de mare poate indica și posibilitatea săvârșirii unor infracțiuni electorale conform Codului Penal”, susţin, în sesizarea depusă la BEJ Timiş, reprezentanţii ACL.
Celelalte sesizări vizează secţiile de votare numerele 1, 112, 21, 18, 114, 129, 128, 130 şi 42, unde reprezentanţii ACL reclamă numărul mare de persoane care au votat pe liste suplimentare.
UPDATE ora 18.00. Tot cei de la ACL au reclamat faptul că preşedintele secţiei de votare din Recaş a permis efectuarea de copii xerox după listele suplimentare necompletate pentru secţia de votare respectivă fără a întocmi un proces-verbal în acest sens.
„Aceste copii xerox au fost realizate de o angajată a Primăriei Recaş”, spun reprezentanţii ACL, care anunţă o nouă sesizare la BEJ Timiş pe această cale.
UPDATE ora 18:50. Vot oprit la secția de la Casa Tineretului din cauza afluxului mare de votanți din alte localități.
Numărul mare de votanţi de pe listele suplimentare a făcut ca numeroase secţii de votare din Timiş să fie în pericol să rămână fără buletine de vot. Situaţia cea mai delicată a fost la Liceul „Ion Vidu”, unde au fost trimise încă 1400 de buletine de vot, având în vedere numărul mare de studenţi din afara Timişoarei care au dorit să voteze la această secţie. Pentru a face rost de numărul necesar de buletine de vot, acestea au fost luate de la secţiile 116, 124 şi 63 şi trimise, sub pază, la secţia din Complexul Studenţesc.
În jurul orei 18.30, fără autocolante au rămas şi cei de la secţia de votare de la Casa Tineretului, iar procesul de votare a fost oprit timp de aproximativ 10 minute. Biroul Electoral Judeţean Timiş a luat decizia de a trimite un număr suplimentar de autocolante, precum şi 300 de buletine de vot suplimentare la acea secţie.
Fără buletine de vot erau să rămână şi secţiile de votare din Lăpuşnic şi Dobreşti, numărul fiind suplimentat cu 150. Buletinele au fost transportate la aceste secţii de la secţia din Izvin.
Totodată, 300 de buletine de vot au fost luate şi de la secţia de pe strada Kogălniceanu şi duse la Penitenciarul din Timişoara.
UPDATE 19.20. „Victor” trimite SMS-uri
La fel ca şi la alte scrutine, în ziua votului au început să circule şi SMS-uri mobilizatoare pe telefoanele mobile ale oamenilor în judeţul Timiş. Unul dintre ele sună în felul următor: „Vă rugăm mobilizare maximă pentru oameni la vot, în special seara. Este foarte important scorul din turul 1. Vă mulţumesc! Victor”.
UPDATE ora 19.45. Şi secţia de la Liceul Pedagogic din Timişoara este în pericol să rămână fără buletine de vot. Reprezentanţii secţiei au sunat la Biroul Electoral Judeţean, duminică seara, şi au anunţat că mai au doar în jur de 60 de buletine disponibile, iar numărul celor care doresc să voteze este mare.
Membrii BEJ Timiş caută acum o soluţie pentru suplimentarea numărului buletinelor de vot din secţia respectivă.
Alte articole pe aceeași temă:
Incidente electorale in ziua alegerilor prezidentiale
Fotoreportaj: Timisoara alege viitorul presedinte al Romaniei
Candidatii la alegerile prezidentiale au iesit la vot
Romanii din strainatate stau la coada sa voteze
Timisenii ies la vot. Prezenta la urne, mai mare decat in 2009
Alegeri prezidentiale 2014 – afla totul despre ziua votului de pe www.tion.ro!
Citiți principiile noastre de moderare aici!