Obiectivul principal al proiectului a fost realizarea unei structuri de sprijinire a afacerilor pentru încurajarea iniţiativelor antreprenoriale locale, în special a celor care vizează conservarea meşteşugurilor tradiţionale în polul de creştere Timişoara. Vorbim despre firme la început de drum.
Proiectul a cuprins construirea unui incubator de afaceri în comuna Dumbrăviţa, cu spaţii destinate producţiei şi serviciilor, şi asigurarea dotărilor necesare şi a serviciilor de suport pentru firmele incubate.
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi primarul comunei Dumbrăviţa, Victor Malac, au tăiat luni panglica la noul incubator de afaceri.
„Este un obiectiv foarte important pentru comuna Dumbrăvița, pentru Timișoara, pentru zona noastră, așa cum sunt toate obiectivele care încurajează dezvoltarea afacerilor. Timișoara este un puternic centru economic și vrem să-l facem și mai puternic (…) Am realizat deja un centru de afaceri în domeniul IT&C, pe care l-am inaugurat în Timișoara, acesta este un al doilea obiectiv și mai avem un al treilea – Centrul de competență și sprijinirea afacerilor în domeniul automotive, pe care îl vom finaliza în 2015. Toate acestea sunt realizate cu fonduri europene și cofinanțare din partea noastră de 50%”, a declarat Robu.
Există un corp de clădire cu parter şi două etaje, cu o suprafaţă utilă de aproape 600 de metri pătraţi, în care se află birouri, săli de conferinţe, copy-center etc., şi un corp de clădire tip hală, de 1.146 de metri pătraţi.
Cine va ocupa spaţiile de birouri şi halele din noile clădiri construite?
„Aici vor activa patru IMM-uri cu activități productive în domeniul meșteșugurilor tradiționale: prelucrare de lemn, fier forjat, materiale pentru reabilitare clădiri istorice și producție de dale, care vor fi necesare în multele proiecte pe care le avem. Vor fi și 13 IMM-uri din sectorul serviciilor. În total avem ca sarcină să asigurăm 61 de noi locuri de muncă. Criteriile vor fi stabilite și anunțate… Va fi o anumită competiție pentru selecție (…) Trebuie să valorificăm această investiție cât mai grabnic”, a mai mai explicat edilul-şef al Timişoarei.
Reprezentanţii municipalităţii timişorene au prezentat şi tarifele de închiriere: 1 euro pe metru pătrat pentru hală, pentru spaţiile de producţie, şi 2 euro pe metru pătrat pentru birouri, pentru spaţiile destinate serviciilor.
Incubatorul de afaceri poate găzdui, pe un ciclu de incubare de 3 ani, un număr de patru IMM-uri cu activităţi de producţie şi cinci IMM-uri cu activităţi în sectorul serviciilor. De asemenea, pot fi închiriate, pe perioade scurte (6 luni), spun autorităţile locale, opt spaţii de lucru complet echipate pentru microîntreprinderi sau IMM-uri din domeniul serviciilor.
Proiectul „Structuri locale pentru sprijinirea afacerilor în comuna Dumbrăviţa – incubator de afaceri”, finanțat prin Programul Operațional Regional, a fost implementat în parteneriat de către Primăria Timişoara şi Primăria Dumbrăviţa. Valoarea totală a proiectului este de aproape 4.850.000 lei, din care aproximativ 1.776.000 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.
Cele două primării vor administra împreună noul incubator de afaceri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!