În fiecare zi, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş vin întâmpinări, iniţieri ale unor acţiuni în instanţă ale elevilor sau ale familiilor lor, prin avocaţi. Juriştii şi personalul inspectoratului trebuie să le organizeze, iar pentru a apărea în instanţă trebuie să aducă ca dovadă filmarea cu fiecare elev în parte. Aşadar, trebuie depus la dosar şi un stick cu elevul filmat fraudând Bacalaureatul.
Nici profesorii care s-au trezit cu contractul de muncă desfăcut disciplinar, 9 la număr, nu renunță. Prima dată profesorii au atacat decizia Inspectoratului la Colegiul de Disciplină. Aici vor fi din nou vizualizate filmările, apoi, dacă profesorii vor fi nemulţumiţi de decizia acestui colegiu, vor ataca hotărârea inspectoratului în instanţă, la fel cum au făcut elevii.
Elevii contestă faptul că prima dată li s-au afişat notele, apoi au aflat că sunt eliminaţi, acesta fiind doar unul dintre motivele pentru care aceștia sau părinţii lor cheamă inspectoratul la bară. Sunt sute de pagini de întâmpinări şi de reclamaţii pe care cei de la inspectorat trebuie să le pună în ordine. Aceste acţiuni în isntanţă au venit imediat după primele eliminări, după o săptămână – două de la decizia inspectoratului.
„Ne-am aşteptat la asta. Era evident că părinţii şi respectiv elevii majori se vor îndrepta împotriva noastră. E dreptul lor până la urmă să facă acest lucru. Nu ne rămâne decât să ne pregătim şi să susţinem în instanţă motivele care de fapt au determinat anularea probelor de examen, în mod strict acele probe care au dus la anularea probelor de examen vor fi susţinute de noi şi în instanţă. Este un volum foarte mare de muncă, dar eram pregătiţi pentru aşa ceva. Ne-am gândit că acestea vor fi consecinţele eliminărilor”, spune inspectorul şcolar general de Timiş, Aura Danielescu.
Nouă dintre profesorii care au participat la Bacalaureatul de la Făget – unde 143 de elevi au fost eliminaţi după ce au fost surprinşi de camerele de luat vederi în timp ce copiau – au fost daţi afară. Alte zeci de cadre didactice s-au ales cu diminuări de salariu pentru trei sau şase luni. După această hotărâre, unii dintre profesorii care au rămas fără post s-au simțit nedreptățiți față de cei care au fost sancţionaţi doar prin diminuări de salarii şi mustrări.
Nu mai puţin de 42 de cadre didactice din Timiş, care au participat la Bacalaureatul din acest an, au fost cercetate disciplinar de Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!