07.38 Președintele unei secții de votare din Gorj este cercetat penal pentru neglijență în serviciu după ce a pierdut ștampila de control.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, președintele Secţiei de votare nr. 166 din comuna Bumbeşti-Piţic din judeţul Gorj, a sunat la Biroul Electoral Județean (BEJ), pentru a anunța că nu știe unde a pus ștampila de control. Ștampila a fost înlocuită de către reprezentanți ai BEJ, dar bărbatul este acum cercetat penal pentru neglijență în serviciu.
În județul Gorj au fost amenajate 327 de secţii de votare, fiind aşteptate la urne 304.975 de persoane.
07:43 O secţie de votare din Bistriţa-Năsăud a rămas fără energie electrică în urma unui accident rutier.
Cu aproximativ trei ore înainte de începerea scrutinului, secția de votare din Bistrița-Năsăud, din satul Mocod, a rămas fără curent electric, după ce o mașină a intrat într-un stâlp de electricitate, pe care l-a rupt.
Primarul comunei Nimigea, de care aparține satul Mocod, Mircea Runcan, a declarat că accidentul s-a petrecut într-o curbă de pe DN 17 D, în jurul orei 03:00.
“Un autoturism Mercedes a intrat într-un stâlp şi a lăsat în beznă o parte din satul Mocod. Noi avem generator la Primărie şi l-am dus de urgenţă acolo, l-am montat, astfel că secţia de votare s-a putut deschide la ora 7.00. Electrica lucrează acum să remedieze avaria”, a spus primarul.
Situația s-a rezolvat după ce angajații primăriei au adus un generator, care a permis deschiderea secției de votare la ora 07:00.
În Bistrița- Năsăud au fost amenajate 313 secții de votare, fiind așteptați la vot 262.104 cetățeni.
UPDATE 14:05. La Galați, ACL a cerut Biroului Electoral Județean o decizie de interzicere a fotografierii votului. BEJ a respins cererea.
ACL a depus, diminică, o sesizare la Biroul Electoral Judeţean Galaţi, prin intermediul căreia semnala faptul că membrii birourilor secțiilor de votare au primit sms-uri în care se arăta că fotografierea votului este permisă și a cerut emiterea unei decizii prin care să se interzică acest lucru. BEJ a respins sesizarea.
Conform declarațiilor președintelui PDL Galați, Doru Răzmeriţă, textul mesajelor primite de către membrii birourilor secțiilor de votare era următorul:
“Bună ziua. Am vorbit cu domnul Popa. S-a modificat legea, fiecare alegător poate, dacă doreşte, să îşi fotografieze votul. Atenţie mărită şi comunicaţi orice neregulă”.
Conform reprezentanților ACL, sms-urile au fost trimise de către consilierul local PSD, Marius Humelnicu. Contactat de Mediafax, acesta a spus că a fost vorba despre o eroare din partea sa și că a revenit cu un sms în care arăta, de fapt, că membrii birourilor secţiilor de votare pot solicita preşedinţilor copii după listele speciale la sfârşitul procesului electora. În cazul în care sunt refuzați, le pot fotografia.
Reprezentanţi ai BEC au precizat că legea privind alegerile prezidenţiale nu conţine prevederi prin care să fie interzisă fotografierea votului şi nu există nici vreo decizie a Biroului care să conţină o astfel de interdicţie.
UPDATE 15:00. MAI raportează 32 de sesizări privind incidente la vot. Nouă dintre acestea nu au fost confirmate.
Până la ora 14:00, MAI a înregistrat 32 de sesizări privind posibile încălcări ale legii. Unul dintre cazuri a vizat un minor din Ilfov care a votat, iar alte două, din Dâmbovița, a fost vorba despre bani și alimente date alegătorilor.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat că 9 dintre cele 32 de incidente semnalate nu au fost confirmate.
“Până la acest moment, nu au fost semnalate evenimente deosebite de natură a afecta ordinea şi siguranţa publică. Au fost înregistrate 32 de sesizări privind posibile încălcări ale legislaţiei electorale sau ale altor acte normative. Fiecare sesizare a fost verificată cu maximă responsabilitate, pentru a se stabili cu certitudine dacă este vorba de infracţiuni sau de contravenţii. Ca urmare a verificărilor efectuate până la această oră, nouă semnalări nu s-au confirmat”, a declarat Dajbog.
În urma verificărilor, oamenii legii au constatat cinci fapte contravenționale și au aplicat amenzi în valoare de 2.000 de lei.
Monica Dajbog a dat şi câteva exemple de incidente sesizate în ziua alegerilor. Astfel, în judeţul Dâmboviţa, o femeie a reclamat că mai multe persoane oferă bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat. Tot în Dâmbovița fost înregistrată o sesizare legată de faptul că primarul unei localităţi oferă alegătorilor produse alimentare. Poliția face verificări în ambele cazuri.
În Botoșani, primarul unei localități s-a ales cu dosar penal pentru lovire, după ce ar fi agresat un reprezentant al unui partid politic care se afla în fața secției de votare, chemând lumea să intre la vot.
În Teleorman, locţiitorul preşedintelui biroului electoral al unei secţii de votare a reclamat faptul că a fost agresat de un membru al comisiei de votare.
“Echipa operativă s-a deplasat la fata locului stabilind că aspectele semnalate nu se confirmă şi că de fapt între cei doi a avut loc o discuţie contradictorie care a fost aplanată”, a mai spus Monica Dajbog.
În localitatea Topoloveni din Argeş oamenii legii fac verificări, după ce un membru al secţiei de votare a dat unui alegător două buletine de vot. Tot în judeţul Argeş, de data aceasta în localitatea Recea, la secţia 440, s-a constatat lipsa uneia dintre ştampilele cu menţiunea VOTAT. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru furt.
Tot în Argeş, reprezentantul unei organizaţii neguvernamentale a reclamat faptul că un cetăţean a transportat mai multe persoane la secţia de votare. Echipajul de poliție care s-a deplasat la faţa locului a constatat că respectivul cetățean l-a adus la secţie doar pe socrul său.
În judeţul Ilfov, un minor de 17 ani şi 10 luni s-a prezentat la secţia de votare şi a votat, acest fapt fiind ilegal. Pe numele minorului s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de fraudă la vot.
UPDATE 16:00. O ștampilă cu mențiunea “Votat” a dispărut dintr-o secție de votare din Cluj – Napoca.
ACL a sesizat Biroul Electoral Județean în legătură cu o ștampilă dispărută. În sesizare, ACL arată că la secția de votare nr. 2 de la Colegiul Economic “Iulian Pop” din Cluj-Napoca a dispărut o ștampilă de vot. Președintele secției de votare, Elena Rusu, a declarat pentru Mediafax că ștampila s dispărut în intervalul orar 12.30 – 12.55, fiind făcute demersuri pentru recuperarea acesteia
“Cred că ştampila a fost luată de cineva din greşeală, verificăm pe camerele de supraveghere. Secţia funcţionează în continuare, avem patru ştampile cu menţiunea «Votat», faţă de cinci câte am primit iniţial”, a declarat Elena Rusu.
Preşedintele BEJ Cluj, Monica Trofin, a declarat, la rândul său, că a fost sesizată Poliţia în acest caz.
UPDATE 18:30. Raportări MAI: 91 de sesizări privind incidente la vot, înregistrate în zece ore, dintre care 40 nu s-au confirmat.
În zece ore de la deschiderea urnelor, au fost raportate 91 de sesizări legate de incidente la alegerile prezidențiale. Cele mai multe dintre acestea vizează sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze. Dintre toate situațiile semnalate, 40 nu s-au confirmat, transmite Ministerul Afacerilor Interne.
“În cele 10 ore care au trecut de la deschiderea urnelor au fost înregistrate 91 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral. Cele mai multe dintre acestea privesc sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Menţionez că această faptă reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei. Toate semnalările au fost verificate, iar 40 dintre acestea nu s-au confirmat”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
La nivel naţional au fost constatate 21 de contravenţii, pentru care s-au dat amenzi în valoare de 7.000 de lei. În alte 21 de situații se efectuează cercetări pentru săvârșirea unor posibile infracțiuni. În cele mai multe cazuri este vorba despre coruperea alegătorilor sau împiedicarea dreptului de a vota.
Cele mai multe evenimente, peste 60 la sută, au fost reclamate în mediul rural. Aproape 60 la sută dintre sesizări au fost făcute prin numărul de urgență 112, respectiv 9 la sută, de la partidele politice, alte șapte procente fiind sesizări din oficiu ale angajaților MAI.
“Până la această oră, nu au fost înregistrate incidente majore, care să afecteze ordinea publică”, a mai spus Monica Dajbog.
Aceasta a precizat că se fac verificări pentru a se stabili existența aspectelor semnalate și a anunțat că au fost organizate 433 de filtre rutiere. Au fost verificate 1.759 de autovehicule, dintre care 97 autocare, 409 autobuze, 698 microbuze şi 555 de maşini de tip 8+1. Purtătorul de cuvânt al MAI a dat și câteva exemple de incidente.
Monica Dajbog a dat şi câteva exemple de incidente sesizate în ziua alegerilor.
În judeţul Vrancea, poliţiştii de la Postul de Poliţie Tifeşti au fost sesizaţi de faptul că un cetăţean a fost împiedicat să-şi exercite dreptul la vot de către preşedintele unei secţii de votare. În urma verificărilor oamenii legii au aflat că bărbatul a încercat să voteze la o altă secţie de votare decât cea la care era arondat, din aceeaşi localitate.
În județul Argeș, la Pitești, un bărbat care a încercat să introducă în urnă două buletine de vot s-a ales cu dosar penal. Acesta a fost observat de membrii secţiei de votare chiar înainte să introducă în urnă cel de-al doilea buletin de vot.
În judeţul Dâmboviţa, poliţiştii fac cercetări în urma primirii unei sesizări privind oferirea de bunuri alegătorilor, pentru a-i determina să voteze un anumit candidat.
Monica Dajbog a mai precizat că, până în prezent, și-au exprimat opțiunea la vot 851 dintre cele 890 de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităţilor de poliţie, care au anunţat că vor să voteze la alegerile de duminică.
UPDATE ora 21.00. Traian Băsescu cere demisiile ministrului de Externe Titus Corlățean și a ministrului delegat Bogdan Stanoevici.
Președintele susține că “au existat grave deficiențe de organizare” a procesului electoral la secțiile de votare din străinătate și că în aceste condiții se impune demisia ministrului de Externe Titus Corlățean și a ministrului delegat Bogdan Stanoevici.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială imediat după încheierea votului la ora 21.00, preşedintele Traian Băsescu a urmărit cu atenţie procesul electoral pentru alegerea preşedintelui, care a avut loc duminică, 2 noiembrie, atât în ţară, cât şi în străinătate.
”Preşedintele Traian Băsescu constată că au existat grave deficienţe de organizare a procesului electoral în secţiile de votare din străinătate, unde nu s-au asigurat corespunzător materialele necesare şi nici personal suficient. De asemenea, numărul mic de secţii de votare organizate în străinătate a făcut ca un număr mare de români să nu-şi poată exercita dreptul de vot”, se transmite în comunicat.
Mai mult, ”preşedintele Traian Băsescu constată deficienţe în asigurarea formularelor pentru declaraţiile pe proprie răspundere în numeroase secţii de votare din ţară. Neajunsurile semnalate au împiedicat cetăţenii români să-şi exercite dreptul constituţional de a-şi alege preşedintele. În aceste condiţii, se impune demisia ministrului Afacerilor Externe, domnul Titus Corlățean, şi a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici”, se arată în comunicatul de presă.
Alte articole pe aceeași temă:
Incidente electorale in ziua alegerilor prezidentiale
Fotoreportaj: Timisoara alege viitorul presedinte al Romaniei
Candidatii la alegerile prezidentiale au iesit la vot
Romanii din strainatate stau la coada sa voteze
Timisenii ies la vot. Prezenta la urne, mai mare decat in 2009
Alegeri prezidentiale 2014 – afla totul despre ziua votului de pe www.tion.ro!
Citiți principiile noastre de moderare aici!